«Αποφασίζομεν και απολύομεν»

Πρακτική «αποφασίζομεν και απολύομεν» θέτει σε εφαρμογή στον δημόσιο τομέα η κυβέρνηση. Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος ανακοίνωσε χτες ότι το μέτρο της εργασιακής εφεδρείας που οδηγεί σε απόλυση δημοσίων υπαλλήλων επεκτείνεται ουσιαστικά σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και ακουμπά «στις παρυφές της κεντρικής κυβέρνησης». Μάλιστα, οι εργαζόμενοι θα τοποθετούνται σε αυτό το καθεστώς με εξαιρετικά συνοπτικές διαδικασίες, αφού αρκεί η υπογραφή μιας απλής υπουργικής απόφασης και όχι η κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης στη Βουλή.

Πίσω από τις εύηχες λέξεις της «εργασιακής εφεδρείας» κρύβονται μαζικές απολύσεις στον δημόσιο τομέα και είναι το βασικό μέτρο το οποίο έχει τάξει η ελληνική κυβέρνηση στην τρόικα, προκειμένου να επιτευχθεί ο φετινός στόχος για έλλειμμα 7,6%, ο οποίος -με βάση τα έως τώρα δεδομένα- δεν επιτυγχάνεται χωρίς σκληρά νέα μέτρα. Παράλληλα, ο υπουργός ανέφερε μία προς μία τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που έρχονται για την επίτευξη του στόχου μείωσης του ελλείμματος, σημειώνοντας, ταυτόχρονα, ότι «δεν πρόκειται να ληφθούν νέα εισπρακτικά μέτρα», αφού προφανώς έχει αρχίσει πλέον να γίνεται κατανοητό και από την κυβέρνηση και από την τρόικα ότι νέοι φόροι δεν οδηγούν πουθενά, αντιθέτως σκοτώνουν την οικονομία.

Στην έκτακτη συνέντευξη που έδωσε χτες ο υπουργός, με βασικό στόχο να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις και την ανησυχία που δημιουργήθηκε στους πολίτες από τη προχτεσινή αιφνίδια διακοπή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για την καταβολή της έκτης δόσης, ο υπουργός επιφύλασσε μια εξαιρετικά αρνητική είδηση για τους εργαζομένους στον δημόσιο τομέα. Οπως είπε, «διευρύνεται η δεξαμενή» της εργασιακής εφεδρείας χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τον αριθμό των υπαλλήλων που θα οδηγηθούν σε αυτήν και τελικά θα απολυθούν. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το μέτρο επεκτείνεται σε όλη τη γενική κυβέρνηση (δηλαδή σε όλες τις ΔΕΚΟ και εποπτευόμενους οργανισμούς) και δεν περιορίζεται μόνο στους οργανισμούς που συγχωνεύονται ή καταργούνται. Πρόσθεσε ότι έχουν ήδη αποσταλεί οι σχετικές εγκύκλιοι στα υπουργεία και την Ειδική Γραμματεία ΔΕΚΟ, με τις οποίες τους ζητείται να καταγράψουν το πλεονάζον προσωπικό, το οποίο θα τεθεί σε καθεστώς εφεδρείας.

Ο υπάλληλος που τοποθετείται σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λαμβάνει το 60% των βασικών αποδοχών στο Δημόσιο για έναν χρόνο. Αν μέσα σε αυτόν τον χρόνο δεν καταφέρει να εξασφαλίσει εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή να απορροφηθεί σε κάποιον άλλο δημόσιο φορέα, τότε θα απολύεται έπειτα από αξιολόγησή του από το ΑΣΕΠ.

Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι δεν διεκόπησαν και ότι η αποχώρηση των επικεφαλής ήταν προγραμματισμένη. Το ερώτημα, ωστόσο, είναι γιατί, ενώ η αποχώρηση της τρόικας ήταν προγραμματισμένη, αυτό δεν έγινε γνωστό νωρίτερα, αλλά έγινε χτες το πρωί με την έκτακτη συνέντευξη Τύπου. Εκανε γνωστό ότι οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα θα συνεχιστούν στις 14 Σεπτεμβρίου ενώ έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες των πολιτών και της αγοράς για την καταβολή της έκτης δόσης, λέγοντας ότι «η έκτη δόση θα έχει ολοκληρωθεί όταν πρέπει, με τον καλύτερο και φτηνότερο τρόπο». Πρόκειται, ωστόσο, για διατύπωση που δείχνει ότι η καταβολή της έκτης δόσης δεν έχει ακόμη ουσιαστικά εξασφαλιστεί και θα κριθεί από το αν θα πειστούν οι τροϊκανοί για την πραγματική πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να λάβει μέτρα μετά τις 14 Σεπτεμβρίου που θα επανέλθουν στην Αθήνα.

Σπύρος Δημητρέλης


Επιβεβαίωσε (χθες) η τρόικα το ναυάγιο

Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προσπαθούσε να… τετραγωνίσει τον κύκλο, τονίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι οι διαπραγματεύσεις δεν διακόπηκαν, ήρθε η ίδια η τρόικα και με ανακοίνωσή της ουσιαστικά επιβεβαίωσε το ναυάγιο. Στην ανακοίνωση σημειώνεται, εμμέσως πλην σαφώς, ότι η ελληνική πλευρά δεν ήταν έτοιμη για το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, αλλά και για να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ουσιαστικά, η τρόικα «άδειασε» την ελληνική πλευρά, δίνοντας προθεσμία δέκα ημερών για να διαβουλευτεί η ελληνική κυβέρνηση και να αποφασίσει έαν θα πάρει τα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος. «Η αποστολή αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν περιμένουμε να έχουν ολοκληρώσει οι ελληνικές Αρχές την τεχνική εργασία, για να συνεχιστούν οι συζητήσεις για τις πολιτικές που πρέπει να συμπληρώσουν τον έλεγχο». Με τον όρο «πολιτικές», η τρόικα αναφέρεται στα νέα μέτρα που πρέπει να συμφωνηθούν για να βγει το πρόγραμμα έως το τέλος του έτους και, φυσικά, στα όσα έχει ήδη συμφωνήσει η κυβέρνηση και δεν έχει κάνει πράξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η χθεσινή τοποθέτηση του Αμαντέους Αλταφάζ, εκπροσώπου του Ολι Ρεν, του επιτρόπου Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο οποίος κάνει λόγο για την ανάγκη πλήρους εφαρμογής από την Ελλάδα όλων των μέτρων που έχουν ήδη συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου να υπάρξει σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και επιστροφή τους σε βιώσιμο δρόμο. Δηλαδή, στο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, στις απολύσεις στο Δημόσιο (εργασιακή εφεδρεία) με καταργήσεις φορέων, στις ιδιωτικοποιήσεις με προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, στην αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας και στις περαιτέρω ανατροπές στην αγορά εργασίας.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Τραβούν το χαλί και σε όσους δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα

Την κατάργηση όλων των μηχανισμών ελέγχου της αγοράς εργασίας και προστασίας των εργαζομένων από φαινόμενα εργατικής ασυδοσίας, που εν μέσω κρίσης μετατρέπονται σε κανόνα, επιδιώκει η τρόικα. Το υπουργείο Εργασίας δείχνει ότι ενδίδει στις πιέσεις για πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, που σε πρώτη φάση θα προκύψουν από τον στοχευμένο παραμερισμό τους. Ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη χθεσινή έκτακτη συνέντευξη Τύπου, έκανε λόγο για έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και παραγωγής, προσθέτοντας ότι, για να καλυφθεί, χρειάζονται «μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές», που μεταφράζεται σε νέες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας.

Το πλάνο των δανειστών της χώρας είναι ξεκάθαρο: Παραγκωνισμός των κλαδικών συμβάσεων και υποχώρηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, είτε στα όρια της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) είτε σε ατομικές συμβάσεις ή σε ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις, που σημαίνει ακόμα μικρότερους μισθούς.

Πρώτο ανάχωμα, που η τρόικα επιθυμεί διακαώς να διαλύσει, είναι το Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) και η δυνατότητα γνωμοδότησης που έχει στις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις. Ας σημειωθεί ότι δεν μπορεί να ισχύσει μια τέτοια σύμβαση, αν πρώτα δεν υπάρξει θετική απόφαση του ΣΚΕΕ. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο, μετά την πάροδο οκτώ μηνών, οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Η τρόικα, στη διαπραγμάτευση της περασμένης Δευτέρας, αντιπρότεινε την αξιοποίηση του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), ενός φορέα όμως που υπολειτουργεί πάνω από έναν χρόνο και ο οποίος δεν είναι ο πλέον κατάλληλος για να καλύψει το κενό ενδεχόμενης απομάκρυνσης του ΣΚΕΕ, γιατί λειτουργεί με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Υπολογίζεται ότι, ενώ το ΣΚΕΕ μπορεί να εκδώσει γνωμοδότηση εντός 20 ημερών, το αντίστοιχο χρονικό διάστημα που υπό τις υπάρχουσες συνθήκες θα μπορούσε ο ΟΜΕΔ να εκφράσει αιτιολογημένη άποψη είναι τουλάχιστον δύο μήνες.

Η έλλειψη σωματείων σε κάθε επιχείρηση είναι ένα ακόμη πρόβλημα για να λειτουργήσουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις. Εως τώρα απαιτούνται από οκτώ έως δέκα μήνες για να συσταθεί ένα τέτοιο σωματείο και είναι χαρακτηριστικό ότι στο Πρωτοδικείο βρίσκονται προς έγκριση, από την αρχή του έτους, 112 τέτοιες περιπτώσεις. Το υπουργείο Εργασίας δεσμεύτηκε να πιέσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, ώστε να διευκολυνθούν οι απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε εργαζομένους μιας επιχείρησης και στον εργοδότη τους. Στην περίπτωση όμως που έχουν καταργηθεί οι κλαδικές συμβάσεις, τότε οι επιλογές περιορίζονται σε βάρος των εργαζομένων. Βάζοντας οι επιχειρήσεις θέμα ανταγωνισμού,θα μπορούν να πετύχουν όσο πιο χαμηλές απολαβές θέλουν, οδηγώντας σε πραγματική «κινεζοποίηση» της αγοράς εργασίας. Σε διαφορετική περίπτωση, θα νομιμοποιούνται να απολύσουν εργαζομένους, για να μειώσουν το μισθολογικό κόστος και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές. Σε κάθε περίπτωση, ο χαμένος από την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είναι ο εργαζόμενος.


Πάνω από 6,5 δισ. ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου

Τον πλήρη εκτροχιασμό του ελλείμματος του Δημοσίου (γενικής κυβέρνησης), που κάλυψε το 90% του ετήσιου στόχου μέσα σε επτά μήνες, αλλά και έκρηξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, που κινούνται σταθερά πάνω από τα 6,5 δισ. ευρώ, δείχνουν τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα μηνιαία ταμειακά στοιχεία της γενικής κυβέρνησης, το έλλειμμα στο επτάμηνο έφτασε τα 17,732 δισ. ευρώ, όταν ακόμα και ο αναθεωρημένος ετήσιος στόχος, όπως υπάρχει στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, προβλέπει έλλειμμα 19,808 δισ. ευρώ. Επιβεβαιώνοντας τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις, τα μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος ουσιαστικά δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Εάν μάλιστα συνεχιστεί ο ίδιος ρυθμός αύξησης (3,3 δισ. ευρώ μόνο τον τελευταίο μήνα), τότε θα εκτοξευθεί πολύ πάνω από τα 25 δισ. ευρώ, που ήταν το έλλειμμα πέρσι. Αρα όχι μόνο δεν θα πιάσει το 7,6% του ΑΕΠ, που ήταν ο φετινός στόχος, αλλά μπορεί να υπερβεί και το 10,5% που ήταν το περσινό όριο. Και όλα αυτά, σε μία χρονιά που κυβέρνηση και τρόικα πήραν από κοινού δύο φορές σκληρά μέτρα συγκράτησης του ελλείμματος…

Σε ό,τι αφορά το σκέλος των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το κράτος συνεχίζει να είναι κακοπληρωτής, αφού τα χρέη του φτάνουν τα 6,534 δισ. ευρώ.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img