Ανατροπές-σοκ με οδυνηρή αύξηση στα όρια ηλικίας, η οποία θα συνδυαστεί με ουσιαστικό εξαναγκασμό σε εφεδρεία δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στο Δημόσιο, ετοιμάζει η κυβέρνηση υπό τις ευλογίες της τρόικας. Το ξαφνικό άνοιγμα του Ασφαλιστικού που προγραμματίζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει την άμεση θεσμοθέτηση, εντός του 2012, του ανώτατου ορίου συνταξιοδότησης για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως έτους πρόσληψης, στα 65 έτη ή με 40 έτη εργασίας, που επρόκειτο να ισχύσει το 2015 στον δημόσιο τομέα. Με τον τρόπο αυτόν δρομολογείται ο νέος διωγμός εργαζομένων από το δημόσιο μέσω του θεσμού της εργασιακής εφεδρείας, καθώς χιλιάδες υπάλληλοι θα επιλέξουν να φύγουν στην εφεδρεία και να προλάβουν το σημερινό πιο ευνοϊκό συνταξιοδοτικό καθεστώς, αφού, αν μείνουν, θα φορτωθούν με πολλά χρόνια επιπλέον εργασίας. Παράλληλα, το δεύτερο σκέλος του νέου Ασφαλιστικού περιλαμβάνει την αύξηση των ορίων ηλικίας για όλους τους εργαζομένους, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, στα 67 χρόνια ή 40 έτη εργασίας, με χρονικό όριο έως το 2017, το αργότερο.
Πρόκειται για ένα νέο πισώπλατο χτύπημα στους εργαζομένους, αφού ο τελευταίος ασφαλιστικός νόμος (ν. 3863/2010) ψηφίστηκε μόλις πριν από ενάμιση χρόνο και προέβλεπε σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας στο Δημόσιο από το 2011 και μετά κατά ένα έτος έως το 2015. Με το πρόσχημα της βαθιάς ύφεσης, αποτέλεσμα των άδικων μέτρων που η ίδια η κυβέρνηση επέβαλε την τελευταία διετία, τρόικα και υπουργείο Εργασίας επιδιώκουν να επιβάλουν βίαια το γερμανικό μοντέλο ασφάλισης στην ελληνική πραγματικότητα, διαλύοντας κάθε προγραμματισμό ζωής και εργασίας.
Ηδη η τρόικα, στην τελευταία επίσκεψή της στην Ελλάδα, έθεσε το ζήτημα του Ασφαλιστικού στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδέχτηκε πλήρως την αναγκαιότητα νέου Ασφαλιστικού σε συνδυασμό με γενικευμένη εφεδρεία, αφού τόσο ο ίδιος όσο και οι δανειστές της χώρας έχουν πια αντιληφθεί ότι περαιτέρω μείωση μισθών και συντάξεων δεν πρόκειται να βοηθήσει στον περιορισμό του ελλείμματος, αλλά, αντίθετα, θα διατηρήσει την ύφεση σε υψηλά επίπεδα, λόγω περιορισμού της κατανάλωσης. Με τη σειρά του, το υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε το αρμόδιο τμήμα κοινωνικής ασφάλισης έτσι ώστε την ερχόμενη εβδομάδα, όταν η τρόικα επανέλθει στην Ελλάδα για τον νέο κύκλο διαπραγματεύσεων, να υπάρχει έτοιμο το βασικό πλάνο πάνω στο οποίο θα καθοριστούν οι τελικές λεπτομέρειες του νέου Ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Η εκτίμηση της τρόικας είναι ότι θα υπάρξει ραγδαία αύξηση των εργαζομένων του Δημοσίου, οι οποίοι θα επιλέξουν τη λύση της εργασιακής εφεδρείας που θα τους προταθεί, αντί να μείνουν έως και επτά έτη παραπάνω στην εργασία τους. Οπως έχουν καταλήξει τα τεχνικά κλιμάκια των τροϊκανών, που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα στην Αθήνα, μια τέτοιου μεγέθους ριζική ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων μέσα στην επόμενη διετία κατά 100.000 έως 150.000.
Ηδη ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, με πλάγιο τρόπο, έφερε το θέμα του Ασφαλιστικού χθες στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του 2012. Ο κ. Κουτρουμάνης έκανε λόγο για άνοιγμα της συζήτησης και παραδέχτηκε ότι «υπάρχει επικοινωνία με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και εξετάζεται η εφαρμογή μοντέλων ασφάλισης που εφαρμόζονται σε άλλα συστήματα εδώ και χρόνια». Ως αιτία αλλαγής του Ασφαλιστικού αναφέρονται οι απώλειες 4,5 δισ. ευρώ που κατέγραψαν φέτος τα ασφαλιστικά ταμεία λόγω ύφεσης, αλλά και η μείωση της κρατικής επιχορήγησης που, από 14,6 δισ. ευρώ το 2011, υποχωρεί στα 11,2 δισ. ευρώ το 2015.
Βασίλης Αγγελόπουλος
Η Λούκα και άλλοι 28 βουλευτές πιέζουν (εδώ και τώρα) διευκολύνσεις για τα δάνεια των υπαλλήλων
Διευκολύνσεις σε δημοσίους υπαλλήλους που πλήττονται από την εργασιακή εφεδρεία και τις μειώσεις μισθών, για την αποπληρωμή των δανείων τους, ζητούν με ερώτησή τους προς τον Ευ. Βενιζέλο η Λούκα Κατσέλη και ακόμη 28 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Υπενθυμίζεται ότι σχετική νομοθετική πρόταση-τροπολογία είχαν καταθέσει περί τους 40 βουλευτές του κόμματος ήδη από τις 19 Οκτωβρίου, ζητώντας την αναγνώριση δυνατότητας περιόδου χάριτος ενός έτους χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος, παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια κ.ά. Τώρα, λοιπόν, ζητούν ενημέρωση για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, που είχε περάσει με νομοθετική ρύθμιση τότε ο κ. Βενιζέλος και «έως σήμερα δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως η υλοποίησή της», όπως σημειώνουν. Παράλληλα, καλούν το αρμόδιο υπουργείο να διασφαλίσει ότι το περιεχόμενο της σύμβασης θα περιλαμβάνει ένα σαφώς ορισμένο, δεσμευτικό πλαίσιο ώστε οι τράπεζες να ρυθμίζουν τα δάνεια χιλιάδων εργαζομένων που πλήττονται απο την εφεδρεία ή το ενιαίο μισθολόγιο.
Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο ξεκίνησαν και οι ηχηρές διαφωνίες της κυρίας Κατσέλη, που κατέληξαν λίγο αργότερα στην καταψήφιση του άρθρου 37 του πολυνομοσχεδίου, με συνέπεια τη διαγραφή της από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, έστω και για λίγες ημέρες, καθώς μετά επέστρεψε έχοντας δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.