Ρύθμιση-κοροϊδία για τους ανέργους

Αλλαγές στο χαράτσι των ακινήτων, που έχουν περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα και λιγότερο ουσιαστικό, όσον αφορά την ελάφρυνση των περισσότερων ανέργων, έκανε χθες το υπουργείο Οικονομικών.

Παράλληλα ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο το χαράτσι να μονιμοποιηθεί και να καταβάλλεται από τους φορολογουμένους και μετά το 2014. Μάλιστα, για να διασκεδάσει τις έντονες αντιδράσεις από τα σχέδια για τη μονιμοποίηση του χαρατσιού, το υπουργείο φέρεται να εξετάζει την κατάργηση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας που επιβαρύνει όσους έχουν ακίνητα αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ. Αυτή είναι και η πρόταση επαγγελματικών φορέων.

Ειδικότερα, με βάση τις αλλαγές που επιφέρει στο μέτρο η τροπολογία που κατατέθηκε χθες, απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος ακινήτων για την κατοικία στην οποία ιδιοκατοικούν οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι πήραν επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τους έξι μήνες του έτους, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους την προηγούμενη χρονιά, από αυτή της επιβολής του τέλους, ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ. Το όριο αυτό προσαυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο του μακροχρόνια ανέργου. Αντίθετα, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι επιβαρύνονται με το κανονικό τέλος, δηλαδή 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό, εφόσον έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ (προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο μέλος).

Το ίδιο συμβαίνει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και για την επιφάνεια του ακινήτου άνω των 120 τετραγωνικών μέτρων, με το όριο αυτό να προσαυξάνεται κατά 20 τετραγωνικά για κάθε προστατευόμενο μέλος. Με άλλα λόγια, όσοι έμειναν άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα ανεργίας τους τελευταίους πέντε μήνες θα επιβαρυνθούν κανονικά με το τέλος ακινήτων, ενώ δεν γλιτώνουν από αυτό ούτε οι μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον διαθέτουν ένα διαμέρισμα σε μια μεσαία περιοχή της Αθήνας, δηλαδή έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η αντικειμενική αξία ενός διαμερίσματος 95 τετραγωνικών μέτρων στον Χολαργό.

Επίσης, με τις τροπολογίες ορίζεται ότι οι πολύτεκνοι και οι ανάπηροι καταβάλλουν το μειωμένο τέλος ακινήτων 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό για την ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές όπου δεν ισχύει το αντικειμενικό σύστημα τιμών το τέλος υπολογίζεται με 3 ευρώ ανά τετραγωνικό. Με την ίδια τροπολογία απαλλάχθηκαν από το τέλος τα ηλεκτροδοτούμενα βιομηχανικά, κτηνοτροφικά και αγροτικά κτίσματα.

Εντονες αντιδράσεις από όλους


Το τέλος ακινήτων προκαλεί έντονες αντιδράσεις από κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς, ενώ εντύπωση προκάλεσε χθες η είδηση ότι στις αρχές Σεπτεμβρίου η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης έστειλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας επιστολή με την οποία ουσιαστικά ζητείται να μην κόβεται το ρεύμα στους καταναλωτές που δεν πληρώνουν. Με άλλα λόγια, ένα υπουργείο λέει στο υπουργείο Οικονομικών ότι δεν θα πρέπει να κόβεται το ρεύμα για μη πληρωμή λογαριασμών της ΔΕΗ, δηλαδή για μη πληρωμή και του τέλους ακινήτων.

Εκκληση για αναστολή της επιβολής Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για όσα χρόνια επιβάλλεται το νέο τέλος μέσω της ΔΕΗ απηύθυναν, με κοινή επιστολή τους στο υπουργείο Οικονομικών, οι ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΠΟΜΙΔΑ (ιδιοκτήτες ακινήτων).

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Κορυφαίες Ειδήσεις