Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το νέο και άδικο χαράτσι στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων που επέβαλε η κυβέρνηση του Μνημονίου.Πρόκειται για αντιδράσεις που εντάθηκαν μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, από την οποία προέκυψε ότι το τέλος ουσιαστικά διπλασιάστηκε σε σχέση με τις ανακοινώσεις της Κυριακής. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όχι μόνο θα υπάρξουν χιλιάδες επιπλέον λουκέτα, αλλά και ότι θα μπει ταφόπλακα στην, έτσι και αλλιώς, ρημαγμένη οικοδομική δραστηριότητα. Ακόμα και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι τελικά το μέτρο της επιβολής ειδικού τέλους στα ακίνητα δεν θα αποφέρει τα προβλεπόμενα έσοδα των 4 δισ. ευρώ στην επόμενη διετία, καθώς υπάρχουν πρακτικά προβλήματα που έχουν να κάνουν τόσο με τα κλειστά καταστήματα και σπίτια όσο και με την ίδια την οικονομική κρίση, που θα οδηγήσει αρκετούς πολίτες να αψηφήσουν τις απειλές ότι θα τους κοπεί το ρεύμα, αν τελικά δεν πληρώσουν. Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τονίζοντας ότι η Εκκλησία της Ελλάδος ουδέποτε έθεσε ζήτημα απαλλαγής της από τη ρύθμιση. Σημειώνεται ότι από το τέλος απαλλάχθηκαν οι ιεροί ναοί, οι μονές κ.λπ. Αντίθετα, με το τέλος επιβαρύνονται τα αστικά και εμπορικά ακίνητα που ανήκουν στην Εκκλησία.
Ο λόγος για τον οποίο το οικονομικό επιτελείο, αντί να ελαφρύνει τα παλιά κτίσματα βάζοντας συντελεστή παλαιότητας, επέλεξε να θεσπίσει συντελεστή… επιβάρυνσης των νεόδμητων κτιρίων, κάνοντας ακόμα πιο δυσβάσταχτο το χαράτσι, είναι ότι εκτιμά πως θα υπάρξουν σοβαρές εισπρακτικές διαρροές. Σε πρώτη φάση, υπολογίστηκε ότι είναι πάνω από 100.000 τα κλειστά, και συνεπώς μη ηλεκτροδοτούμενα, λόγω της κρίσης καταστήματα και τα ξενοίκιαστα σπίτια. Επίσης αναμένεται κύμα διακοπής ηλεκτροδότησης σε εξοχικά από ιδιοκτήτες που θα θελήσουν να γλιτώσουν το νέο χαράτσι. Στο μεταξύ, μεγάλος είναι ο φόβος στο υπουργείο Οικονομικών και για την εκδήλωση κινήματος «Δεν πληρώνω» από πολλούς ιδιοκτήτες, λόγω της οικονομικής ανέχειας.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «προχειρότητα αποφάσεων» και για σταδιακή «δήμευση της περιουσίας όλων των Ελλήνων». Προεξοφλεί «χιλιάδες επιπλέον λουκέτα τόσο από ιδιοκτήτες όσο και από ενοικιαστές επαγγελματικών χώρων» και καταλήγει ότι εξετάζει «τα σοβαρά νομικά κενά της απόφασης, αφού η ΔΕΗ δεν νομιμοποιείται να συμπεριλαμβάνει στους λογαριασμούς της μη ανταποδοτικά τέλη».
Στο ίδιο μήκος κύματος και το μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος δηλώνει ότι υπάρχει συνταγματικό θέμα καθώς «με το άρθρο 17 του Συντάγματος, το κράτος οφείλει να προστατεύει την ιδιοκτησία». Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών Δημήτρης Καψιμάλης έκανε λόγο για «ένα εκατομμύριο εργατοτεχνίτες στην Ελλάδα που είναι χωρίς αύριο και, με τέτοια μέτρα, η οικοδομική δραστηριότητα τελειώνει».
Σε χθεσινή ομιλία του στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος προανήγγειλε την απαλλαγή των ξενοδοχείων από τη ρύθμιση, ισχυριζόμενος ότι «πρόκειται για βιομηχανική εξαγωγική δραστηριότητα».
Υπενθυμίζεται ότι το ειδικό τέλος αφορά όλα τα κτίσματα, επαγγελματικές στέγες και σπίτια και υπολογίζεται με 0,5-20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανάλογα με την τιμή ζώνης και την ηλικία κάθε κτίσματος. Για το 2011, το χαράτσι θα καταβληθεί σε δύο δόσεις, μία τον Οκτώβριο και άλλη μία τον Ιανουάριο, ενώ για το 2012 θα υπάρχουν 4 δόσεις, από τον Μάιο έως τον Δεκέμβριο.
Βασίλης Αγγελόπουλος