Αστραψε και βρόντηξε η Μητρόπολη Ξάνθης κατά του διάσημου συγγραφικού ντουέτου Αλέξανδρου Ρήγα – Δημήτρη Αποστόλου και του θεατρικού τους πονήματος «Τα κορίτσια με τα μαύρα», παράσταση που εντός των προσεχών ημερών θα ανέβει και στην ακριτική πρωτεύουσα. Το έργο πραγματεύεται με έντονα σατιρικό και δηκτικό τρόπο (κατά δήλωση των συγγραφέων του) την παρακμή και τη διαφθορά που επικρατεί σε ιερές μονές της χώρας, μετατρέποντας οίκους του Θεού σε άντρο εμπορίου χασίς, πλυντηρίου πορνείας, κοιτίδα ιερόσυλων και βλάσφημων, εστίες άνομων πολιτικών συμφερόντων και επίορκων δημοσίων λειτουργών. Ποιος είδε όμως στην Ξάνθη τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε, μετά τις συγκεκριμένες δηλώσεις για το περιεχόμενο της παράστασης από τους κυρίους Ρήγα και Αποστόλου! Η θρησκευτική Αρχή της περιοχής, μέσω του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Ξάνθης και Περιθεωρίου, αρχιμανδρίτη Παντελεήμονος Μουτάφη, αποδοκιμάζει το θεατρικό έργο και διαμηνύει ότι «τα όποια σφάλματα και λάθη των ανθρώπων που ακολούθησαν το μοναχικό σχήμα δεν μπορούν να ισοπεδώνουν έναν ιερό θεσμό, όπως είναι ο μοναχισμός, τον οποίο επιδιώκουν να διακωμωδήσουν οι δυο θεατρικοί συγγραφείς, με το έργο που θα παρουσιαστεί τις επόμενες μέρες στην Ξάνθη».
Πρέπει να σημειωθεί ότι η χθεσινή δήλωση του αρχιμανδρίτη ακολούθησε μετά τον «πόλεμο» δηλώσεων που ξέσπασε τις προηγούμενες μέρες ανάμεσα στη μητρόπολη και στους γνωστούς συγγραφείς, που κατά καιρούς επανέρχονται στην επικαιρότητα (ύστερα από αιφνίδιες «εξαφανίσεις»), με αιρετικές και πολυσυζητημένες δημιουργίες. Η τοπική εκκλησία, με «συστάσεις» προς τους πιστούς της Ξάνθης, τους είχε προτρέψει να ρίξουν «μαύρο» στα «Κορίτσια με τα μαύρα» και να μην παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο θεατρικό έργο που θα ανέβει στο πλαίσιο των ετήσιων Γιορτών Παλιάς Πόλης. «Μην πάτε, είναι βλάσφημοι» είχαν τονίσει οι εκκλησιαστικοί άρχοντες. «Στο Ισλάμ δεν θα μπορούσε κανείς να ανεβάσει ένα τέτοιο έργο και να διακωμωδήσει τα όσια και τα ιερά ενός λαού, γιατί οι μουσουλμάνοι προστατεύουν τη θρησκεία τους και τη σέβονται» προσέθετε η Μητρόπολη Ξάνθης.
Από την πλευρά τους, οι συγγραφείς προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για διαφήμιση μέσω της δυσφήμησης (άλλο που δεν ήθελαν) και έκαναν λόγο -υπεραμυνόμενοι της ελευθερίας της έκφρασης- για «σταγονίδια ενός μεσαιωνικού παρελθόντος» που θέλουν να φιμώσουν τη σάτιρα.
Στέφανος Χίος