Πότε ένας άνθρωπος δεν κινδυνεύει από έμφραγμα ή εγκεφαλικό; Οταν είναι χαρούμενος, γελά όσο περισσότερο μπορεί, δεν εξοργίζεται με το παραμικρό, τρώει σοκολάτα, κινείται με ποδήλατο και εργάζεται ελάχιστα. Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξαν οι επιστήμονες που μετέχουν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρίας, που πραγματοποιείται στο Παρίσι.
Εντυπωσιακή ήταν η παρουσίαση της έρευνας του καθηγητή Ψυχιατρικής Γ. Μπονανίνι, από το πανεπιστήμιο της Πίζας, ο οποίος μελέτησε 228 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν ύστερα από έμφραγμα ή εγκεφαλικό, σε συνεργασία με καρδιολόγους. Σύμφωνα με τα ευρήματα του κ. Μπονανίνι, η οργή και το στρες είναι από τους πλέον καρδιοτοξικούς παράγοντες, καθώς οι πλέον «οργισμένοι ασθενείς» εμφάνισαν με τα χρόνια 2,3 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο για νέο έμφραγμα, ενώ δέκα χρόνια μετά φάνηκε ότι έχαναν τη μάχη για τη ζωή πιο γρήγορα, συγκριτικά με εκείνους που είχαν αλλάξει τρόπο συμπεριφοράς.
Μία άλλη ερευνητική εργασία από τη Βαλτιμόρη των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον καθηγητή Μ. Μίλερ, που πραγματοποιήθηκε σε 300 άνδρες και διήρκεσε 10 χρόνια, απέδειξε ότι όσοι βρίσκουν κάτι αστείο με μεγαλύτερη συχνότητα και γελούν με αυτό ζουν περισσότερα χρόνια. Στην ίδια μελέτη μετρήθηκε και η διάμετρος των αγγείων, όταν οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν μία κωμωδία και ένα αγχωτικό φιλμ. Οι διαφορές που καταγράφηκαν στη διάμετρο των αγγείων ξεπέρασαν το 30% με 40%.
Τα οφέλη της άσκησης με ποδήλατο για την καρδιά παρουσιάστηκαν από Δανούς ερευνητές. Η μελέτη τους απέδειξε ότι όσοι άνδρες κάνουν έντονη και γρήγορη ποδηλασία κερδίζουν 5,3 χρόνια ζωής και όσοι μέτριας έντασης 2,9 χρόνια.
Οι ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας στο καρδιαγγειακό σύστημα παρουσιάστηκαν από τον καθηγητή Ο. Φράνκο του πανεπιστημίου Κέμπριτζ. Πρόκειται στην ουσία για μετα-ανάλυση των επτά πιο σημαντικών μελετών που έχουν γίνει στο παρελθόν για την αντιοξειδωτική δράση της σοκολάτας και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της στα αγγεία. Οι ερευνητές ήταν πλέον ξεκάθαροι ότι η συχνή κατανάλωση μεγάλων δόσεων σοκολάτας συμβάλλει στη μείωση κατά 37% της καρδιαγγειακής νόσου και κατά 29% των εγκεφαλικών.
Τέλος, από τη Φινλανδία προήλθαν τα συμπεράσματα για την επίδραση της εργασίας στην υγεία της καρδιάς. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι οι μεγάλοι στόχοι και η αδυναμία επίτευξής τους σχετίζονται άμεσα με την πρόκληση καρδιαγγειακών επεισοδίων.