Σε μισθολόγιο δύο ταχυτήτων, το οποίο όμως δεν θα είναι ενιαίο, αλλά απλά… νέο, καταλήγει η κυβέρνηση, μετά και τη χθεσινή συνάντηση των ηγεσιών των υπουργείων Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Οι Ευ. Βενιζέλος και Δημ. Ρέππας πήραν πίσω επί της ουσίας τα μέχρι σήμερα σχέδια, διασώζοντας όμως τα «ρετιρέ» των δημοσίων υπαλλήλων, που όλως τυχαίως υπηρετούν στις υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών!
Η εξέλιξη αυτή προκύπτει από το γεγονός ότι τα ειδικά επιδόματα ορισμένων κατηγοριών δημοσίων υπαλλήλων, όπως είναι για παράδειγμα το ΔΙΒΕΕΤ των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών (εφοριακοί, τελωνειακοί), θα συνεχίσουν να χορηγούνται σε ένα μεγάλο ποσοστό και για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (κατά πάσα πιθανότητα επτά χρόνια) όχι ως επιδόματα, όπως ισχύει σήμερα, αλλά ως μέρος του βασικού μισθού με τον χαρακτηρισμό «προσωπική διαφορά».
Η στροφή αυτή της κυβέρνησης δεν φαίνεται να είναι ανεξάρτητη από τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, που μέρα με τη μέρα πυκνώνουν, αλλά και από την προσπάθεια των κ. Βενιζέλου και Ρέππα να μη διαταράξουν τις σχέσεις τους με ένα μεγάλο κομμάτι της βάσης του ΠΑΣΟΚ, τη στιγμή μάλιστα που η Αννα Διαμαντοπούλου προσπαθεί να πιστωθεί σε εσωκομματικό επίπεδο τη χθεσινή συναίνεση που επιτεύχθηκε στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Παραμένει πάντως άγνωστο μέχρι στιγμής αν θα δώσει την έγκρισή της σε αυτές τις αλλαγές η τρόικα.
Ειδικότερα, η «προσωπική διαφορά» θα αφορά, σύμφωνα με πληροφορίες, κυρίως τα επιδόματα τύπου ΔΙΒΕΕΤ, τα οποία λαμβάνουν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών, όπως πρώτη αποκάλυψε από την περασμένη Δευτέρα η «δημοκρατία». Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, θα τεθεί πλαφόν σε αυτά τα επιδόματα, θα «παγώσουν» οι αυξήσεις τους και, παράλληλα, σταδιακά θα μειώνονται. Για δε τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο δεν πρόκειται να υπάρξει «προσωπική διαφορά», όπως φυσικά και για τις άλλες κατηγορίες των δημοσίων υπαλλήλων.
Αυτή η διαφορά θα μειώνεται ανάλογα με την αύξηση των βασικών μισθών, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν θα διατηρηθεί και μετά το μεταβατικό χρονικό διάστημα ή αν θα καταργηθεί. Αυτό που «καίει» το οικονομικό επιτελείο είναι κυρίως το πώς θα επηρεαστεί το συνταξιοδοτικό κόστος από την αναπροσαρμογή των βασικών μισθών, που θα προκληθεί από την ενσωμάτωση μέρους κάποιων επιδομάτων, πόσο μάλλον όταν ο σχεδιασμός προβλέπει την αποχώρηση περίπου 150.000 υπαλλήλων μέσα στην επόμενη τετραετία. Οσον αφορά, δε, το μοντέλο των προσωπικών μισθολογικών διαφορών, δυσχεραίνει την κινητικότητα εντός του Δημοσίου, όπως έχει ζητήσει και η τρόικα.
Μεγάλη είναι η πιθανότητα, εξάλλου, να υπάρξουν νέες μειώσεις δαπανών, πέραν της περικοπής των επιδομάτων, που έχει ήδη γίνει, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων που έχουν τεθεί για την ελληνική οικονομία. Σε αυτό το νέο θεσμικό πλαίσιο, μέσω μεταβατικών ρυθμίσεων («προσωπική διαφορά») θα ενταχθεί το προσωπικό που υπηρετεί. Το ανώτατο επίπεδο (πλαφόν) της «προσωπικής διαφοράς» θα προσδιοριστεί με ορθολογικό, διαφανή και δίκαιο τρόπο, με βάση τα πλήρη στοιχεία της σημερινής μισθολογικής μεταχείρισης και μέσα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων της χώρας. Το ζήτημα όμως αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, δεν αφορά στην πράξη τη συντριπτική πλειονότητα (περίπου 90%) των υπηρετούντων υπαλλήλων. Δηλαδή, σύμφωνα με την περσινή απογραφή, περίπου 75.000 υπαλλήλων, αν και ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ Γιάννης Γρίβας ανέβασε, χθες, τον αριθμό αυτόν σε 200.000-300.000.
Οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης για το θέμα μισθολογίου-βαθμολογίου αποτελούν νέα επίθεση σε βάρος του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Δημόσιο και θα έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις δημόσιες υπηρεσίες και στους πολίτες, σύμφωνα με τον αναπληρωτή πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ Ηλία Βρεττάκο. «Το νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο θα χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για παρά πέρα περικοπές εισοδημάτων» δήλωσε ο Ηλ. Βρεττάκος και συμπλήρωσε ότι «το νέο μισθολόγιο όχι μόνο δεν θα δώσει αυξήσεις σε κάποιους υπαλλήλους, όπως σκόπιμα άφηνε να διαρρεύσει η κυβέρνηση, αλλά θα περιλαμβάνει πολύ χαμηλούς μισθούς που δεν θα καλύπτουν ούτε τις σημερινές βασικές αποδοχές. Το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο θα ισχύει για τους νέους αλλά και για το προσωπικό που σήμερα υπηρετεί, το οποίο μάλιστα θα ενταχθεί με προσωπική διαφορά που το ύψος της θα εξαρτηθεί από τις νέες μειώσεις εισοδημάτων που στο πλαίσιο του Μνημονίου θα αποφασίσει η κυβέρνηση».
Μακάριος Β. Λαζαρίδης
Θεωρούν βέβαιο ότι η τρόικα να απαιτήσει νέα μέτρα
Στα χέρια της τρόικας, που τεχνικό της κλιμάκιο βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, και των ισχυρών της ευρωζώνης βρίσκονται οι πολιτικές εξελίξεις στη Ελλάδα. Η ραγδαία επιδείνωση του κλίματος στην ελληνική οικονομία, που έχει ουσιαστικά εξανεμίσει τα όποια ψήγματα αισιοδοξίας δημιούργησε η συμφωνία της 21ης Ιουλίου, αλλά κυρίως η όξυνση της ύφεσης που τινάζει στον αέρα τις προβλέψεις του Μεσοπρόθεσμου για το έλλειμμα οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στην αναγκαιότητα λήψης και νέων μέτρων λιτότητας.
Στελέχη του οικονομικού επιτελείου δεν κρύβουν τον έντονο προβληματισμό τους για την αρνητική τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην οικονομία και φοβούνται ότι αργά ή γρήγορα η οικονομία θα προκαλέσει και πολιτικές εξελίξεις, εννοώντας προφανώς την απόδραση της κυβέρνησης με πρόωρο στήσιμο της κάλπης είτε με την αναγκαστική προσφυγή σε σχήματα συγκυβέρνησης, όπως αυτό που πήγε να προκύψει τον περασμένο Ιούνιο με την παρ’ ολίγον παραίτηση Παπανδρέου. Τα ίδια στελέχη προσθέτουν ότι, αν η τρόικα ζητήσει και επιμείνει να επιβληθούν φέτος και νέα μέτρα προκειμένου να κλείσει η μαύρη τρύπα που δημιουργεί η μεγαλύτερη της προβλεπόμενης ύφεση στην οικονομία, τότε είναι πολύ πιθανό να οδηγηθούμε σε πολιτικές εξελίξεις.
Οι εξελίξεις που συνθέτουν το ναρκοπέδιο στο οποίο κινείται πλέον το οικονομικό επιτελείο είναι:
– Η ουσιαστική κατάρρευση του Χρηματιστηρίου από τη μαζική αποχώρηση κυρίως ξένων επενδυτών από τις ελληνικές, ως επί το πλείστον, τραπεζικές μετοχές. Η αποχώρηση αυτή συνδέεται με τους φόβους για εμπλοκή στην εφαρμογή της συμφωνίας της 21 Ιουλίου λόγω του θέματος της παροχής εγγυήσεων από την πλευρά της Ελλάδας για τη λήψη του νέου δανείου. Με αυτό το κλίμα συνδέεται και η εκτόξευση των spread των ελληνικών ομολόγων και των ασφαλίστρων χρεοκοπίας της Ελλάδας (CDS).
– Η όξυνση της ύφεσης σε επίπεδα που μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 5%, πράγμα που ακυρώνει εν μέρει την αποδοτικότητα των μέτρων που θεσπίστηκαν με το Μεσοπρόθεσμο |Πρόγραμμα και δημιουργεί την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του Προϋπολογισμού για έλλειμμα φέτος 7,4% του ΑΕΠ.
Σπύρος Δημητρέλης
Ακόμα και απόλυση υπαλλήλων για πειθαρχικά παραπτώματα
Αυτοδίκαια σε αργία θα τίθενται οι δημόσιοι υπάλληλοι που υποπίπτουν σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα μέχρι να αποφαίνονται τα δικαστήρια, ενώ προβλέπεται ακόμη και η άμεση απόλυσή τους στις περιπτώσεις τελέσεως ποινικών αδικημάτων με έντονη κοινωνική απαξία, όπως είναι η δωροδοκία, η υπεξαίρεση, η ασέλγεια σε βάρος ανηλίκου, η ασέλγεια με κατάχρηση εξουσίας και τα παραπτώματα σχετικά με την παιδική πορνογραφία και το εμπόριο ναρκωτικών.
Αυτά προβλέπει, μεταξύ άλλων, το σχέδιο νόμου για το νέο πειθαρχικό δίκαιο των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας.
Με τις ρυθμίσεις για το νέο πειθαρχικό δίκαιο διαχωρίζονται τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά συμβούλια από τα υπηρεσιακά συμβούλια, τα οποία έως τώρα είχαν τις σχετικές αρμοδιότητες. Στη σύνθεση των νέων πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων συμμετέχουν τρεις δικαστικοί λειτουργοί ή μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και δύο υπηρεσιακοί παράγοντες με τον βαθμό του διευθυντή με τη θέσπιση «ασυμβίβαστων», ώστε να μην προέρχονται από την ίδια υπηρεσία στην οποία υπηρετεί ο κρινόμενος, ενώ πλέον δεν συμμετέχουν αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων. Για πρώτη φορά προβλέπεται η επιβολή ταυτοχρόνως και πειθαρχικής τιμωρίας και οικονομικής κύρωσης. Μάλιστα, οικονομική κύρωση μπορεί να επιβάλλεται και μετά τη συνταξιοδότηση του δημοσίου υπαλλήλου.
Μ.Β. Λαζαρίδης
«Παράνομος ο διαχωρισμός για την εστίαση» λέει η Ν.Δ.
Μια ακόμη «γκάφα» του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου έφερε στο φως η Νέα Δημοκρατία.
Με δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης, πιάνει «αδιάβαστο» τον καθηγητή κ. Βενιζέλο στο θέμα επιβολής ΦΠΑ στον τουριστικό τομέα και στον διαχωρισμό που κάνει μεταξύ Ελλήνων και Ευρωπαίων. Οπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, «Μας φαίνεται αδιανόητο ο καθηγητής της Νομικής, κ. Βενιζέλος, να μη γνωρίζει ότι είναι παράνομο να “τιμωρεί” τον Ελληνα πολίτη, βάζοντάς τον να πληρώνει ΦΠΑ 23% στον τουριστικό τομέα, ενώ όσοι κλείνουν το ίδιο πακέτο από το εξωτερικό να απολαμβάνουν ΦΠΑ δέκα μονάδες μικρότερο, δηλαδή 13%. Μας φαίνεται αδιανόητο να μη γνωρίζει ότι, με βάση και την Εθνική αλλά και την Ευρωπαϊκή νομοθεσία, οι ίδιες υπηρεσίες πρέπει να έχουν την ίδια μεταχείριση, ανεξάρτητα σε ποιον παρέχονται. Και η αρχή, μάλιστα, της ίσης μεταχείρισης είναι θεμελιώδης για τον ΦΠΑ». Το ωραίο είναι ότι ο και ο γραμματέας του υπουργείου, Η. Πλασκοβίτης, «άδειασε» τον προϊστάμενό του, συμφωνώντας με τον κ. Μιχελάκη, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν αντικοινοτικό!
Ο Πολιτικός Σχεδιασμός της Ν.Δ., από τη μεριά του, «βομβαρδίζει» κι εκείνος τις πολιτικές του διδύμου Παπανδρέου – Βενιζέλου, τονίζοντας ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να καταρρίπτει όλα τα αρνητικά ρεκόρ στην οικονομία, όπως επίσης και στην επίδειξη ερασιτεχνισμού και αδεξιότητας σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας».