Οι ενοχικές σχέσεις της οικογένειας Παπανδρέου με τον δικτάτορα Καντάφι και η καθυστέρηση με την οποία η ελληνική κυβέρνηση, διά του υπουργού Εξωτερικών Σταύρου Λαμπρινίδη, αναγνώρισε το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, δημιουργούν μείζον θέμα ασφαλείας στα εθνικά μας θέματα. Και αυτό γιατί την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Ζαμάν», η Τουρκία έδωσε 100.000.000 δολάρια μετρητά σε τέσσερις δόσεις στο Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, παραβιάζοντας όμως κατ’ αυτόν τον τρόπο τις αποφάσεις του ΟΗΕ που αναφέρονται σε αποχή χρηματοδότησης των δύο εμπόλεμων μερών.
Το σημαντικό, όμως, που συνδέεται με την ασφάλεια της χώρας μας αναφορικά με τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας είναι ότι η Αγκυρα, εκτός από συμβόλαια πετρελαίων και αγορών αμυντικού υλικού, έχει ζητήσει «λιμενικές διευκολύνσεις», πρακτικά δηλαδή τη δημιουργία βάσης ή έστω αγκυροβολίου στα λιβυκά χωρικά ύδατα! Εφόσον αυτό γίνει αποδεκτό από την πρώτη ελεύθερη λιβυκή κυβέρνηση που θα προκύψει -κάτι πολύ πιθανό- τότε η Τουρκία θα επιτύχει τη στρατηγική περικύκλωση της Ελλάδας, αφού ήδη έχει ναυτική βάση στην Αλβανία.
Ειδικότερα στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι αρχικά η Αγκυρα έδωσε 10.000.000 δολάρια στο αρχηγείο των επαναστατών στη Βεγγάζη, για να ακολουθήσουν σε βαλίτσες τρεις δόσεις των 30.000.000 δολαρίων, τα οποία δόθηκαν σε αντιπροσωπίες των επαναστατών που επισκέφθηκαν την Τουρκία στις 8, στις 10 και τις 21 Αυγούστου! Τα 100.000.000 δολάρια αποτελούν μέρος του πακέτου βοηθείας ύψους 300.000.000 δολαρίων, τα οποία υποσχέθηκαν οι Τούρκοι στους αντικαθεστωτικούς στις αρχές Ιουλίου, κατά την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου στη Βεγγάζη. Αρχικά οι Τούρκοι σκόπευαν να δώσουν άλλα 100.000.000 ως δώρο στην ηγεσία των ανταρτών. Κινήσεις που δείχνουν ότι η Τουρκία παίρνει θέση στην κούρσα επιρροής των δυνάμεων της περιοχής που έχει ήδη ξεκινήσει στη Λιβύη.
Ο κ. Νταβούτογλου στις διαδοχικές συζητήσεις που είχε στη Βεγγάζη προσπάθησε να πάρει -και πιθανόν τα κατάφερε- όχι μόνο συμβόλαια για πετρέλαια, αλλά και πωλήσεις όπλων της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο νέο καθεστώς. Πρέπει να υπολογίζουν ότι θα πάρουν πολλά οι Τούρκοι από το νέο καθεστώς για να δίνουν σε βαλίτσες τόσα χρήματα. Επιπλέον υπάρχει και κάτι άλλο, άμεσο: Η μοίρα του τουρκικού στόλου που περιπολεί αυτή τη στιγμή μεταξύ Κρήτης και Λιβύης. Η Αγκυρα θέλει να δώσει μόνιμο χαρακτήρα σε αυτή την παρουσία και να ολοκληρώσει την περικύκλωση της Ελλάδας, έχοντας μόνιμη αμυντική ζώνη που ξεκινά από την Αλβανία και φτάνει μέχρι την ανατολική Μεσόγειο!