Ο ιός της μελαγχολίας χτύπησε την Ιταλία!

Η Ιταλία μοιάζει να γερνάει θλιμμένη. Παρόλο που ακόμα και σήμερα χαρακτηρίζεται για τη μακροζωία των κατοίκων της. Μονάχα που πλέον στη γείτονα χώρα η νωθρότητα σκοτώνει όσο και το τσιγάρο! Αυτό είναι το συμπέρασμα της τελευταίας ετήσιας κρατικής αναφοράς για την υγεία των Ιταλών. Σύμφωνα με την ιταλική έρευνα, μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια έχει διπλασιαστεί η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών – όπως και τα κρούσματα κατάθλιψης. Η Ιταλία μοιάζει να παίρνει τη σκυτάλη από την ιβηρική χερσόνησο, που είχε υποστεί πρώτη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. Η οικονομική, πολιτική και κοινωνική αποσταθεροποίηση ταυτίζεται για άλλη μια φορά με την ψυχική αποσταθεροποίηση και εξαπλώνεται με τη μορφή «επιδημίας στρες». Το ψυχικό κόστος συνοψίζεται σε άγχος, κρίσεις πανικού, θλίψη ή κατάθλιψη, κρούσματα βίας ή ακόμα και αυτοκτονίες. Η κατάθλιψη αφορά περισσότερο τον γυναικείο πληθυσμό, παρόλο που το προσδόκιμο ζωής είναι υψηλότερο για το ασθενές φύλο – 82,2 χρόνια για τις γυναίκες και 76,1 για τους άντρες.

Επιπλέον, βάσει των στοιχείων του Εθνικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Προώθησης της Υγείας (CNESPS), το 6% του πληθυσμού διαγνώστηκε με συμπτώματα κατάθλιψης είτε εξαιτίας της απουσίας μιας σταθερής εργασίας είτε εξαιτίας της μείωσης εν γένει των εσόδων και της αύξησης της ανασφάλειας.

Αλλωστε, η σχέση μεταξύ οικονομίας και ψυχικής υγείας είχε επικυρωθεί προσφάτως από μελέτη του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, η οποία είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι στα κράτη όπου δεν υπάρχουν μεγάλες οικονομικές ανισότητες».

Γαλλία: Αυτοκτόνησε μια «πόλη» (10.464 κατοίκων)!

Ενας στους είκοσι Γάλλους έχει κάνει τουλάχιστον μια απόπειρα αυτοκτονίας. Αυτό ήταν το συγκλονιστικό αποτέλεσμα που προέκυψε από έρευνα με βασικό ερώτημα: «Εχετε σκεφτεί, μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, να αυτοκτονήσετε;» Σε αυτή την ασυνήθιστη ερώτηση το 3,9% των Γάλλων απάντησε θετικά όσον αφορά τις αυτοκτονικές σκέψεις, ενώ το 5,5% δήλωσε ότι έχει ήδη μια απόπειρα αυτοκτονίας στο ενεργητικό του!

Οι ηλικίες που πλήττονται πιο πολύ από την «τάση αυτοκτονίας» είναι ανάμεσα στα 45 με 55. Το Εθνικό Κέντρο Επιδημιολογίας της Γαλλίας έχει καταχωρίσει 10.464 θανάτους από αυτοκτονία μονάχα για το ημερολογιακό έτος 2009. Οσο για το γαλλικό παράδοξο; Τα τρία τέταρτα των αυτόχειρων είναι άντρες, ενώ αυτοκτονικές σκέψεις κάνουν κατεξοχήν οι γυναίκες -4,4 των γυναικών έναντι 3,4 των ανδρών-, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι αυτοί που περνούν στην πράξη είναι εκείνοι που εκφράζονται λιγότερο λεκτικά.

Δήμητρα Αθανασοπούλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα