Σε ένα απέραντο φρενοκομείο μετατρέπει το φορολογικό σύστημα ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος βάζοντας στο κέντρο του τους ζαλισμένους πλέον από την κυβερνητική ανικανότητα φορολογουμένους.
Μετά τον χθεσινό σάλο που προκάλεσε ο ίδιος όταν προανήγγειλε αύξηση του ποσοστού των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνουν οι πολίτες, από 25% που είναι τώρα, στο 50% ή και στο 60% του συνολικού ετήσιου ατομικού εισοδήματός τους, το οικονομικό επιτελείο έκανε χθες απίστευτους επικοινωνιακούς ακροβατισμούς.
Επιχειρώντας στην αρχή να «διευκρινίσει» προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση και αργά το απόγευμα, αντιμέτωπος με τη γενική κατακραυγή των φορολογουμένων, επιχείρησε να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών έλεγαν ότι τελικά δεν θα αλλάξει το ποσοστό του 25% που ισχύει για το 2011 και το μόνο που θα προστεθεί για το 2012 είναι η εφαρμογή ενός νέου τύπου «πόθεν έσχες» για τα εισοδήματα. Το μοναδικό που θα ισχύσει αναδρομικά από την 1-1-2011 είναι το μειωμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ.
Το κυβερνητικό μπάχαλο με το θέμα της φορολογίας έρχεται να συμπληρώσει το «τέρας της γραφειοκρατίας» που εξετάζει να δημιουργήσει το οικονομικό επιτελείο πάνω από το μέτρο των αποδείξεων. Εφόσον ισχύσουν οι πειραματισμοί του υπουργού Οικονομικών κάθε φορολογούμενος θα πρέπει να μετατραπεί σε φοροτεχνικό κρατώντας βιβλία, δηλαδή πόσα κατανάλωσε και πόσα αποταμίευσε. Ενα μέτρο εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί από έναν φοροεισπρακτικό μηχανισμό που έχει ξεχαρβαλωθεί πλήρως και φορολογουμένους οι οποίοι βρίσκονται πλέον, με τους διάρκειας δύο ετών πειραματισμούς της κυβέρνησης με το φορολογικό σύστημα, στα όρια νευρικής κρίσης.
Ειδικότερα χθες το μεσημέρι και αφού είχε προκαλέσει χάος με τις δηλώσεις του περί αναδρομικής από το 2011 αύξησης των απαιτούμενων αποδείξεων, ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε νέα μορφή του μέτρου. Υποστήριξε ότι στο εξής «το σύνολο του εισοδήματος που καταναλώνεται πρέπει να τεκμηριώνεται με αποδείξεις που θα καταχωρίζονται ηλεκτρονικά με ευθύνη του εκδότη (επιχείρηση ή επαγγελματίας) ή του αποδέκτη τους (δηλαδή του φορολογουμένου). Αυτό δεν θα αφορά μόνον τις κατηγορίες δαπανών που λαμβάνονται τώρα υπ’ όψιν για τις αποδείξεις, αλλά το σύνολο των οικογενειακών δαπανών (ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, ενοίκιο, δίδακτρα, κινητή τηλεφωνία, οικιακές υπηρεσίες, νομικές και ιατρικές υπηρεσίες, ταξίδια κ.ο.κ.)». Θα οριστεί ελάχιστη αξία αποδείξεων σε κάθε φορολογούμενο ανάλογα με το ύψος του εισοδήματός του. Η διαφορά μεταξύ των δαπανών με αποδείξεις και του εισοδήματος που δηλώνει ο φορολογούμενος, δηλαδή αυτών που του περίσσεψαν, θα πρέπει να αποδεικνύεται με παραστατικά αποταμίευσης ή αγοράς ακινήτων. Αν δεν δικαιολογείται η διαφορά αυτή, θα φορολογείται πιθανόν με συντελεστή 10%. Δεν διευκρινίστηκε πάντως πώς θα αποδεικνύει ένας φορολογούμενος ότι κράτησε τη διαφορά αυτή στο σπίτι του σε μετρητά…
Παράλληλα ενσωματώνοντας όλες τις δαπάνες στο μέτρο των αποδείξεων αφήνει ανοιχτό το «παράθυρο» για πλήρη κατάργηση των ειδικών φοροαπαλλαγών για συγκεκριμένες από τις παραπάνω δαπάνες (π.χ. ιατρικά έξοδα) που έχουν σήμερα ειδική φοροέκπτωση. Την ίδια στιγμή «φακελώνει», και μάλιστα ηλεκτρονικά, όλους τους φορολογούμενους πολίτες. Θέλοντας να εξαναγκάσει άπαντες να κόβουν ή να ζητούν αποδείξεις, για να εισπράττεται από το κράτος ο ΦΠΑ, οδηγεί στην αναγκαστική επιβολή της φοροκάρτας, η οποία μάλιστα θα κάνει επίσημη «πρεμιέρα» την ερχόμενη βδομάδα από τις τράπεζες, ή στη χρήση των πιστωτικών καρτών.
Ετσι επιτυγχάνει ένα ιδιότυπο «φακέλωμα» όλων των φορολογουμένων, με αναλυτικά στοιχεία για τις αγοραπωλησίες του καθενός να αποθηκεύονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.
Πρόκειται για μια διαδικασία εξαιρετικά γραφειοκρατική (αν όχι αδύνατο να εφαρμοστεί), αφού θα πρέπει όλοι οι φορολογούμενοι να δηλώσουν το ύψος των καταθέσεών τους και η ορθότητα των σχετικών δηλώσεων να επιβεβαιωθεί με μαζικό άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών. Ταυτόχρονα θα πρέπει να γίνει ταυτοποίηση όλης της ακίνητης περιουσίας τους και όλη αυτή η διαδικασία να επαναλαμβάνεται στο εξής κάθε χρόνο…
Βασίλης Αγγελόπουλος
Το χαράτσι μέσω ΔΕΗ για ακίνητα γίνεται μόνιμο
Στο «κυνήγι» της ακίνητης περιουσίας βγαίνει το υπουργείο Οικονομικών, καθώς με το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα που ετοιμάζεται και αναμένεται να παρουσιαστεί εντός Οκτωβρίου θα υπάρξει ενσωμάτωση του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) στο «χαράτσι» του τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Ταυτόχρονα, το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός ενιαίου ΦΠΑ για τα προϊόντα στο 18% και ίσως να δημιουργηθεί ένας μικρότερος συντελεστής στο 10%.
Επίσης, οι φοροαπαλλαγές συνδέονται άμεσα με το εισόδημα και, ανάλογα με το ύψος του, θα μειώνονται ή θα καταργούνται. Ακόμα, μπαίνουν αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες.
Ειδικότερα το νέο φορολογικό νομοσχέδιο περιλαμβάνει:
1. Ενσωμάτωση του ΦΑΠ στο χαράτσι του τέλους ακινήτων. Θα υπάρξει αλλαγή στη φορολόγηση όσων έχουν ακίνητη περιουσία με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, δηλαδή σε όσους επρόκειτο και φέτος να πληρώσουν ΦΑΠ, με τη θέσπιση ενός επιπλέον ειδικού συντελεστή. Στο εξής, το χαράτσι στα ακίνητα θα είναι μόνιμο μέσω της διαδικασίας είσπραξης από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.
2. Αλλάζει ο ΦΠΑ. Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να υπάρχει πρόταση της τρόικας για τη δημιουργία ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για όλα τα προϊόντα, στο 18%. Την ίδια στιγμή, το οικονομικό επιτελείο αμφιταλαντεύεται για την καθιέρωση χαμηλού συντελεστή, στο 10%, και θα αφορά ειδικές κατηγορίες προϊόντων, όπως φάρμακα και εφημερίδες.
3. Φοροαπαλλαγές: Το σενάριο που επεξεργάζεται ο υπουργός Οικονομικών περιλαμβάνει κατάργησή τους για εισοδήματα από 60.000 ευρώ και άνω και παράλληλη δραστική μείωσή τους για εισοδήματα μεγαλύτερα των 30.000 ευρώ.
4. Αντικειμενικά κριτήρια για ελεύθερους επαγγελματίες: Το μέτρο πιάνει περίπου 1.000.000 ελεύθερους επαγγελματίες. Θα υπάρχει διαβάθμιση στον υπολογισμό των αντικειμενικών αξιών, με τα οποία στο εξής θα φορολογούνται συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και η οποία θα προκύπτει από το είδος της επαγγελματικής δραστηριότητας, από τα τετραγωνικά, το ενοίκιο ή την αντικειμενική αξία της επαγγελματικής στέγης, ενώ επίσης θα υπάρχει άμεση συνάρτηση των αγορών και των πωλήσεων για κάθε κλάδο ελευθέριων επαγγελμάτων.