Η διάσπαση της ευρωζώνης σε δύο ή τρεις ταχύτητες είναι προ των πυλών. Η Ανγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί προετοιμάζονται να καταθέσουν τις επόμενες μέρες την πρόταση που θα διαμελίζει και επίσημα πλέον την Ε.Ε. με ένα νέο σύμφωνο σταθερότητας.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι ARD ήταν σαφής όταν αναφερόταν «στην ένωση σταθερότητας». «Μπορούμε να το κάνουμε γρήγορα. Ο στόχος είναι οι χώρες-μέλη του κοινού νομίσματος να δημιουργήσουν τη δική τους ένωση σταθερότητας και να επικεντρωθούν σ’ αυτό» είπε για τον πυρήνα των ισχυρών που θα θέτουν και τους όρους της δημοσιονομικής πειθαρχίας των υπόλοιπων μελών της «νέας» ευρωζώνης. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δυσκολεύονται να θέσουν σε ισχύ την υπόσχεσή τους για ενίσχυση του ταμείου διάσωσης της ευρωζώνης, μίλησε για «δημοσιονομική πειθαρχία, ενισχυμένη από τις αλλαγές στη συνθήκη της Ε.Ε.» και πρόσθεσε ότι είναι αναγκαία για να δοθούν εξουσίες άσκησης βέτο από την Κομισιόν για τους κρατικούς προϋπολογισμούς.
Στα σχέδια διάσπασης της ευρωζώνης εμφανίστηκε κατηγορηματικά αντίθετος ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάνοντας λόγο για λανθασμένες επιλογές, που αποσκοπούν «στο να διαιρεθεί τεχνητά η Ε.Ε. σε δύο ομάδες». «Είναι σημαντικό να μη μεγαλώσουν οι διαφορές ανάμεσα στα 27 (μέλη της Ε.Ε.) και τα 17 μέλη της ευρωζώνης» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την πρωθυπουργό της Δανίας Χέλε Τόρνινγκ-Σμιτ, η χώρα της οποίας αναλαμβάνει την προεδρία της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2012. Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη οι 27 χώρες- μέλη της Ε.Ε. να προχωρήσουν συνολικά σε όποια αλλαγή της ευρωπαϊκής συνθήκης και επανέλαβε την αντίθεσή του στην ιδέα έκδοσης κοινών ομολόγων για τις χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ. Πάντως η αντίδραση του κυρίου Γιούνκερ έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση, με δεδομένο ότι ήδη το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν αναλάβει να επιβάλουν τη μεταξύ τους συμφωνία.