Τα πετροδόλαρα του εμίρη του Κατάρ έρχονται να σώσουν Eurobank και Alpha Bank. Ο σεΐχης Χαμάντ Μπιν Καλίφα αλ Τανί προσθέτει στο εντυπωσιακό επενδυτικό χαρτοφυλάκιό του, εκτός από τα Harrods, την Μπαρτσελόνα, το Al Jazeera και την Porsche, τη συμμετοχή του στη συνένωση δύο πολύ μεγάλων, αλλά και δοκιμαζόμενων, τελευταία, ελληνικών τραπεζών.
Με δυνατότητα να διαχειριστεί ένα χαρτοφυλάκιο 50 δισ. δολαρίων, ο εμίρης Χαμάντ αποφάσισε να επενδύσει στην Ελλάδα, μέσω της συμμετοχής του στο νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει από τη συνένωση της Alpha Bank με τη Eurobank, ύστερα από τις συμφωνίες για επενδύσεις στο λιμάνι του Αστακού και την έκταση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, που, ενώ πανηγυρίστηκαν από την κυβέρνηση, τελικά ναυάγησαν.
Προσωπικότητα με τεράστια συμβολή στην ανάδειξη του Κατάρ, ως το κράτος με το υψηλότερο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα στον κόσμο, ο Χαμάντ χρειάστηκε να πρωτοστατήσει σε πραξικόπημα ανατροπής του πατέρα του, τον Ιούνιο του 1995, για να πάρει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας πέντε χρόνια αργότερα. Γεννημένος στην Ντόχα το 1952, φοίτησε στη στρατιωτική ακαδημία Sandhurst στην Αγγλία και επιστρέφοντας στην πατρίδα του, έφτασε μέχρι τον βαθμό του υποστρατήγου.
Υπήρξε αθλητής και δύτης, γι’ αυτό έχει ιδιαίτερο πάθος με την ανάπτυξη του αθλητισμού στο Κατάρ. Λέγεται μάλιστα ότι διακαής πόθος του είναι να δει έναν αθλητή από την πατρίδα του να κατακτά ολυμπιακό μετάλλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρκετές από τις επενδυτικές του προσπάθειες έχουν… αθλητικό προφίλ. Εχει προσφέρει 125.000.000 δολάρια για να διαφημιστεί από τη φανέλα της Μπαρτσελόνα η αεροπορική εταιρία τoυ Κατάρ, ενώ η χώρα του ανέλαβε και τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022. Τον Ιανουάριο του 2011 κατέθεσε επίσημη πρόταση ύψους 1,6 δισ. λιρών για την εξαγορά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η οποία όμως απορρίφθηκε από τους Αμερικανούς ιδιοκτήτες των «κόκκινων διαβόλων». Φήμες όμως τον θέλουν να επανέρχεται σύντομα με νέα, βελτιωμένη πρόταση.
Το παλμαρέ των επενδύσεων που έχει προβεί ο εμίρης του Κατάρ περιλαμβάνει την εξαγορά των πολυκαταστημάτων Harrods, που βρίσκονται στο κέντρο του Λονδίνου, έναντι 2,2 δισ. δολαρίων. Επίσης, έχει αποκτήσει σημαντικά ποσοστά στη Volkswagen και στην Porsche, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και στα βρετανικά σούπερ μάρκετ Sainsbury’s. Αν και ο ίδιος το αρνείται, θεωρείται ο βασικός χρηματοδότης του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.
Εχει τρεις συζύγους και 24 παιδιά, 11 γιους και 13 κόρες.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Οι μετοχές και η πιθανή η αντίδραση της Εθνικής
«Και τώρα τι γίνεται;» θα αναρωτηθούν οι περισσότεροι παίκτες της αγοράς, όπως και οι παροικούντες τη Λεωφόρο Αθηνών. Η λογική λέει ότι η διοίκηση του Χρηματιστηρίου θα βγάλει σήμερα το πρωί εκτός διαπραγμάτευσης τις μετοχές της Eurobank και της Alpha… τουλάχιστον ώσπου να γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις και να οριστεί ίσως και η σχέση ανταλλαγής στο νέο σχήμα. Η συμμετοχή του Κατάρ περιπλέκει κάπως τα πράγματα, μια και η εκπεφρασμένη από όλους άποψη ότι η κυβέρνηση του Κατάρ θα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό στο νέο σχήμα σημαίνει ότι ο μεγαλομέτοχος της Eurobank κ. Λάτσης θα δώσει ένα μεγάλο μέρος της δικής του συμμετοχής στους Καταρινούς. Ετσι εξασφαλίζεται και η ισορροπία Κωστόπουλου – Λάτση στη νέα μεγάλη τράπεζα.
Είναι λογικό ότι όταν οι μετοχές μπουν ξανά σε διαπραγμάτευση το ελληνικό Χρηματιστήριο θα ανέβει ύστερα από αρκετές ημέρες και αυτό ανεξάρτητα από τη σχέση ανταλλαγής. Πάντως δεν αποκλείεται στην αρχή της συνεδρίασης να έχουμε και πιέσεις, μια και είναι λογικό η Εθνική να πιεστεί από τις εξελίξεις – όπως άλλωστε και η Πειραιώς και οι υπόλοιπες τράπεζες. Αλλωστε στον μεγάλο ανασχηματισμό της ελληνικής τραπεζικής το παιχνίδι μόλις ξεκινάει και πλευράς Alpha και Eurobank έκανε κίνηση ματ.
Αλήθεια, ποια μπορεί να είναι η αντίδραση της Εθνικής, όταν από «πρώτη κυρία» περνάει σε δεύτερη μοίρα; Εμείς πιστεύουμε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες… Αλλωστε σας το γράψαμε και την Παρασκευή: Τράπεζες σαν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ευκολότερα θα πουληθούν μέσω της Εθνικής παρά αυτόνομες. Αν το κλίμα γυρίσει, μια πιθανή συγχώνευση του 34% του Δημοσίου με την Εθνική θα οδηγούσε σ’ ένα σχήμα που θα κάλυπτε τις ζημιές των δεκαετών ομολόγων της Εθνικής, ενώ θα χαρακτηριζόταν από υψηλή ρευστότητα. Τότε λοιπόν θα μπορούσε η πώληση του κομματιού του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που ανήκει στο Δημόσιο να έχει έσοδο πολύ μεγαλύτερο από το σημερινό 34%. Σχέδια επί χάρτου, θα πείτε… Μπορεί, αλλά τις επόμενες ημέρες θα έχουμε ακόμη περισσότερα. Στο μεταξύ ας χαρούμε ότι οι τραπεζίτες, έστω και την ύστατη στιγμή, άφησαν τους εγωισμούς και πήραν τη σωστή απόφαση.
Βασίλης Κωνσταντουλάκης
Και στο βάθος απολύσεις υπαλλήλων
Σκεπτικισμός και επιφυλακτικότητα συνόδευσε τις πληροφορίες για το deal ανάμεσα σε Alpha Bank και Eurobank. Η ανησυχία ότι δεν έχουν διασφαλιστεί οι θέσεις εργασίας και άρα είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο, μετά τη συνένωση, να αρχίσει «χορός» απολύσεων προβληματίζει τραπεζοϋπαλλήλους και ΣΥΡΙΖΑ. Η Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ) τονίζει ότι η ανακοίνωση της συγχώνευσης των δύο τραπεζών πρέπει να συνοδεύεται από ένα «επιχειρησιακό και κοινωνικό σχέδιο», με βάση το οποίο θα διασφαλίζονται «η απασχόληση των εργαζομένων, η αποτροπή των απολύσεων και τα εργασιακά τους δικαιώματα, η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των ελληνικών νοικοκυριών, αλλά και η βιωσιμότητα και η επιχειρησιακή προοπτική των τραπεζών». Η ΟΤΟΕ προσθέτει ότι «ο ρόλος του κράτους είναι ιδιαίτερα σημαντικός, δεδομένου ότι πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής που διασφαλίζει τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και την κοινωνική ομαλότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι πρέπει να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας στις συγκεκριμένες τράπεζες και θεωρεί ότι είναι «αμυντικού χαρακτήρα η εξαγγελθείσα συγχώνευση Alpha Bank – Eurobank». Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «αποκτά πλέον μεγαλύτερη αξία η δημιουργία ενός ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα. Παράλληλα, η ανάγκη δημιουργίας νέων τραπεζών ειδικού σκοπού είναι απαραίτητη για τη στήριξη και χρηματοδότηση συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας. Η εξαγγελθείσα συγχώνευση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνει αφορμή για την απώλεια θέσεων εργασίας στις συγκεκριμένες τράπεζες».
«Alpha Eurobank» θα είναι το νέο όνομα
Και το όνομα αυτής ALPHA – EUROBANK. Η νέα τράπεζα που προκύπτει μέσα από τη συνένωση της Alpha Bank και της Eurobank θα ονομάζεται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, Alpha Eurobank, υποδηλώνοντας έτσι το «πάνω χέρι» της πρώτης στη δεύτερη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια απόφαση όπου η διαρροή του ονόματος δίνει το στίγμα της εξαγοράς της πιο αδύναμης τράπεζας από την πιο ισχυρή.
Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τη διαδικασία ανταλλαγής των μετοχών των δύο τραπεζών, οι λεπτομέρειες της οποίας πρόκειται να γίνουν γνωστές στη σημερινή συνέντευξη Τύπου. Οποια όμως και αν είναι τα επιμέρους στοιχεία αυτής της συμφωνίας, το κυρίαρχο είναι ότι η ανταλλαγή θα γίνει υπέρ των μετόχων της Alpha Bank.
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη συμφωνία αποτελεί μόνο την αρχή ενός νέου ευρύτερου κύκλου εξαγορών και συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο. Τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των ελληνικών τραπεζών και ο κίνδυνος να βρεθούν υπό κρατική κηδεμονία ή ακόμα και διοίκηση αναμένεται να οδηγήσουν και άλλες τράπεζες να ακολουθήσουν την ίδια τακτική. Επίσης το γεγονός ότι θα πρέπει στο εξής οι τράπεζες να ενισχύσουν την επάρκεια κεφαλαίων τους αυξάνει τις πιθανότητες να προκύψουν και άλλες ανάλογες τραπεζικές συμφωνίες.