48ωρος εφιάλτης στην πρωτεύουσα του κόσμου

«Τα βγάλαμε πέρα». Μερικές ώρες μετά τη μετατροπή της Νέας Υόρκης σε πόλη-φάντασμα, που θυμίζει τις σκηνές της ταινίας «Ημέρα Ανεξαρτησίας», ο υπεύθυνος των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας της πόλης, Τζόζεφ Μπρούνο, έδωσε χτες το απόγευμα ένα είδος ανεπίσημης «λήξης συναγερμού»: «Μερικά τμήματα της πόλης έχουν πλημμυρίσει, σημειώνονται βροχές, αλλά συνολικά, νομίζω, τα βγάλαμε πέρα». Ηδη, καθώς εισερχόταν στο «Μεγάλο Μήλο», ο πολυαναμενόμενος κυκλώνας Αϊρίν υποβαθμίστηκε σε «τροπική καταιγίδα», με ταχύτητα 100 χιλιομέτρων την ώρα, και, μετά το πέρασμά του από τη Νέα Υόρκη, κάποιοι άρχισαν να μιλούν για μικρότερο αντίκτυπο, από ό,τι αρχικά αναμενόταν, τουλάχιστον για την πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Γιατί με τον απολογισμό των καταστροφών μόλις να έχει ξεκινήσει, η αποτίμηση του Αϊρίν σίγουρα δεν ήταν -χτες βράδυ- ακόμη εφικτή. Εντεκα άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, μέχρι εκείνη την ώρα, μεταξύ αυτών και δύο παιδιά: ένα εντεκάχρονο αγόρι στη Βιρτζίνια, όταν ένας κορμός έπεσε στην οροφή του οικογενειακού σπιτιού, και ένα ακόμη παιδάκι, σε δυστύχημα λόγω διακοπής ρεύματος. Περισσότερα από τρία εκατομμύρια σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό λόγω των πλημμυρών και των ισχυρών ανέμων, από τη Νότια Καρολίνα ως το Μέριλαντ. Και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ αποτιμά τις συνολικές ζημιές του Αϊρίν κατά μήκος της ανατολικής ακτής και από την υπερχείλιση ποταμών στην ενδοχώρα σε «δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια».

Ο κυκλώνας έφτασε στη Βόρεια Καρολίνα, το πρωί του Σαββάτου (τοπική ώρα), με ταχύτητα 140 χιλιομέτρων την ώρα, και, εν συνεχεία, κατευθύνθηκε κατά μήκος των ακτών της Βιρτζίνια, του Μέριλαντ και του Νιου Τζέρσεϊ, όπου «επανήλθε» και για μία δεύτερη φορά μερικές ώρες αργότερα, προτού κινηθεί προς τη Νέα Υόρκη. Στο πέρασμά του προκάλεσε σταδιακό «τσουνάμι» προληπτικών εκκενώσεων. Μεταξύ άλλων, εκκενώθηκε πυρηνικός αντιδραστήρας στο Μέριλαντ, έπειτα από την καταστροφή ενός μετασχηματιστή.

Στο Μανχάταν όμως τα πράγματα έδειχναν λιγότερο καταστροφικά, με 176 αναφορές για πτώσεις δέντρων, με τη στάθμη των ποταμών Χάντσον και Ιστ να ανεβαίνει κατά 0,30 μέτρα – σε σχέση με τα 2,4 που αναμένονταν, δίχως αυτό να εμποδίσει να πλημμυρίσουν πολλά σημεία της πόλης, μεταξύ άλλων, το Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου και η 12η Λεωφόρος.

Αργά το βράδυ, η τροπική καταιγίδα συνέχιζε την πορεία της βορειοανατολικά, προς τη Νέα Αγγλία, με την υπουργό Εσωτερικής Ασφάλειας, Τζάνετ Ναπολιτάνο, να προειδοποιεί ότι δεν έχει σημάνει ακόμη λήξη συναγερμού και πως ο Αϊρίν δεν αποτελεί «μικρότερη απειλή» για τις τοπικές κοινότητες της βορειοανατολικής ακτής.

Μυρτώ Μπούτση


Το πολύβουο Μανχάταν «κρύφτηκε» στα καταφύγια

Η πόλη που δεν κοιμάται ποτέ «κοιμήθηκε» για πρώτη φορά στην ιστορία της. Αλλωστε μια φυσική καταστροφή δεν είναι ποτέ μονοδιάστατη. Εκτός από τα σημάδια που αφήνει αποκαλύπτει συχνά και το άγνωστο πρόσωπο μιας πόλης και των κατοίκων της.

Η Νέα Υόρκη, η πολύβουη μητρόπολη που στεγάζει το αμερικανικό όνειρο, «τράπηκε σε φυγή» υπό την απειλή του κυκλώνα Αϊρίν, που αποφάσισε να την επισκεφτεί με εκκωφαντικούς ήχους, καταρρακτώδεις βροχές και σφοδρούς ανέμους.

Η πόλη εκκενώθηκε, οι υπηρεσίες συγκοινωνιών «πάγωσαν» και οι Νεοϋορκέζοι οχυρώθηκαν μέσα σε καταφύγια και σπίτια έχοντας εξασφαλίσει προμήθειες τροφίμων και νερού και παραδίδοντας μαθήματα «φόβου και προνοητικότητας».

Πόσο διαφορετική μπορεί να είναι τελικά η διαχείριση μιας κρίσης «από λαό σε λαό»; O δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ απηύθυνε τρομαγμένη έκκληση-απαίτηση στους κατοίκους της μητρόπολης «να μη βγουν στους δρόμους και να μείνουν στα σπίτια τους ή στα κέντρα υποδοχής». Περισσότεροι από 370.00 κάτοικοι της Νέας Υόρκης κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους σε περιοχές της πόλης που αναμενόταν να πλημμυρίσουν. «Το να μείνετε πίσω είναι επικίνδυνο, το να μείνετε πίσω είναι ανόητο και είναι ενάντια στον νόμο» υπογράμμισε ο Μπλούμπεργκ.

Πράγματι, ακόμα και οι πολυτελείς λεωφόροι του Μανχάταν μεταμορφώθηκαν σε ποτάμια, όπου αντί για ακριβά αυτοκίνητα και καλοντυμένους περαστικούς φορτωμένους με επώνυμες σακούλες κυκλοφορούσαν φουσκωτά!

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επέστρεψε εσπευσμένα στην Ουάσινγκτον διακόπτοντας νωρίτερα τις διακοπές του και κηρύσσοντας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πολιτείες Βιρτζίνια, Νιου Τζέρσεϊ, Κονέκτικατ, Μασαχουσέτη και Νέα Υόρκη.

Τα φώτα χαμήλωσαν στις αμερικανικές πολιτείες και οι δρόμοι ερήμωσαν, αφού προηγήθηκε η «επέλαση» των τρομαγμένων κατοίκων στα σούπερ μάρκετ. Αλλωστε ο φόβος των Αμερικανών δεν ήταν καθόλου εσωστρεφής, όπως εκείνος των Ιαπώνων στην πρόσφατη φυσική καταστροφή βιβλικών διαστάσεων. Οσο για την κοσμοπολίτικη μητρόπολη, έγινε για πρώτη φορά πόλη φάντασμα…

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img