Τεράστια γκάφα Βενιζέλου για τις «ανταλλαγές»

Ωρολογιακές βόμβες στην προσπάθεια της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την επίτευξη συμφωνίας εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών σε πρόγραμμα ανταλλαγής-επιμήκυνσης των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου θέτει, κατά ανεξήγητο τρόπο, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος.

Σύμφωνα με εγκυρότατες πηγές της «δ» ο κ. Βενιζέλος (σε αντίθεση με τα επίσημα Συμπεράσματα της Συνόδου της 21ης Ιουλίου) εξηγεί στους ξένους αποδέκτες της επιστολής-πρόσκλησης συμμετοχής στο πρόγραμμα ότι η χρηματοδότηση από τους επίσημους φορείς, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δεν είναι βέβαιη, αλλά θα γίνει μόνον όταν υπάρξουν δεσμεύσεις των ιδιωτών! Προσθέτει, επίσης, ότι ανεξάρτητα από τη στάση των ιδιωτών μέρος του ελληνικού χρέους μπορεί να επαναγοραστεί με μετρητά και υπόσχεται ότι, πέρα από τις τέσσερις οικονομοτεχνικές λύσεις που σήμερα προτείνει δημοσίως η ελληνική κυβέρνηση, θα υπάρξουν κι άλλοι, «τελικοί» όροι, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο παρανόησης (;) για ξεχωριστές, κατά περίπτωση, μυστικές συμφωνίες!

Αντίθετα, στην ανώδυνη περίληψη της επιστολής Βενιζέλου, που δημοσιοποίησε η κυβέρνηση μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφέρεται απλώς ότι η συμφωνία θα ισχύσει αν συμμετάσχει το 90% των κατόχων ομολόγων, ενώ παρατίθενται οι τέσσερις εναλλακτικές τεχνικές λύσεις που, στην πραγματικότητα, δεν ισοδυναμούν με τους τελικούς όρους.

 

– Το κείμενο της επιστολής

Η επιστολή του κ. Βενιζέλου έχει έκταση πέντε σελίδων και, μολονότι απευθύνεται στους ομολόγους του και τους επικεφαλής των εποπτικών τραπεζικών αρχών σε περίπου 60 χώρες, φέρει την ένδειξη «αυστηρά εμπιστευτική». Προφανής σκοπός είναι το πραγματικό περιεχόμενό της να τηρηθεί μυστικό από τη Βουλή και οι ενδιαφερόμενοι Ελληνες πολίτες να μείνουν στις εντυπώσεις από την περίληψη που δόθηκε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Κατά τις ίδιες έγκυρες πηγές της «δ» τα κύρια σημεία της επιστολής είναι τα ακόλουθα:

– 1. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ελλάδας, διαπράττοντας μια γκάφα τεραστίου μεγέθους, προχωρεί σε μια πρωτοφανή, δυσμενέστατη ερμηνεία των Συμπερασμάτων της 21ης Ιουλίου. Ενώ στα Συμπεράσματα οι ηγέτες της Ε.Ε. δέχονται ότι «συμφωνούμε να υποστηρίξουμε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, μαζί με το ΔΝΤ και την εθελοντική συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα», ο κ. Βενιζέλος γράφει ότι «ο επίσημος τομέας μπορεί να αναμένεται ότι θα παρέξει νέα χρηματοδότηση στην Ελλάδα, όπως περιγράφεται στη Δήλωση της 21ης Ιουλίου, αλλά μόνον όταν υπάρχουν δεσμεύσεις από τους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας ότι θα υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα της ελληνικής δημοσιονομικής κατάστασης».

Δηλαδή, με την επιστολή Βενιζέλου, αντί η ελληνική πλευρά να επιμείνει ότι η Ε.Ε. εγγυάται την επίσημη χρηματοδότηση από την ίδια και το ΔΝΤ (και ίσως ανεξάρτητα από τους ιδιώτες), ομολογεί ότι αυτή δεν θα γίνει, αν δεν υποστηριχθεί από τους -άγνωστους και ξένους- κατόχους ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου! Ως τώρα η επίσημη κυβερνητική γραμμή ήταν ότι «θα είναι σημαντικός και ο ρόλος των ιδιωτών».

– 2. Ο κ. Βενιζέλος σημειώνει (σε αντίθεση με τον επείγοντα και αποφασιστικό τόνο που δίνει η κυβέρνηση) ότι, προς το παρόν, ζητείται «μια ένδειξη (σ.σ.: όχι δέσμευση) των θεσμικών κατόχων» ελληνικών ομολόγων. Προσθέτει, επίσης, ότι «οποιαδήποτε απόφαση λάβετε, για να συμμετάσχετε σε μια τέτοια εθελοντική συναλλαγή, θα πρέπει να βασίζεται στους τελικούς όρους του μνημονίου προσφοράς και όχι στους όρους της παρούσας αίτησης πληροφοριών» (σ.σ.: όλα αυτά, ενώ η κυβέρνηση υποτίθεται ότι βιάζεται να διασφαλίσει τη συμφωνία και ότι επιδιώκει διαφάνεια με τη δημοσιότητα και έγκριση μόνον των τεσσάρων εναλλακτικών λύσεων).

– 3. Ο υπουργός Οικονομικών προσθέτει ότι «ξεχωριστά, μια επαναγορά, σε ρευστό, του ελληνικού δημόσιου χρέους (συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατικών τίτλων μη επιλέξιμων προς συμμετοχή στην εθελοντική συμφωνία), που αναφέρεται στη Δήλωση της 21ης Ιουλίου, μπορεί να πραγματοποιηθεί παράλληλα με τη συναλλαγή που περιγράφεται σε αυτή την επιστολή». «Ωστόσο», συνεχίζει ο κ. Βενιζέλος, «αυτή η, εν δυνάμει, επαναγορά δεν αποτελεί μία από τις [τέσσερις] επιλογές που αποτελούν αντικείμενο της τρέχουσας αίτησης πληροφοριών».

Σημειώνεται ότι στα επίσημα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου έχει ενταχθεί όντως, αλλά… σε υποσημείωση της 5ης παραγράφου, μια αναφορά σε δυνατότητα επαναγοράς χρέους 12,6 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο, ενώ στην υποσημείωση της Ε.Ε. δεν δίδονται περαιτέρω λεπτομέρειες ούτε και εγγυήσεις για τις πηγές χρηματοδότησης, η επιστολή Βενιζέλου δίδει έμφαση σε αυτήν την αοριστία και τη θέτει, σχεδόν, σε ίδια μοίρα με το πρόγραμμα της εθελοντικής συμμετοχής ιδιωτών. Η μοναδική ερμηνεία που δίδουν καλά πληροφορημένες τραπεζικές πηγές είναι ότι, ενδεχομένως, το υπουργείο Οικονομικών να ήθελε να προκαταλάβει μελλοντικές νομικές αιτιάσεις κατόχων ομολόγων που δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα, αλλά με τη διατύπωση του κ. Βενιζέλου τα πράγματα γίνονται χειρότερα.

4. Σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις περί διαφάνειας, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει στους αποδέκτες της επιστολής του ότι οι απαντήσεις τους «θα τηρηθούν αυστηρά εμπιστευτικές» και ότι «μόνο συγκεντρωτικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα στην Ελλάδα και στα άλλα εμπλεκόμενα μέρη». Το ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά: Γιατί ο κ. Βενιζέλος κάνει διαχωρισμό μεταξύ των ήδη γνωστών κατόχων ομολόγων (όπως οι τράπεζες στην Ελλάδα και την Ε.Ε.) και όσων το αποκρύπτουν (σε διάφορα funds και περίεργους φορείς, ακόμα και σε φορολογικούς παραδείσους); Ποιος θα κάνει την επιλογή των συγκεντρωτικών και μη στοιχείων που θα είναι διαθέσιμα και σε τρίτους; Δεν υπονομεύεται, με αυτή την περίεργη μυστικότητα, η αξιοπιστία της διαδικασίας; Δεν ευνοούνται οι άγνωστοι κάτοχοι έναντι των γνωστών;

Αλέξης Κίσσαβος



Κατάργηση κλαδικών συμβάσεων απαιτεί τώρα η τρόικα

Την επισημοποίηση της «ζούγκλας» στην αγορά εργασίας, με κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, απαίτησε η τρόικα. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να πατήσουν το πόδι τους στην Ελλάδα και οι δανειστές της χώρας έθεσαν ξεκάθαρα τους όρους τους για περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, αφήνοντας έτσι πεδίο ανοιχτό για «ελεύθερη πτώση» των μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, βλέποντας ότι η ύφεση καλπάζει και ότι μπορεί να κλείσει πάνω από 5%, στη χθεσινή πρώτη συνάντηση που είχε με τους τροϊκανούς ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, να παραταθεί για μία διετία τουλάχιστον το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας, για να καταστεί δυνατό τελικά το έλλειμμα να υποχωρήσει κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Ο στόχος του δεν είναι άλλος από το να αποφύγει τη λήψη και άλλων μέτρων που θα οδηγήσουν σε πολιτικό και κοινωνικό αδιέξοδο.

Σε ό,τι αφορά τα αμιγώς εργασιακά ζητήματα, η τρόικα στη χθεσινή τρίωρη συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας έθεσε το θέμα της κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων. «Οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις φαίνεται ότι δεν προχωρούν. Μήπως πρέπει να σκεφτείτε ως εναλλακτική προοπτική την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων;» ήταν το ερώτημα- απαίτηση που τέθηκε από τους δανειστές της χώρας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι στο εξής οι εργαζόμενοι θα είναι αναγκασμένοι είτε να συνομιλούν κατά πρόσωπο με τους εργοδότες (ατομικές συμβάσεις) είτε να συνάπτουν ειδική επιχειρησιακή σύμβαση, κάτω και από το όριο της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας τόνιζαν ότι η τρόικα «ήρθε αποφασισμένη να διαλύσει κάθε εργασιακό ανάχωμα».

Αμεση ήταν η αντίδραση του γενικού γραμματέα της ΓΣΕΕ Νίκου Κιουτσούκη, ο οποίος έκανε λόγο για «υπόδουλους και οσφυοκάμπτες», ενώ πρόσθεσε ότι δεν πρέπει ο υπουργός Εργασίας να υποκύψει στις πιέσεις περί κατάργησης των κλαδικών συμβάσεων και να μετατραπεί έτσι σε «υπάλληλο των υπαλλήλων της τρόικας».

Αναφορικά με τις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, η τρόικα προανήγγειλε νέες αναλογιστικές μελέτες ως τις 25 Νοεμβρίου, οι οποίες θα γίνουν με πιο επικαιροποιημένα στοιχεία από τις τωρινές που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Εργασίας και με έτος βάσης το 2010 και όχι το 2008. Ετσι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει έναν νέο γύρο περικοπών στις συντάξεις και ενώ αναμένεται ένα πρώτο πετσόκομμα, που μπορεί να φτάσει και το 40% μέσα στον Σεπτέμβριο, για τις επικουρικές.

Η τρόικα επίσης δεν παρέλειψε να συναντηθεί και με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρη Ρέππα εκφράζοντας την ενόχλησή της για την καθυστέρηση που έχει προκύψει στο ενιαίο μισθολόγιο. Χθες εξάλλου, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ανακοίνωσε τη σύσταση δεκαμελούς επιτροπής που θα ελέγχει σε εβδομαδιαία βάση την πορεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Θέλουν να διαλύσουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη

Φωτιά στην πρωτοβάθμια περίθαλψη της χώρας επιθυμούν να βάλουν κυβέρνηση και τρόικα, αφού υπονομεύεται, προτού καλά καλά ξεκινήσει, η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Κοιτώντας μόνο αριθμούς και ξεχνώντας ότι ο στόχος του συγκεκριμένου οργανισμού είναι οι ικανοποιητικές υπηρεσίες υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους, η τρόικα, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, ζήτησε μετ’ επιτάσεως να μειωθούν οι γιατροί και το προσωπικό που στελεχώνουν τον ΕΟΠΥΥ, αίτημα που το υπουργείο φέρεται να εξετάζει. Ως τώρα συμβεβλημένοι με το σύστημα, που πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία μέσα στον Σεπτέμβριο, είναι περίπου 32.000 γιατροί και η πρόταση της τρόικας, στο πλαίσιο της μείωσης του κόστους, ήταν να μην ξεπερνούν τους 21.000, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την ίδια τη λειτουργία του.

Επίσης η τρόικα ζήτησε να υπάρξει ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών που έχει προγραμματιστεί να παίρνουν οι γιατροί που θα συμβληθούν με τον οργανισμό και οι οποίες έχουν καθοριστεί να κυμαίνονται από 900 ευρώ έως 2.500 ευρώ, ανάλογα με την ειδικότητα και την προϋπηρεσία.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα απαίτησε περαιτέρω μείωση δαπανών από τα ασφαλιστικά ταμεία για φάρμακα και παροχές υγείας. Το υπουργείο Εργασίας, από την πλευρά του, ζήτησε να υπάρξει τεχνική υποστήριξη στην προώθηση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, που θεωρείται ότι μπορεί να αποφέρει περαιτέρω μείωση δαπανών άνω του 1 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας. Επίσης, δεσμεύτηκε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμο το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων, με στόχο να μειωθούν από το 13% του συνόλου, που βρίσκονται σήμερα, κοντά στο 8%, που είναι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

{{-PCOUNT-}}28{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img