«Ηλεκτροπληξία» για Energa, Hellas Power!

Τέσσερις ημέρες μετά την αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την 84χρονη συνταξιούχο, η οποία εμφανίζεται ως διαχειρίστρια μιας εκ των υπεράκτιων εταιριών που ελέγχουν πλέον τους δύο βασικούς ανταγωνιστές της ΔΕΗ -την Energa και την Hellas Power, στο υπουργείο Περιβάλλοντος τρέχουν να προλάβουν τα «κανόνια». Περίπου 250.000 πελάτες των δύο εταιριών βρίσκονται στον αέρα. Η Energa και η Hellas Power αδυνατούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους προς τον διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ). Με βάση τους κανονισμούς της αγοράς, οι δύο εταιρίες κινδυνεύουν με απώλεια της άδειας και οι πελάτες τους θα εξυπηρετούνται από τη ΔΕΗ, η οποία παίζει τον ρόλο του «τελευταίου καταφυγίου».

Η διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ συζητούσαν μέχρι αργά χθες το βράδυ για το μέλλον των δύο εταιριών, οι οποίες χρωστούν συνολικά περί τα 200.000.000, κυρίως στο ΔΕΣΜΗΕ και στη ΔΕΗ. Στελέχη του ΣΔΟΕ και της Οικονομικής Αστυνομίας πραγματοποίησαν χθες έφοδο στα γραφεία της Hellas Power. Οι τραπεζικοί λογαριασμοί της τελευταίας έχουν μπλοκαριστεί, ενώ ο ΔΕΣΜΗΕ «κλείδωσε» την Energa εκτός συναλλαγών εμπορίας ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Energa και η Hellas Power είχαν ρυθμίσει τις οφειλές προς τον ΔΕΣΜΗΕ, ύψους περί τα 120.000.000 ευρώ, και κατέβαλαν κανονικά την πρώτη δόση. Ομως την Τρίτη δεν κατέβαλαν τη δεύτερη δόση, ύψους 24.000.000 ευρώ, και από τότε η αγορά ηλεκτρισμού λειτουργεί σε συνθήκες κρίσης. Ενα «κανόνι» στις δύο εταιρίες τινάζει στον αέρα τον ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος έχει ήδη «τρύπα» 180.000.000 ευρώ, αλλά και τη ΔΕΗ, η οποία θα κληθεί να πληρώσει τα σπασμένα την ίδια στιγμή που πασχίζει να αποπληρώσει δάνεια 700.000.000 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

Οι δύο εταιρίες διεκδικούσαν πελάτες της ΔΕΗ προσφέροντας τιμές κάτω του κόστους, με αποτέλεσμα να συσσωρεύσουν σημαντικές ζημιές και υποχρεώσεις. Προ μηνός εμφανίστηκαν να μεταβιβάζονται στο «ρωσοαραβικό» fund Worldwide Energy Limited. Στις επίμονες ερωτήσεις της ΡΑΕ για τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τους επενδυτές δεν είχαν δώσει πειστικές απαντήσεις. Το μετοχικό κεφάλαιο της Worldwide Energy ήταν 20.000 ευρώ και ιδρύθηκε στην ελεύθερη οικονομική ζώνη του Κατάρ.

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα