Οι εξολοθρευτές του διαδόχου

Η «απειλή Καντάφι» δεν αφανίζεται έπειτα από ένα απλό «αγνοείται». Μαζικές εκτελέσεις κρατουμένων «με συνοπτικές διαδικασίες» και «θύτες» μέλη της αιμοδιψούς οικογένειας Καντάφι έρχονται στο διεθνές προσκήνιο, ακόμη και τη στιγμή που ο Λίβυος τύραννος είναι απών και το αιματοβαμμένο βασίλειό του καταρρέει. Τα 45 απανθρακωμένα πτώματα στην αποθήκη στη συνοικία Χαλίντα Φερζάν, στις παρυφές της Τρίπολης, «χρεώθηκαν» στον γιο του Καντάφι, Χαμίς, ή, για την ακρίβεια, στη στρατιωτική μονάδα της οποίας ηγείτο ο πολεμοχαρής γόνος του Λίβυου δικτάτορα. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 32χρονος στρατηγός Χαμίς, έκτος σε ηλικία γιος του Μουαμάρ, προσελκύει πάνω του τα διεθνή βλέμματα. Ο λόγος, ωστόσο, είναι πάντα ο ίδιος: μαζικές δολοφονίες. Ο Χαμίς είχε γίνει, εξάλλου, για πρώτη φορά παγκοσμίως γνωστός όταν ηγήθηκε της καταστολής στη Βεγγάζη.

Η οικογένεια Καντάφι δεν έχει πάψει, όπως αποδεικνύεται, να αποτελεί απειλή για τη Λιβύη. Οι εξεγερμένοι καταγγέλλουν πως πιστές στον Λίβυο τύραννο δυνάμεις χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες «ασπίδες», κρατώντας τους ομήρους σε φάρμες στα περίχωρα της Σύρτης – γενέτειρας του εκκεντρικού δικτάτορα.

«Ο Καντάφι αποτελεί απειλή για τους Λίβυους και για όλο τον κόσμο. Ζητώ από το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους να επιμείνουν στην προστασία από αυτόν τον τύραννο» δήλωσε σχετικά ο Μουσταφά Αμπντελτζαλίλ, επικεφαλής του Εθνικού Μεταβατικού Συμβουλίου της Λιβύης, στο πλαίσιο συνάντησής του στην Ντόχα με τους υπουργούς Αμυνας και τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων των χωρών που στηρίζουν την εξέγερση εναντίον του Καντάφι.

«Εξακολουθούμε να έχουμε ανάγκη τη Συμμαχία για να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια στη χώρα και να εξαλείψουμε ό,τι έχει απομείνει από το καθεστώς Καντάφι» τόνισε ο Τζαλάλ αλ Ντεγίλι, ο οποίος συστήθηκε ως «υπουργός Αμυνας» της χώρας.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Σάμιουελ Λοκλίρ, αφού υπενθύμισε τη δέσμευσή του για την ολοκλήρωση της επιχείρησης, διαβεβαίωσε πως «οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα συνεχιστούν με βομβαρδισμούς ακριβείας μέχρι τις 27 Σεπτεμβρίου».

Η 19χρονη αμαζόνα από το «χαρέμι» του δικτάτορα, που έγινε μηχανή θανάτου

Είναι μία από τις πολεμοχαρείς πλην γοητευτικές αμαζόνες του Καντάφι. Μετρά μόλις 19 χρόνια ζωής, αλλά έχει προλάβει ήδη να αφαιρέσει 11 ανθρώπινες ζωές. Το «κορίτσι-εκτελεστής» του Λίβυου τυράννου νοσηλεύεται στο νοσοκομείο της Τρίπολης, υπό την ομηρεία πλέον των αντικαθεστωτικών, ενώ αναμένει την ετυμηγορία του δικαστηρίου.

Η Νισρίν Μανσούρ Αλ Φοργκάνι γνωστή πλέον ως η «όμορφη σίριαλ κίλερ του Καντάφι», παραδέχτηκε πως σκότωσε εν ψυχρώ τους «υπόπτους φυλακισμένους αντικαθεστωτικούς» μέσα σε ένα δωμάτιο και από απόσταση μόλις ενός μέτρου.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία της, δεχόταν τις εντολές θανάτου υπό καθεστώς βίας, ενώ παράλληλα αναγκαζόταν να προσφέρει τις σεξουαλικές της υπηρεσίες στους άρρενες αξιωματικούς. Είχε άλλωστε εκπαιδευτεί ως «ελεύθερος σκοπευτής».

Πώς κατέληξε, ωστόσο, ένα 19χρονο κορίτσι που αγαπούσε τη χορευτική μουσική να ποζάρει χαμογελαστή με μαντίλα και καλάσνικοφ;

Βάσει των λεγόμενων της Νισρίν, όλα ξεκίνησαν όταν η Φατμά Ελ Ντρέμπι -φίλη της μητέρας της και αρχηγός ενός τμήματος του γυναικείου στρατού του Λίβυου μονάρχη- την παρότρυνε να στρατολογηθεί «παρά τις αντιρρήσεις της οικογένειάς της». Η 19χρονη μαθήτρια μετεξελίχθηκε τότε αίφνης σε μία από τις 1000 στρατιωτίνες του Μουαμάρ Καντάφι.

Τελικά, δεν κατάφερε και λίγα ο Λίβυος μονάρχης μέσω της επιστράτευσης του «αδύναμου φύλου». Κάθε στρατολογημένη γυναίκα μεταμορφώθηκε ταυτοχρόνως σε «μηχανή θανάτου» και «σκεύος ηδονής».

Λάφυρο το λίαρ τζετ της χλιδής

Δερμάτινοι καναπέδες χρώματος ασημί, κόκκινα χαλιά, σποτάκια νυχτερινού κέντρου. Το ιδιωτικό τζετ του Μουαμάρ Καντάφι, σήμα κατατεθέν της πολυτελούς ζωής (και του ακαλαίσθητου γούστου) του μέχρι πρόσφατα ισχυρού άνδρα της Λιβύης, βρίσκεται και αυτό πλέον στα χέρια των επαναστατών. Οι άνδρες που το κατάσχεσαν τράβηξαν αναμνηστικές φωτογραφίες, ποζάροντας στην τραπεζαρία και την κρεβατοκάμαρα του πρώην δικτάτορα.

Αγορασμένο το 2003 έναντι 82.000.000 ευρώ, το αεροσκάφος Airbus A340 φιλοξενούσε τον Λίβυο ηγέτη στα πολυτελή ταξίδια του στο εξωτερικό. Και ήταν αυτό που είχε χρησιμοποιήσει ο γιος του, Σαΐφ αλ-Ισλάμ, για να φέρει πίσω στη Λιβύη τον βομβιστή του Λόκερμπι, Αμπντελαμπάσε αλ-Μεγκράχι, όταν αποφυλακίστηκε από τη Σκοτία για λόγους υγείας.

Από τότε που επιβλήθηκε απαγόρευση της εναέριας κυκλοφορίας, πριν από περίπου έξι μήνες, βρίσκεται καθηλωμένο στο αεροδρόμιο της Τρίπολης. Γλίτωσε από τους βομβαρδισμούς, για να γίνει ακόμη ένα λάφυρο του πολέμου. Μένει να φανεί ποια χρήση τού επιφυλάσσουν οι ηγέτες του νέου καθεστώτος.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img