«Ξυπνήσαμε μέσα στη νύχτα από ένα δυνατό χτύπημα στην πόρτα. Ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ο δεύτερος γιος του συνταγματάρχη Καντάφι, μόλις είχε καταφθάσει στο ξενοδοχείο μας. Λίγες ώρες νωρίτερα οι εξεγερμένοι μάς διαβεβαίωναν πως τον είχαν συλλάβει. Την είδηση της σύλληψής του είχε επιβεβαιώσει και ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Λουίς Μορένο-Οκάμπο. Και τώρα, παρ’ όλα αυτά, ο Αλ-Ισλάμ ήταν εδώ;»
Ο ρεπόρτερ του BBC Μάθιου Πράις μοιάζει να μην έχει λόγια να περιγράψει το σοκ που υπέστησαν τόσο ο ίδιος όσο και οι υπόλοιποι ξένοι δημοσιογράφοι βλέποντας τον Νο 2 του λιβυκού καθεστώτος να στέκει μπροστά τους με σάρκα και οστά!
«Σπάσαμε τη ραχοκοκαλιά των επαναστατών» δήλωσε ο «συλληφθείς» Αλ-Ισλάμ στο BBC, εξηγώντας ότι όλα όσα έγιναν τις τελευταίες ώρες στην Τρίπολη «ήταν μια παγίδα, τους κάναμε τη ζωή μαρτύριο. Επομένως κερδίζουμε».
Αν και το ποιος ελέγχει τελικά τη λιβυκή πρωτεύουσα αποτελεί σήμερα ίσως έναν από τους πλέον δυσεπίλυτους γρίφους της διεθνούς επικαιρότητας, για τον υιό Καντάφι τα πράγματα είναι σαφή: «Η Τρίπολη είναι κάτω από τον δικό μας έλεγχο. Ολος ο κόσμος μπορεί να το επιβεβαιώσει». Ερωτώμενος για το αν ο πατέρας του είναι ασφαλής στην πρωτεύουσα, αρκέστηκε να πει κάνοντας προς τις τηλεοπτικές κάμερες το σήμα της νίκης «φυσικά».
Ο 39χρονος έφυγε από το ξενοδοχείο ακριβώς με τον τρόπο που κατέφθασε σε αυτό, εντελώς αναπάντεχα ενδυναμώνοντας ουσιαστικά το προφίλ του «δικτατορίσκου», το οποίο χτίζει επιμελώς εδώ και μήνες.
Η ήττα που υπέστησαν οι εξεγερμένοι σε επικοινωνιακό επίπεδο τα ξημερώματα της Τρίτης ήταν συντριπτική. Η «σύλληψη» του γιου του Καντάφι αποδείχτηκε φάρσα, ενώ σε ανέκδοτο εξελίχθηκε και η δέσμευση τους ότι θα καταλάβουν την Τρίπολη «μέσα σε 15 ώρες» τη στιγμή που και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ΔΠΔ) ουσιαστικά προσπαθούσε χθες να διαψεύσει τον… εαυτό του.
Ενώ το ειδησεογραφικό χάος καλά κρατεί , ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη βομβάρδιζαν χθες το αρχηγείο του Μουαμάρ Καντάφι και οι σκληρές μάχες συνεχιζόταν.
Γιώργος Τραπεζιώτης
Το θρίλερ με την αποχώρηση του Λίβυου πρέσβη
Εκκληση προς την κυβέρνηση να αναγνωρίσει το μεταβατικό συμβούλιο της Λιβύης απηύθυναν οι Λίβυοι αντικαθεστωτικοί διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν χθες από το πρωί έξω από την πρεσβεία και το προξενείο της Λιβύης στο Παλαιό Ψυχικό. Οι διαδηλωτές υπογράμμισαν τη μακρόχρονη φιλία μεταξύ του ελληνικού και του λιβυκού λαού και επεσήμαναν την καθυστέρηση της κυβέρνησης να αναγνωρίσει τη νομιμότητα του συμβουλίου, που έχει ήδη αναγνωριστεί από το 70% των ευρωπαϊκών χωρών. Η κατάσταση στην πρεσβεία της Λιβύης παρέμενε χθες το απόγευμα συγκεχυμένη, καθώς κυμάτιζε και πάλι, με πρωτοβουλία του πρέσβη Ραμαντάν Μπάρεκ, η πράσινη σημαία της χώρας που είχαν υποστείλει οι διαδηλωτές. Τελικά λίγο αργότερα ο πρέσβης και οι υπάλληλοι εγκατέλειψαν το κτίριο όταν έμαθαν ότι η Ελλάδα αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο των εξεγερμένων.
Φόβος και τρόμος γύρω από το Rixos
Μέχρι πρότινος το Rixos, που βρίσκεται στην καρδιά της λιβυκής πρωτεύουσας, ήταν το κατεξοχήν κυβερνητικό καταφύγιο, όπου ο εκπρόσωπος Τύπου του Μουαμάρ Καντάφι οργάνωνε τακτικές «συνεντεύξεις» και ομιλίες για τους απεσταλμένους των διεθνών ΜΜΕ. Αλλωστε η κυβέρνηση είχε «αναγκάσει» τους ξένους δημοσιογράφους να μείνουν εκεί. Οι αξιωματούχοι όμως άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν έπειτα από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ. Οπως και η κρατική τηλεόραση της Λιβύης. Εντός των τειχών του Rixos βρέθηκαν «παγιδευμένοι» οι πολεμικοί ανταποκριτές. Οπως ο Μάθιου Πράις του BBC, που αποστέλλει την ανταπόκρισή του εν μέσω βομβαρδισμών. «Εξω από το Rixos οι δρόμοι δεν είναι ασφαλείς. Οι άνθρωποι του Καντάφι στέκονται με όπλα και και δεν μπορούμε να φύγουμε. Ακούμε μόνο πυροβολισμούς και όχι εορτασμούς. Οι κάτοικοι της Λιβύης δεν βγαίνουν στον δρόμο για πάρτι, αλλά κρύβονται στα σπίτια τους» σημειώνει ο ρεπόρτερ, που δειπνεί στο εστιατόριο του ξενοδοχείου με αλεξίσφαιρο τζάκετ.
Ο Γιώργος στο… πλευρό των αντιφρονούντων
Οι ενοχικές σχέσεις της οικογένειας Παπανδρέου με το καθεστώς Καντάφι «πληγώνουν» την ελληνική εξωτερική πολιτική. Και αυτό γιατί, ασθμαίνοντας και με σημαντική καθυστέρηση, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης έσπευσε να αναγνωρίσει το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο ως νόμιμο φορέα που θα καθοδηγήσει τον λιβυκό λαό στην κρίσιμη νέα φάση της μεταβατικής διαδικασίας, τη στιγμή που ο Τούρκος ομόλογός του Αχμέτ Νταβούτογλου επισκεπτόταν για δεύτερη φορά τους δυο τελευταίους μήνες τη Βεγγάζη.
Την ανάγκη έναρξης εθνικού συμμετοχικού διαλόγου στη Λιβύη για τη διαμόρφωση της επόμενης ημέρας στη χώρα και την αποφυγή αντιποίνων και νέας αιματοχυσίας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Λαμπρινίδης. Παράλληλα, παρατήρησε ότι η Λιβύη δεν αντέχει άλλη βία, υπογραμμίζοντας ότι «τα υπολείμματα του καθεστώτος πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να συνειδητοποιήσουν ότι αποτελούν παρελθόν».
«Χρειάστηκε να μπούνε στην αυλή του Καντάφι για να πάρει θέση η ελληνική κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι ως Ν.Δ. κατ’ επανάληψη το είχαμε ζητήσει» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Πάνος Παναγιωτόπουλος.