Πως κέρδισαν το «στοίχημα» της λευχαιμίας

Κοντά στη θεραπεία της πιο συνηθισμένης λευχαιμίας στα παιδιά κάτω των δύο ετών φαίνεται ότι βρίσκονται οι επιστήμονες.

Με επικεφαλής τον Ελληνα καθηγητή του πανεπιστημίου Κέμπριτζ Αντώνη Κουζαρίδη, απέδειξαν ότι μια χημική ουσία μπορεί να καταστρέψει στο εργαστήριο τα καρκινικά κύτταρα της «λευχαιμίας μεικτής σειράς» ΜLL, καταφέρνοντας μάλιστα να φρενάρουν την εξέλιξη της ασθένειας σε πειραματόζωα, τα οποία κέρδισαν παράταση ζωής.

Η συγκεκριμένη μορφή λευχαιμίας είναι δύσκολη στη θεραπεία και κάνει συχνές επανεμφανίσεις, ενώ αποτελεί το 80% των περιπτώσεων οξείας λευχαιμίας σε βρέφη. Χαρακτηρίζεται από χρωμοσωμική μετάθεση, δηλαδή απόσπαση ενός κομματιού χρωμοσώματος, που μεταφέρεται και προσκολλάται πάνω σε άλλο χρωμόσωμα, «ανοίγοντας τον διακόπτη» των γονιδίων που οδηγούν στην ασθένεια.

Οι ερευνητές υπό τον δρα Κουζαρίδη και με τη συνεργασία ενός ακόμη Ελληνα, του Γιώργου Γιωτόπουλου από το τμήμα αιματολογίας του ίδιου πανεπιστημίου, ανακάλυψαν μια ομάδα πρωτεϊνών με την ονομασία BET, που συμβάλλουν στην ενεργοποίηση αυτού του γενετικού διακόπτη. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν το μόριο I-BET151 για να μπλοκάρουν τις πρωτεΐνες ΒΕΤ και τον μηχανισμό εκκίνησης της ασθένειας.

Το αποτέλεσμα; Οι επιστήμονες κατάφεραν να σταματήσουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο εργαστήριο σε δοκιμές επάνω σε ανθρώπινα κύτταρα. Στα πειράματα που έκαναν σε ποντίκια πάνω από το 60% εκείνων που είχαν πάρει την ουσία I-BET151 παρέμεινε στη ζωή σαράντα μέρες αργότερα, επιβιώνοντας πολύ περισσότερο από εκείνα στα οποία είχε χορηγηθεί ψευδοφάρμακο.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι σύντομα θα μπορέσουν να αναπτύξουν το κατάλληλο φάρμακο και να προχωρήσουν σε κλινικές δοκιμές. Οπως είπε ο δρ Κουζαρίδης στο πρακτορείο Reuters, πρόκειται για μια «συναρπαστική νέα οδό προς την ανακάλυψη ενός φαρμάκου, που ελπίζουμε ότι θα είναι χρήσιμη και για άλλες μορφές καρκίνου εκτός από τη λευχαιμία MLL». Βραβευθείς από το Ιδρυμα Μποδοσάκη το 1996, ο Αντώνης Κουζαρίδης είναι καθηγητής στο τμήμα Παθολογίας του Κέμπριτζ, διευθυντής του αντικαρκινικού ινστιτούτου Γκέρντον και μέλος της βρετανικής ακαδημίας ιατρικών επιστημών.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}
Advertisement 2
Advertisement 3

Κορυφαίες Ειδήσεις

Advertisement 4