Η μεθαδόνη μπαίνει και στα στρατόπεδα

Μονάδες χορήγησης μεθαδόνης δημιουργούνται και στα στρατιωτικά νοσοκομεία, στο πλαίσιο της καταπολέμησης των ναρκωτικών αλλά και της αποσυμφόρησης του κέντρου της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης από τους ασθενείς χρήστες που συνωστίζονται έξω από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ. Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι έως το τέλος του Νοεμβρίου να έχει εξαλειφθεί η λίστα της ντροπής, με τους 7.000 ασθενείς που περιμένουν να ενταχθούν στα προγράμματα απεξάρτησης. Εκτός, λοιπόν, από τα πρώτα 25 θεραπευτήρια του ΕΣΥ που ξεκινούν τη λειτουργία του προγράμματος μεθαδόνης από τις αρχές Σεπτεμβρίου, στη μάχη κατά του σοβαρού αυτού κοινωνικού προβλήματος μπαίνει και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τα στρατιωτικά νοσοκομεία που συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι το 414 στρατιωτικό νοσοκομείο στην Πεντέλη, το Στρατόπεδο Βαρύτη στου Γουδή, το 424 στη Θεσσαλονίκη και το 404 στη Λάρισα.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Μπεγλίτης. Τα πρώτα τέσσερα στρατιωτικά νοσοκομεία ξεκινούν τη χορήγηση υποκατάστατων και σε στρατευσίμους αλλά και σε πολίτες.

Μάλιστα θα δοθούν ισχυρά κίνητρα σε όσους στρατευσίμους είναι εξαρτημένοι και δηλώσουν ότι επιθυμούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης. «Η θητεία τους θα μειωθεί κατά τρεις μήνες και θα υπηρετήσουν μόνον έξι. Αυτό θα ισχύσει στην επόμενη σειρά που πρόκειται να καταταγεί, δηλαδή του Αυγούστου – Σεπτεμβρίου» είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Μπεγλίτης και πρόσθεσε ότι το υπουργείο σκέφτεται να προχωρήσει και στην εκμηδένιση της στρατιωτικής θητείας, εάν υπάρχει ανταπόκριση στο πρόγραμμα. Το θέμα των κινήτρων ωστόσο «σηκώνει» πολλή συζήτηση για το πώς θα «δουλέψει» στην εφαρμογή του έτσι ώστε να μη γίνουν η αφορμή για να απαλλαγεί κάποιος από τη στρατιωτική του θητεία, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια με τα ψυχομετρικά τεστ μέσω των οποίων πολλοί παίρνουν Ι5 απολυτήριο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η χορήγηση μεθαδόνης σε πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης και από τις 16 Σεπτεμβρίου σε 15 νοσοκομεία της Αττικής και πέντε στον Πειραιά, ενώ στις 2 Οκτωβρίου θα κλείσει ο ΟΚΑΝΑ του Πειραιά. Παράλληλα το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να κλείσει και τη Μονάδα του ΟΚΑΝΑ στην οδό Καποδιστρίου 46.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα