Δεν έπεισε τη ΝΔ ούτε το lifting της Αννας για τα πανεπιστήμια

Οι εμμονές της Αννας Διαμαντοπούλου και η αδιαλλαξία της στο θέμα της εκλογής του πρύτανη κάθε πανεπιστημίου όχι από την πανεπιστημιακή κοινότητα, όπως πρότειναν η Νέα Δημοκρατία και πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, αλλά από το συμβούλιο του ιδρύματος τίναξαν στον αέρα τη συναίνεση, αναγκάζοντας τη Ν.Δ. να καταψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ.

Μολονότι η υπουργός μετέβη χθες στη Βουλή με 46 σελίδες αλλαγών και παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι η βασική διαφωνία της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο τρόπος εκλογής του πρυτάνεως και κυρίως η εκλογή από ένα ολιγομελές εκλεκτορικό σώμα, η κυρία Διαμαντοπούλου δεν επέφερε την παραμικρή αλλαγή στη συγκεκριμένη διάταξη. Με τη Νέα Δημοκρατία να θεωρεί όμως κόκκινη γραμμή τη συγκεκριμένη ρύθμιση για την ψήφιση του νομοσχεδίου, το «όχι» και επί της αρχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν η φυσιολογική συνέπεια, μολονότι συμφωνεί σε πολλά, αν όχι στη συντριπτική πλειονότητα των υπόλοιπων ρυθμίσεων, έπειτα και από τις αλλαγές που επέφερε η υπουργός.

Χαρακτηριστικό πάντως των προθέσεων αδιαλλαξίας της κυρίας Διαμαντοπούλου ήταν ότι, προσερχόμενη το πρωί στο κτίριο της Βουλής, το πρώτο πράγμα που βρήκε να κάνει ήταν να αναζητήσει τις τηλεοπτικές κάμερες και να καλλιεργήσει κλίμα, δηλώνοντας ότι «η πολιτική συναίνεση δεν θα κριθεί από τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων και των κοσμητόρων…». Λίγη ώρα αργότερα, μάλιστα, το μόνο που βρήκε να απαντήσει στην ομιλία του κ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος δήλωσε ότι χάνεται μια ιστορική ευκαιρία μεταπολιτευτικά για πρώτη φορά σε σχέδιο νόμου για τα ΑΕΙ να αναζητηθεί και να βρεθεί η μέγιστη δυνατή συναίνεση, ήταν να τον εγκαλέσει γιατί δεν είχε διαβάσει ένα e-mail που του έστειλε με αλλαγές.

«Κυρία υπουργέ, τα πράγματα είναι απλά. Αποδέχεστε ή όχι την εκλογή των πρυτανικών αρχών από τον φυσικό τους χώρο; Αποδέχεστε ή όχι τις προτάσεις ακόμα και των ίδιων των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, όπως των κ. Κρεμαστινού, Βούγια, Καρτάλη; Ολα τα υπόλοιπα δείχνουν ότι ήρθατε εδώ με στόχο να πολώσετε, να φανατίσετε και να διχάσετε και σε καμία περίπτωση για να αγκαλιάσετε, να συμφιλιώσετε και να δείτε τον χώρο της παιδείας ως τόπο που θα μπορούμε να συνεννοηθούμε» απάντησε ο κ. Σπηλιωτόπουλος. Πρόσθεσε μάλιστα ότι ο στην ουσία διοριζόμενος και όχι αιρετός πρύτανης καταστρατηγεί τη συνταγματική κατοχύρωση του αυτοδιοίκητου.

Η Νέα Δημοκρατία διατύπωσε επίσης εντονότατες ενστάσεις για τη μείωση του χρόνου σπουδών, για τον ρόλο και τις αρμοδιότητες του συμβουλίου, για την υποβάθμιση των ΤΕΙ με την κατάργηση των ερευνητικών εργαστηρίων και για την έλλειψη ουσιαστικών μεταβατικών διατάξεων για την εφαρμογή του νέου καθεστώτος. Πρότεινε μάλιστα, εφόσον η κυρία υπουργός θέλει τόσο πολύ το συμβούλιο να αξιολογεί τις υποψηφιότητες των πρυτάνεων, να καταλήγει σε μια λίστα 2-3 υποψηφιοτήτων και από αυτές να εκλέγεται πρύτανης με τη διευρυμένη ψήφο της πανεπιστημιακής κοινότητας. Ούτε αυτή την πρόταση έκανε πάντως δεκτή η υπουργός, η οποία τόνισε ότι δεν φοβάται να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις ακόμα και με προσωπικό κόστος, χαρακτήρισε «του συρμού» της αντιδράσεις, ενώ έκανε λόγο για πελατειακό σύστημα στα πανεπιστήμια.

Αμετροέπεια, αυταρχισμό και αλαζονεία καταλόγισε στην υπουργό το ΚΚΕ, το οποίο, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, ενώ μόνος σύμμαχος της κυβέρνησης ήταν -ως συνήθως- ο ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, που υπερψήφισε το νομοσχέδιο. Έπειτα από σχετικό αίτημα του ΛΑΟΣ, η επί της αρχής ψηφοφορία στο νομοσχέδιο θα είναι ονομαστική και διεξαχθεί σήμερα στη μία το μεσημέρι.

Απίστευτο! Ο Γιώργος λέει (και… τώρα) ότι κερδίζει μάχες για τη χώρα!

Βρέθηκε χθες ο μοναδικός άνθρωπος στην Ελλάδα που πιστεύει ότι όλα πάνε καλά. Είναι ο Γιώργος Παπανδρέου. Δεν θα μπορούσε να ήταν και άλλος. Την ώρα που η οικονομία είναι στα τάρταρα, την ώρα που και ο ίδιος ο αντιπρόεδρός του ομολογεί ότι απέτυχε, την ώρα που οι υπουργοί του ομολογούν ότι τρέμουν την έκρηξη της ύφεσης και την εκτίναξη της ανεργίας πάνω από το 20%, ο Γιώργος Παπανδρέου μετέβη χθες στη Βουλή για να δηλώσει ότι τη σκληρή μάχη που δίνει την κερδίζει μέρα με την ημέρα και πως οι προτάσεις του δικαιώνονται!

«Αυτή τη μάχη την κερδίζουμε κάθε μέρα με τους κόπους και με τις θυσίες του λαού, αλλά και τις επίπονες διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη. Δημιουργούμε ισχυρό κλίμα ασφάλειας, παρά το δυσμενές κλίμα στην Ευρώπη. Δικαιώνονται οι προτάσεις μας. Ομως αυτό δεν αρκεί. Είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε το έργο που ξεκινήσαμε και να βάλουμε τάξη στα του οίκου μας» είπε χθες στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου, προκαλώντας ρίγη συγκίνησης με τις… επιτυχίες του.

Κατά τα άλλα, ομιλώντας για το νομοσχέδιο των σαρωτικών αλλαγών στην παιδεία, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν αποτελεί επιταγή της τρόικας και του μνημονίου, αλλά συντελεί στο να παραδοθούν τα πανεπιστήμια στην κοινωνία και να απελευθερωθούν από παθογένειες, φοιτητοπατέρες και πελατειακό σύστημα. Κατάφερε μάλιστα να συνδέσει το ποδόσφαιρο με τα πανεπιστήμια, λέγοντας ότι οι παραγωγικές δυνάμεις της χώρας πρέπει να απελευθερωθούν από τους παραγοντίσκους, είτε στο ποδόσφαιρο είτε στην παιδεία.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί, αλλά, για να καταδείξει την αναγκαιότητα των αλλαγών, τόνισε ότι οι θεσμοί στο πανεπιστήμιο δημιούργησαν στρεβλές συμπεριφορές και αιχμαλώτισαν τον χώρο σε πελατειακή αντίληψη και πρακτική. «Το πανεπιστήμιο πρέπει να συνδεθεί με τις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

«Εσείς δεν δώσατε τη συναίνεση και εμποδίσατε όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην παιδεία;» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ., Σπ. Ταλιαδούρος.

«Μια απόπειρα κατεδάφισης του δημόσιου πανεπιστημίου» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι αποτελεί την τελευταία πράξη κατεδάφισης ενός αποτυχημένου πρωθυπουργού, μιας καταστροφικής κυβέρνησης. Το δεκανίκι πάντως και χθες ήταν εκεί, με τον Γιώργο Καρατζαφέρη να εμφανίζεται παπανδρεϊκότερος του Παπανδρέου και να τα βάζει φυσικά με τη Νέα Δημοκρατία που καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Τι θα ισχύσει τελικά μετά το ράβε ξήλωνε που κατέληξε σε αλλαγές 46 σελίδων συνολικά

Ενα ολοκαίνουργιο σχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση κατέθεσε χτες στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, αφού τροποποίησε σχεδόν όλες τις διατάξεις του προσχεδίου που είχε παρουσιάσει αρχικά. Δύο μόνο σημεία του νομοσχεδίου δεν «πείραξε»: τα άρθρα που προβλέπουν ότι ο πρύτανης και η Σύγκλητος εκλέγονται από το Συμβούλιο Διοίκησης. Αυτά, δηλαδή, που έχουν προκαλέσει τις εντονότερες αντιδράσεις εκ μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας και τα οποία κρίθηκαν «αντισυνταγματικά» από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Πάντως, η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, προκειμένου να εξασφαλίσει ότι θα υπερψηφιστεί το σχέδιο νόμου, μέχρι την τελευταία στιγμή «έκοβε και έραβε», με αποτέλεσμα να προκύψουν 46 σελίδες αλλαγών από τις συνολικά 120 που είναι το συνολικό κείμενο.

Οι βασικές παρεμβάσεις

– Αλλαξε η σύνθεση του Συμβουλίου Διοίκησης, στο οποίο θα συμμετέχουν οκτώ εσωτερικά μέλη, έξι εξωτερικά και ένας εκπρόσωπος των φοιτητών. Η αρχική πρόταση προέβλεπε τη συμμετοχή επτά εσωτερικών και επτά εξωτερικών μελών και ενός εκπροσώπου των φοιτητών.

– Οι νυν πρυτανικές αρχές θα συνεχίσουν να διοικούν τα ιδρύματα έως τις 31 Αυγούστου του 2012 που θα ολοκληρωθεί η θητεία τους, σε αντίθεση με την αρχική διάταξη του νομοσχεδίου ότι θα έπρεπε να παυθούν άμεσα για να καλυφθεί η θέση του πρύτανη μέσω διεθνούς πρόσκλησης.

– Αποσύρθηκε η χαριστική για τα πανεπιστήμια διάταξη που εξομοίωνε τις πενταετείς σπουδές με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Αλλωστε, είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων τόσο από τους προέδρους ΤΕΙ όσο και από τους πανεπιστημιακούς, οι οποίοι έκαναν λόγο για «παγκόσμια πρωτοτυπία» να χορηγεί ένα ίδρυμα μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών χωρίς να έχει την υποχρέωση να χορηγεί πτυχίο.

– Δίνεται η δυνατότητα στα τεχνολογικά ιδρύματα να συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα, διάταξη που δεν είχε ενταχθεί αρχικά στο νομοσχέδιο.

– Αυξήθηκαν οι αρμοδιότητες της Συγκλήτου, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για όλα τα εκπαιδευτικά και ερευνητικά θέματα.

– Κανονικά θα συνεχίσουν να διανέμονται στους φοιτητές τα παραδοσιακά συγγράμματα. Το σχέδιο νόμου περιελάμβανε διάταξη που επέβαλε από το 2014 κι έπειτα εξ ολοκλήρου την ηλεκτρονική διανομή τους.

– Σε κάθε ίδρυμα, η σχολή παραμένει βασική διοικητική μονάδα και το τμήμα βασική εκπαιδευτική μονάδα και ως εκ τούτου οι υποψήφιοι θα συνεχίσουν να εισάγονται σε τμήματα και όχι σχολές παρά τις εξαγγελίες της κυρίας Διαμαντοπούλου.

– Στις επταμελείς επιτροπές κρίσης των καθηγητών απαραίτητη είναι η συμμετοχή ενός πανεπιστημιακού από αλλοδαπό πανεπιστήμιο και όχι τουλάχιστον τριών, όπως είχε διατυπωθεί αρχικά στο σχέδιο νόμου.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img