Ενα πολυβόλο υψώνεται μέσα από την πισίνα της παραθαλάσσιας βίλας της οικογένειας Καντάφι. Μάλλον δεν είναι η πρώτη φορά που ένας λουόμενος παίζει με όπλα στην εξοχική κατοικία της πολεμοχαρούς οικογένειας, αλλά σίγουρα είναι η πρώτη φορά που το πολυβόλο που σχηματίζει τη νίκη μέσα από το παράκτιο καταφύγιο ανήκει σε αντικαθεστωτικό.
Οι εξεγερμένοι της Λιβύης, που κατέλαβαν ένα ακόμα «πολυτελές άντρο» των Καντάφι, θριαμβολόγησαν παίζοντας με τα κανό, τα καγιάκ και τους βατήρες του τεχνητού υδάτινου παραδείσου. «Αυτή είναι η Λιβύη μου τώρα» αναφώνησε ένας από τους άνδρες, που έπαιζε σαν μικρό παιδί. «Ολα αυτά ανήκαν κάποτε στον Καντάφι, αλλά εκείνος δεν πρόκειται ποτέ να επιστρέψει. Ανήκουν πια σε όλους μας»!
Ολυμπιακών διαστάσεων πισίνες, τζετ σκι, λουτρά με υδρομασάζ, δερμάτινα κρεβάτια, τηλεοράσεις plasma, υπερσύγχρονα συστήματα ήχου και φωτισμού καθώς και ατσάλινες πόρτες υψηλής ασφαλείας, για να κρατούν μακριά τα αδιάκριτα βλέμματα, συμπληρώνουν το μινιμαλιστικό ντεκόρ της κατοικίας πέντε αστέρων, που βρίσκεται στις παρυφές της λιβυκής πρωτεύουσας.
Σπασμένα μπουκάλια σαμπάνιας Dom Perignon και Moet μαρτυρούν τις «πολυτελείς καταχρήσεις αλκοόλ» της οικογένειας. Η θρυμματισμένη κάβα εντοπίστηκε στην αυλή της παραθαλάσσιας βίλας του 34χρονου Μουτάσιμ, του πέμπτου γιου του Μουαμάρ.
Δεν ήταν, ωστόσο, η μοναδική κατοικία όπου το αλκοόλ -απαγορευμένη ουσία για τον λαό της Λιβύης- ήταν άφθονο. Θρυμματισμένα μπουκάλια βότκας, ρούμι, μαρτίνι και ουίσκι πάνω στο μαυρόασπρο μαρμάρινο πάτωμα αποδείκνυαν «πόσο καλός μουσουλμάνος υπήρξε ο Καντάφι», όπως διαπίστωσαν οι εξεγερμένοι.
Στο καταφύγιο των weekend party του 35χρονου Χάνιμπαλ, τέταρτου γιου του Καντάφι, οι αντικαθεστωτικοί-καταληψίες έπαιξαν πιάνο.
Ανάμεσα στα χόμπι των Καντάφι συμπεριλαμβάνονται προφανώς η ιππασία και οι καταδύσεις, δεδομένης της ύπαρξης ιπποστασίου και σχολής αυτοκατάδυσης με εξοπλισμό.
Κι ενώ οι εξεγερμένοι απολαμβάνουν τα «ευρήματα χλιδής», το λιβυκό κράτος χρήζει άμεσης οικονομικής συνδρομής. Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί μια έκτακτη βοήθεια για την ανοικοδόμηση της χώρας, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συμφώνησε να αποδεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της Λιβύης, αξίας 1.388.000.000 ευρώ.
Δήμητρα Αθανασοπούλου
Η μάχη των γιάτρών με τους τραυματίες στην εμπόλεμη ζώνη
Ξημερώματα Δευτέρας στο Κεντρικό Νοσοκομείο της Τρίπολης. Καθώς τα φορεία πηγαινοέρχονται στα λιγοστά χειρουργεία και οι γιατροί ετοιμάζονται, άυπνοι σχεδόν, για μία ακόμη σκληρή μέρα, ξαφνικά τα πάντα έχουν αλλάξει. Γιατί, όπως μαθαίνουν, το νοσοκομείο έχει περάσει στα χέρια των εξεγερμένων, κάτι που εξηγεί την άτακτη φυγή των στρατιωτών του Καντάφι, που επί μήνες παρακολουθούσαν την κάθε τους κίνηση.
Πολλοί από τους γιατρούς υποδέχονται την είδηση με αναστεναγμό ανακούφισης. Από τον Φεβρουάριο, όταν τόλμησαν να καλέσουν ακτιβιστές και δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν για τα θύματα των δυνάμεων του Καντάφι, οι στρατιώτες του συνταγματάρχη είχαν κάνει τη ζωή τους… κόλαση. Εισέβαλαν στα δωμάτια -σέρνοντας έξω αρκετούς ασθενείς από το αντίπαλο στρατόπεδο-, στα οποία τοποθετήθηκαν κάμερες παρακολούθησης, ενώ σε διάφορες περιστάσεις στρατιώτες χτυπούσαν τους γιατρούς, αναγκάζοντάς τους, όπως αποκαλύπτει ο δρ Εσάμ Μπεν Μασούντ στην εφημερίδα «Independent», να στήσουν κρυφό δίκτυο περίθαλψης σε τριάντα σπίτια γύρω από την Πράσινη Πλατεία, όπου μετέφεραν -κρυφά- τους αντικαθεστωτικούς τραυματίες.
Καθώς το νοσοκομείο αλλάζει χέρια, τίποτα δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα από την άλλη πλευρά. Ετσι οι γιατροί βρίσκονται ξανά εγκλωβισμένοι σε μια ισορροπία δυνάμεων, ανάμεσα στην πολιτική και στον όρκο του Ιπποκράτη. Μια ισορροπία ιλίγγου, που έρχεται να προστεθεί στην αγωνία, στις υλικές ελλείψεις, στην κόπωση και τη φρίκη του πολέμου. Το νεκροτομείο του νοσοκομείου έχει γεμίσει πτώματα. Το τελικό «φορτίο» που παρέλαβαν ήταν 40 άνθρωποι, ήδη νεκροί, αποθηκευμένοι από τους εκτελεστές τους σε ένα ψυγείο, αλλά οι γιατροί, που αντιμετωπίζουν 500 περιστατικά την ημέρα, έχουν «συνηθίσει» στη φρίκη.
Μυρτώ Μπούτση
Το κρυφό πάθος για την Κοντολίζα
Τι αισθήματα μπορεί να έχει ένας τύραννος που μετρά καταχρήσεις τεσσάρων δεκαετιών, με αποκορύφωμα «την ακραία και θανατηφόρα βία του 2011», για μια γυναίκα;
«Ερωτα και θαυμασμού», όπως αποδεικνύεται από τα αντικείμενα που ανακαλύφθηκαν στο οχυρό του, προς έκπληξη τόσο των αντικαθεστωτικών εισβολέων όσο και της διεθνούς κοινής γνώμης, που ήρθε αντιμέτωπη με την άγνωστη συναισθηματική πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι.
Ενα άλμπουμ με φωτογραφίες της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις ξεχώρισε ανάμεσα στα πολλά και αξιοπερίεργα αντικείμενα του εκκεντρικού μονάρχη.
Ο Μουαμάρ Καντάφι δεν είχε κρύψει ποτέ τη συμπάθεια, την εκτίμηση και την υποστήριξή του προς την «αγαπημένη μαύρη Αφρικανή γυναίκα». Αλλωστε το 2008 και η Κοντολίζα Ράις είχε δείξει θετικές διαθέσεις απέναντί του, όταν έγινε η πρώτη Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, που τον επισκέφτηκε στην Τρίπολη μετά το 1957.
Το άλμπουμ του Καντάφι, όπου πρωταγωνιστεί αποκλειστικά η Κοντολίζα Ράις σε απειράριθμες δημόσιες εμφανίσεις, πυροδότησε ποικίλα σχόλια για «τον μυστικό έρωτα του Καντάφι».
«Δεν έχω ανάγκη να δω τις φωτογραφίες. Περίεργη και μη φυσιολογική είναι τα κατάλληλα επίθετα για να περιγραφεί η συμπεριφορά του Καντάφι» ανέφερε η Βικτόρια Νούλαντ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρμεντ. Τελικά, μάλλον η «αχίλλειος πτέρνα» του Καντάφι είναι γένους θηλυκού.