Ζητούν τώρα υποθήκευση ακινήτων οι δανειστές μας

Την πόρτα για εμπράγματες εγγυήσεις, με υποθήκευση ακόμη και κρατικών επιχειρήσεων και ακινήτων, ανοίγει τελικά η «συμφωνία των διακοπών» που προώθησε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του. Επειτα από τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, οι κοινοτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν να βάλουν μπλόκο σε χρηματικές εγγυήσεις, αντίστοιχες με τη διμερή συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας. Πλέον, όπως αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires, εξετάζεται να δοθούν ως εγγύηση από την Ελλάδα «είτε κρατικές επιχειρήσεις είτε ακίνητα». Χθες το απόγευμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ είχε υποστηρίξει, κατά τη διάρκεια εσωκομματικής σύσκεψης στη Βουλή, ότι η συμφωνία Ελλάδας – Φινλανδίας δεν πρόκειται να προχωρήσει. Την αντίθεσή του είχε εκφράσει νωρίτερα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Ομως, οι Φινλανδοί επιμένουν. Ο πρωθυπουργός Γίρκι Κατάινεν, σε χθεσινή συνέντευξή του στο πρακτορείο Μπλούμπεργκ, υποστήριξε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να κάνει πίσω ως προς τις εγγυήσεις που ζητεί από την Ελλάδα, προκειμένου να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης. Ομως, είναι πρόθυμη να συζητήσει μια άλλη συμφωνία, αν αυτή που ανακοινώθηκε βρίσκει αντίθετους τους υπόλοιπους εταίρους στην ευρωζώνη. «Είναι μία τεχνική λύση που λειτουργεί καλά, αλλά, εάν αυτό το συγκεκριμένο μοντέλο δεν είναι εφικτό, τότε θα πρέπει να βρούμε κάποιο άλλο».

«Ολοι γνώριζαν εκ των προτέρων ότι αυτή είναι μία κόκκινη γραμμή για εμάς, προσπαθήσαμε να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και το κάναμε μαζί με την Ελλάδα» δήλωσε ο Γ. Κατάινεν, ο οποίος προσέθεσε ότι η Φινλανδία είχε εξηγήσει στους εταίρους της στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη «τους λόγους για τους οποίους αυτό είναι σημαντικό». «Είναι μέρος της συμφωνίας της κυβέρνησής μας και γνωρίζουμε ότι δεν θα αλλάξει. Γνωρίζουμε, όμως, επίσης ότι αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα σε πολλές χώρες και είναι ευθύνη μας να βρούμε λύση» επισήμανε ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Προχθές ο Ευάγγ. Βενιζέλος παραδέχτηκε ότι η συμφωνία με τους Φινλανδούς ήταν μυστική και δημοσιοποιήθηκε για λόγους ισορροπιών στην κυβέρνηση της σκανδιναβικής χώρας. Ομολόγησε, επίσης, ότι αρκετά κράτη-μέλη της ευρωζώνης έχουν ζητήσει αντίστοιχες εξασφαλίσεις.

Φώτης Κόλλιας


Προθεσμία έως 9 Σεπτεμβρίου στις τράπεζες για συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγών

Μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου καλούνται οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρίες να επιβεβαιώσουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα ανταλλαγής/μετακύλισης ελληνικών ομολόγων, με βάση τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου. Τα πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται πως έχουν λάβει το Σύμφωνο Κατανόησης (MoU) που ετοίμασαν οι σύμβουλοι της ελληνικής κυβέρνησης και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκαθαριστεί ποια θα συμμετάσχουν, αλλά και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στις ελληνικές τράπεζες.

Μια μελέτη της Credit Suisse, με βάση στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εποπτικής Αρχής των Τραπεζών (EBA), αναφέρει πως οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) διαθέτουν ομόλογα λήξης μέχρι το 2020, αξίας 27,5 δισ. ευρώ. Στα 32 δισ. ευρώ ανέρχεται το χαρτοφυλάκιο ομολόγων με διάρκεια μέχρι το 2026. Με βάση την υπόθεση πως θα ανταλλαγούν (ή θα υπάρξει μετακύλιση) ομόλογα που λήγουν μέχρι το 2020, εκτιμάται πως οι ζημιές των ελληνικών τραπεζών θα προσεγγίσουν τα 6 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει επέκταση του προγράμματος μέχρι το 2025 -κάτι που θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή των ιδιωτών-, οι ζημιές θα διευρυνθούν.

Εκτός από τη σοβαρή επιβάρυνση λόγω της συμμετοχής στο πρόγραμμα ανταλλαγής/μετακύλισης ομολόγων, οι τράπεζες θα περάσουν μία ακόμη δύσκολη δοκιμασία τον Σεπτέμβριο. Από την επόμενη εβδομάδα θα υποστούν τους αυστηρούς ελέγχους της BlackRock, ώστε να εξακριβωθεί η ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου τους. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν πως η εικόνα με τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών εξωραΐζεται και πως τις τελευταίες εβδομάδες οι τράπεζες προσπαθούν (εν μέσω πιέσεων από κάθε πλευρά) να ρυθμίσουν όσα πιο πολλά μπορούν.

Οι ελεγκτές της BlackRock θα περάσουν από κόσκινο πρώτα τις μεγαλύτερες τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Εμπορική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο) και σε δεύτερη φάση θα επεκταθούν στις υπόλοιπες.

Από τους συγκεκριμένους ελέγχους θα εξαρτηθεί και η πορεία των συγχωνεύσεων, υποστηρίζουν κάποιοι. Οι ρεαλιστές όμως εκτιμούν πως σε αυτή τη συγκυρία οι «αναγκαστικοί γάμοι», που θα συνοδευτούν από εκατοντάδες απολύσεις, λίγα έχουν να προσφέρουν στις ελληνικές τράπεζες. Τα αποτελέσματα εξαμήνου, που ανακοινώνονται μέχρι το τέλος του μήνα, θα κρίνουν πολλά.

Φώτης Κόλλιας


Φήμες για μαζικές αγορές ελληνικών ομολόγων από τους Κινέζους

Φουντώνουν τα σενάρια για συμμετοχή της Κίνας στον μηχανισμό αγοράς ελληνικών ομολόγων. Χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος πρέσβης της Κίνας είχε δίωρη συνάντηση με τη διοίκηση ισχυρού τραπεζικού ιδρύματος, με αποτέλεσμα να ενταθεί η φημολογία για άμεση υλοποίηση του κινεζικού σχεδίου. Οι σχετικές πληροφορίες συνδέθηκαν και με παλιότερο δημοσίευμα των «Financial Times», σύμφωνα με το οποίο οι Κινέζοι, στο πλαίσιο του σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα, είχαν ζητήσει ποσοστό της Εθνικής Τράπεζας. Το συγκεκριμένο δημοσίευμα είχε διαψευστεί.

«Η αγορά ελληνικών ομολόγων έχει δρομολογηθεί» είχε δηλώσει προ ημερών σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο απερχόμενος πρέσβης της Κίνας Λουο Λινκουάν. Στα μέσα του προηγούμενου μήνα, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος είχε αναφέρει στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ότι «ένα τρίτο κράτος επιτρέπει να διαμορφωθεί ένας τρίτος πυλώνας, ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει τον μηχανισμό επαναγοράς δημοσίου χρέους στη δευτερογενή αγορά».

Ο υπουργός δεν είχε κατονομάσει την Κίνα. Ομως, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής, μίλησε αναλυτικά για τη συνάντηση που είχε με τον εκπρόσωπο της Κίνας στο ΔΝΤ, για να καταλήξει στο «τρίτο κράτος». Ο Ευάγγ. Βενιζέλος είχε υποστηρίξει στην Επιτροπή Οικονομικών ότι ο εκπρόσωπος της Κίνας στο ΔΝΤ τον ρώτησε αν «χώρες όπως η Κίνα, που μπορεί να είναι οι ίδιες κάτοχοι ομολόγων, κομιστές ομολόγων, πού ανήκουν; Στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα;» Κυβερνητικά στελέχη είχαν τότε δηλώσει ότι ο μηχανισμός επαναγοράς ομολόγων (μέσω του EFSF), που είχε συμφωνηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, μπορεί να ενισχυθεί και με κεφάλαια από τρίτο κράτος. Για παράδειγμα, η Κίνα έχει τη δυνατότητα να συστήσει επενδυτικό όχημα και να δανείσει την Ελλάδα (με επιτόκιο που θα συμφωνηθεί), ώστε να αγοράσει ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Πριν από λίγες ημέρες σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας είχε δηλώσει ότι οι Κινέζοι θα συνεχίσουν να αγοράζουν αμερικανικό και ευρωπαϊκό χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img