Τάνγκο στην Αθήνα αλά Μπουένος Αϊρες

Χώρος που μυρίζει νοσταλγία. Το καταλαβαίνεις από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανοίγεις την πόρτα και αφήνεις πίσω σου τη βοή της πόλης. Το αντιλαμβάνεσαι από τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες στους τοίχους που έχουν για «πρωταγωνιστές» παθιασμένους και απόλυτα δοσμένους χορευτές του τάνγκο. Ανεβαίνοντας στην κορυφή της ξύλινης σκάλας και υπό τους ήχους του μπαντονεόν, ήδη οι μυρωδιές και οι εικόνες από την Αργεντινή σε έχουν κατακλύσει.

Και όμως ο χώρος αυτός υπάρχει. Το όνομά του είναι Academia del tango και όχι δεν βρίσκεται σε κάποια γειτονιά του Μπουένος Αϊρες, αλλά στο κέντρο της Αθήνας, στο Μοναστηράκι.

Περήφανοι διευθυντές της Academia del tango, μιας από τις πρώτες σχολές εν Ελλάδι που ειδικεύονται στην εκμάθηση του αργεντίνικου χορού, ο Βαγγέλης Χατζόπουλος και η Μαριάννα Κουτάντου, επαγγελματίες χορευτές, οι οποίοι τους τελευταίους δύο μήνες έχουν αναλάβει την Ακαδημία του τάνγκο προσπαθώντας να μάθουν στους εν δυνάμει χορευτές όχι μόνο τους βηματισμούς του δημοφιλούς χορού, αλλά και τις αρχές που αυτό αντιπροσωπεύει.

«Επειδή είμαστε υπέρ της παραδοσιακής προσέγγισης, ότι δηλαδή το τάνγκο είναι πάνω από όλα ένας χορός επικοινωνίας και όχι για τους λίγους, θέλαμε να φτιάξουμε έναν χώρο ο οποίος θα έχει τη δική μας σφραγίδα. Δεν είναι μια ακόμη σχολή χορού, αλλά για εμάς είναι ένας σύλλογος αργεντίνικης κουλτούρας, ένας ζεστός χώρος όπου οι μαθητές μας νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Ενα οικείο μέρος. Στην Αργεντινή, για παράδειγμα, το να πιεις έναν καφέ με τον δάσκαλό σου είναι ένα κομμάτι του τάνγκο. Ο δάσκαλός σου είναι ένας φιλόξενος οικοδεσπότης. Αυτό θέλαμε και εμείς και πιστεύω ότι το έχουμε καταφέρει» εξηγεί στη «δημοκρατία» η Μαριάννα.

Και πράγματι, στο όμορφο σαλονάκι, που μοιάζει να είναι βγαλμένο από κάποια άλλη εποχή, οι μαθητές μαζεύονται αρκετή ώρα πριν από την έναρξη του μαθήματος για να πιουν τον καφέ τους, να συζητήσουν για την ημέρα τους, αλλά και να ξεφυλλίσουν τα βιβλία με θέμα -τι άλλο;- το τάνγκο, τα οποία κοσμούν τη βιβλιοθήκη της Ακαδημίας.

«Πολλοί μαθητές μάς έχουν πει ότι έρχονται εδώ για να ηρεμήσουν. Περνώντας την πόρτα, έχεις την αίσθηση ότι μεταφέρεσαι σε μιαν άλλη χρονολογία, σε έναν άλλον κόσμο» τονίζει ο Βαγγέλης, ομολογώντας ότι η διεύθυνση της σχολής ικανοποίησε πολλούς μαθητές τους, αφού έως τώρα έκαναν μαθήματα σε διάφορες άλλες σχολές της Αθήνας.

Αν και από διαφορετικούς επαγγελματικούς χώρους, καθώς εκείνη έχει σπουδάσει νομικές επιστήμες -επάγγελμα το οποίο εξάσκησε για λίγο- και εκείνος εμπορικός αντιπρόσωπος, οι δρόμοι τους συναντήθηκαν χάρη στον χορό. Μέσα στους έξι μήνες της γνωριμίας τους ερωτεύθηκαν και παντρεύτηκαν.

«Παρακολουθούσαμε ένα σεμινάριο και η Μαριάννα ήρθε και μου μίλησε. Την περίοδο εκείνη έψαχνε έναν παρτενέρ για μια παράσταση στην οποία συμμετείχε και της άρεσα», δηλώνει χαριτολογώντας ο Βαγγέλης.

Από τότε, το 2009 δηλαδή, ο Βαγγέλης και η Μαριάννα συνεργάζονται επί σκηνής, χορεύοντας σε γνωστά μαγαζιά της Αθήνας, παραδίδοντας μαθήματα τάνγκο και φυσικά συμμετέχοντας σε διάφορους διαγωνισμούς. Η πρώτη μεγάλη διάκρισή τους ήταν στο Tango Acropolis 2011, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όπου κατέκτησαν την 1η θέση στην κατηγορία Tango Salon. Το έπαθλο από τον διαγωνισμό αυτό ήταν να περάσουν απευθείας στο παγκόσμιο πρωτάθλημα τάνγκο που διεξαγόταν στην Αργεντινή, σε μια διοργάνωση στην οποία κατέλαβαν την 47η θέση από έναν συνολικό αριθμό 400 ζευγαριών. «Εχουμε ακόμη χορέψει στο Tango Camp στην Ερέτρια, ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ τάνγκο στην Ελλάδα. Κάτι ακόμη που έχουμε κάνει και είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι ήταν η συμμετοχή μας σε ένα αφιέρωμα που πραγματοποιήθηκε στην Αργεντινή. Μας είχε καλέσει μια Ελληνίδα, η οποία είχε κάνει ένα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που συνδύασε το τάνγκο με το χασάπικο. Ηταν μεγάλη τιμή για εμάς να χορέψουμε μπροστά του».

Και μπορεί όσοι ακούνε τη δική τους ιστορία αγάπης να εντυπωσιάζονται, η αλήθεια όμως είναι ότι δεν είναι και η μοναδική. Το τάνγκο, άλλωστε, από τη φύση του «γεννά» πολύ εύκολα ανάλογες ιστορίες. «Πολλοί άνθρωποι έχουν γνωριστεί μέσα από το τάνγκο και έχουν παντρευτεί» εξομολογείται η 28χρονη Μαριάννα. «Το μίσος και η αγάπη είναι πολύ κοντά σε αυτόν τον χορό. Ξέρω, για παράδειγμα, ζευγάρια πολύ ερωτευμένα τα οποία χόρευαν μαζί. Λόγω κάποιων γεγονότων, όμως, χώρισαν και τώρα πλέον τους βλέπεις στις μιλόνγκας και ούτε καν κοιτάζονται».

«Βοηθούν η κρίση και τα shows της TV»

Οσο απίστευτο κι αν φαίνεται, εν καιρώ οικονομικής κρίσης, αλλά και υψηλών ποσοστών ανεργίας, ο χορός πάει καλά! Αυτό, βέβαια, έχει την εξήγησή του και σύμφωνα με τα παιδιά οφείλεται εν μέρει και στα διάφορα -όσα φυσικά έχουν απομείνει- χορευτικά σόου. «Είναι αλήθεια πως υπάρχει μια αύξηση και μια κινητικότητα η οποία φυσικά προέρχεται και από τα τηλεοπτικά σόου» εξηγεί η Μαριάννα. «Τώρα με την κρίση μπορεί ο κόσμος να μην έχει τη χρηματική άνεση να κάνει κάποιο είδος χορού από την άλλη ψάχνει μια ευκαιρία για ψυχική ανάταση και διασκέδαση. Γι’ αυτό και καταφεύγει στον χορό».

Σε ό,τι αφορά το τάνγκο και την εξάπλωσή του τα τελευταία χρόνια μάλιστα, σημαντικό ρόλο -σύμφωνα με τους ίδιους- έχει παίξει η κινητοποίηση των ίδιων των σχολών. «Κάνουν μεγάλη προσπάθεια οι σχολές και οι δάσκαλοι. Για παράδειγμα, το περασμένο καλοκαίρι είδαμε πολλά δρώμενα να γίνονται στο κέντρο της Αθήνας, να διοργανώνονται παραστάσεις σε πλατείες ακόμη και ημέρες αφιερωμένες στον χορό έχουν θεσπιστεί, με στόχο να δείξουν στον κόσμο τι ακριβώς είναι το τάνγκο».

«Υπερβολικά δυναμικές οι γυναίκες»

Ο Βαγγέλης Χατζόπουλος και η Μαριάννα Κουτάντου μάς μίλησαν και για το προφίλ των μαθητών του τάνγκο. «Δεν υπάρχουν κατηγορίες. Απευθύνεται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και όλων των ιδιοσυγκρασιών. Για διαφορετικό λόγο ο καθένας θέλει να βρεθεί με κάποιον άλλον άνθρωπο. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει προβλήματα και να θέλει να τα ξεχάσει. Υπάρχουν ακόμη και εκείνοι οι πιο ρομαντικοί. Ανθρωποι που δεν τα πάνε καλά με την κοινωνία και με τους υπόλοιπους και ψάχνουν έναν τρόπο ποιητικό για να γνωριστούν με άλλους» υποστηρίζουν οι ίδιοι. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα των μαθητών τους; «Οι γυναίκες πάντα είναι πιο δυναμικές, όταν πρωτοέρχονται στα μαθήματα. Αυτό είναι και το μεγάλο πρόβλημα, ότι επειδή παραείναι δυναμικές, αδυνατούν να καταλάβουν ότι στο τάνγκο πρέπει να ακολουθείς τον άνδρα. Από την άλλη, οι άνδρες φτάνουν στα μαθήματα δειλοί και φοβισμένοι, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται επειδή τους… τραβάνε οι γυναίκες τους. Στην πορεία, βέβαια, σταδιακά αλλάζουν και αποκτούν αυτοπεποίθηση».

Ξεκίνησε 12 ετών δίπλα στην Αλίκη!

«Είμαστε ήδη σε συζητήσεις για να κάνουμε μια περιοδεία σε διάφορες πόλεις της επαρχίας όπου και θα παραδίδουμε διάφορα σεμινάρια χορού» υποστηρίζει ο Βαγγέλης. Οσο για τις δράσεις του… πολυχώρου της Academia del tango, αυτές είναι αρκετές και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος, αφού το ζευγάρι έχει προγραμματίσει έναν σημαντικό αριθμό εκδηλώσεων. Ποιες είναι αυτές; Κινηματογραφικές προβολές, μαθήματα τάνγκο για μικρά παιδιά, ενώ άμεσα θα ξεκινήσει και ένα bazaar ανταλλαγής ρούχων, το οποίο θα φιλοξενείται σε εβδομαδιαία βάση στην Ακαδημία. Και φυσικά έπεται συνέχεια…

«Κάθε Τρίτη οργανώνουμε ένα δικό μας πάρτι, μια μιλόνγκα δηλαδή, σε έναν πολυχώρο στην Αργυρούπολη. Εχει τον χαρακτήρα παραδοσιακής μιλόνγκα, το ντύσιμο, τον φωτισμό αλλά και τη διακόσμηση. Ερχεται κόσμος, συμμετέχει, χορεύει τάνγκο, ενώ οι πιο διστακτικοί έρχονται απλά για να πιουν το ποτάκι τους. Είναι ένας τρόπος να επικοινωνήσεις με τον κόσμο» λέει η Μαριάννα, η οποία στα 12 της χρόνια πήρε το βάπτισμα του πυρός επί σκηνής δίπλα στην αείμνηστη Αλίκη Βουγιουκλάκη. «Είχα από μικρή τρέλα με τον χορό και το ίνδαλμά μου ήταν ο Μάικλ Τζάκσον. Μάλιστα πήρα μέρος και στη “Μελωδία της ευτυχίας”, εμπειρία που θα μου μείνει αξέχαστη».

Γιώτα Βαζούρα

Φωτό: Χρήστος Ζήνας

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img