Τι κοινό έχουν οι νάρκες στον βυθό των ωκεανών με τα κύτταρα του καρκίνου;
Την απάντηση δίνουν ειδικοί από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Ντιουκ και Πενσιλβανία, οι οποίοι συνεργάστηκαν για να εφαρμόσουν στη διάγνωση του καρκίνου των νεφρών ένα πρόγραμμα αποναρκοθέτησης του αμερικανικού Ναυτικού!
Το πρόγραμμα εντοπίζει τις νάρκες στα θαλάσσια βάθη με έναν τρόπο «σκέψης» που μοιάζει με τον ανθρώπινο, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των δυτών. Το ειδικό λογισμικό που «σκέφτεται όπως ο άνθρωπος» υιοθετείται από ειδικά ρομπότ-δύτες, με αποτέλεσμα να εφαρμόζουν μία εξελιγμένη συλλογιστική, με βελτιωμένα αποτελέσματα στην εξεύρεση ναρκών.
Ο δρ Λάρι Κέιριν από το πανεπιστήμιο Ντιουκ, που δημιούργησε το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είδε ότι μπορεί να είναι χρήσιμο και στην ιατρική έρευνα – και συγκεκριμένα, στην ανάλυση των ενδοθηλιακών κυττάρων των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία τροφοδοτούν με οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες τους όγκους.
Συνήθως, παίρνει μέρες, ακόμη και εβδομάδες για έναν γιατρό να ταυτοποιήσει τις εικόνες των ενδοθηλιακών κυττάρων με μία βάση δεδομένων, αντιπαραβάλλοντάς τα, δηλαδή, με εικόνες που παραπέμπουν σε διαφορετικών τύπων καρκινώματα. Ομως, συνδυάζοντας την υπάρχουσα τεχνολογία, που ονομάζεται FARSIGHT, με το πρόγραμμα που δημιουργήθηκε ειδικά για το γραφείο έρευνας του Ναυτικού, τα αποτελέσματα έρχονται μέσα σε μερικές ώρες και έχουν την ακρίβεια «ανθρώπινου ματιού».
«Πρόκειται για τη μετάβαση σε ένα πολύ σημαντικό ιατρικό εργαλείο… Μία πραγματική ευκαιρία να σωθούν ζωές στο μέλλον» τονίζει ο δρ Κέιριν. Και ο συνεργάτης του, δρ Ουίλιαμ Λι, καθηγητής ιατρικής, αιμοτολογίας και ογκολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας επισημαίνει: «Μπορούμε να ξεκινήσουμε να μελετάμε τα ενδοθηλιακά κύτταρα του καρκίνου. Κάτι που δεν γινόταν μέχρι σήμερα, γιατί ήταν τόσο δύσκολο και χρονοβόρο».
Την ίδια ώρα, στο Κέντρο Καρκίνου Φοξ Τσέις, ένα άλλο ερευνητικό εργαλείο για τον καρκίνο του προστάτη, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ημερομηνία της τελευταίας ραδιοθεραπείας, το PSA και την επιτυχία της βιοχημικής θεραπείας, μπορεί να υπολογίσει με σημαντική ακρίβεια τις πιθανότητες επιβίωσης των καρκινοπαθών.
Μυρτώ Μπούτση