Στη φόρα τα ονόματα και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των 181 ΜΚΟ, οι οποίες έχουν ζητήσει να συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρόσληψης 55.000 ανέργων σε δήμους όλης της χώρας, μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, αναγκάστηκε να δώσει χθες η κυβέρνηση, ύστερα από τις συνεχείς καταγγελίες ότι η επιλογή γίνεται με αδιαφανή και ρουσφετολογικά, εκτός ΑΣΕΠ, κριτήρια.
Ενώ όμως όλα τα ονόματα των ΜΚΟ έχουν αναρτηθεί στον ιστότοπο www.epanad.gov.gr, ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είπε από τη Βουλή ότι ακόμα δεν έχει γίνει καμία αξιολόγηση και ότι δεν έχει πει την τελευταία λέξη η γενική γραμματεία Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, σε σχέση με την αξιολόγηση όλων αυτών των φορέων.
Ο κ. Κουτρουμάνης προανήγγειλε επίσης νομοθετική ρύθμιση που θα αφορά όλους τους ιδιώτες, άρα και τις ΜΚΟ, με την οποία θα τους δίνεται η δυνατότητα να συνάπτουν συμβάσεις με το ΑΣΕΠ, προκειμένου να χρησιμοποιούν την τεχνογνωσία του στην αξιολόγηση και επιλογή προσωπικού. Ακόμη κι έτσι όμως, τέτοιες συμβάσεις μπορούν να προχωρήσουν μόνο με τη συναίνεση του όποιου ιδιώτη και δεν μπορούν να επιβληθούν.
Οπως φαίνεται στον πίνακα, στο τμήμα της Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχει και η ΜΚΟ «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών», με την επισήμανση μάλιστα ότι ο γενικός γραμματέας της κ. Κατής, συνεργάτης του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Στάθη Κουτμερίδη, τελεί υπό αντικατάσταση, καθώς παραιτήθηκε έπειτα από τον θόρυβο που προκλήθηκε.
Ηλεκτρονική απάτη από διαχειριστή e- shops τριων ΜΚΟ
Διαδικτυακή απάτη το ύψος της οποίας ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ και με θύματα δεκάδες ανυποψίαστους πολίτες είχε στήσει ο 37χρονος διαχειριστής ηλεκτρονικών καταστημάτων πώλησης προϊόντων (e-shops) τριών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και ενός μοναστηριού στην περιοχή της Αρκαδίας. Οπως έγινε γνωστό από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ο 37χρονος, από τις Ρίζες Αρκαδίας, εκμεταλλευόμενος τη θέση του, είχε υποκλέψει τα στοιχεία των πιστωτικών καρτών ηλεκτρονικών πελατών και πραγματοποιούσε ηλεκτρονικές συναλλαγές εξ ονόματός τους μέχρι του ανώτατου πιστωτικού ορίου της κάθε κάρτας.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε ύστερα από καταγγελίες που έγιναν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στις αρχές Ιουνίου από τους υπευθύνους Ασφάλειας Συναλλαγών δύο μεγάλων τραπεζών, σύμφωνα με τις οποίες είχε πραγματοποιηθεί μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών αγορών, μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων, με πιστωτικές κάρτες διαδικτυακών πελατών, οι οποίες είχαν υπερχρεωθεί χωρίς τη συγκατάθεση των κατόχων τους. Οπως ανέφεραν οι καταγγελίες των δύο υπευθύνων, στη μία περίπτωση είχαν πραγματοποιηθεί 393 απατηλές ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Διαδίκτυο, μέσω 372 πιστωτικών καρτών, συνολικού ύψους 379.000 ευρώ, και στη δεύτερη πραγματοποιήθηκε μεγάλος αριθμός ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω υπηρεσίας ηλεκτρονικών πληρωμών και εισπράξεων της τράπεζας, συνολικού ύψους 189.437 ευρώ.
Οι αστυνομικοί εντόπισαν τα ηλεκτρονικά ίχνη του δράστη και έφτασαν στο σπίτι του στις Ρίζες Αρκαδίας, όπου βρέθηκε και κατασχέθηκε αρκετό ψηφιακό υλικό, όπως ψηφιακά αρχεία, ειδικά λογισμικά προγράμματα κ.λπ., που αποδεικνύουν την παράνομη δραστηριότητά του.
Νίκος Δεμισιώτης