Βγάζουν νόκ άουτ τη μηνιγγίτιδα

Ενα νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β, που θα παρέχει πλήρη προστασία σε παιδιά και εφήβους αποτρέποντας εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο, θα είναι διαθέσιμο τους ερχόμενους μήνες στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.

Νέα έρευνα, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Χιλής και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, έδειξε ότι δύο δόσεις του εμβολίου προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού σχεδόν κατά 100% στους εφήβους, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα παρουσιάζουν ανάλογα επίπεδα προστασίας και στα μικρότερα παιδιά. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υπάρχουν και όταν οι δόσεις χορηγούνται σε διάστημα έξι μηνών, ενώ παλαιότερες δοκιμές είχαν δείξει ότι το εμβόλιο παρέχει υψηλά επίπεδα προστασίας και στους ενήλικες.

Το εμβόλιο φέρει την ονομασία «4CMenB» και παρασκευάστηκε έπειτα από ανάλυση της γενετικής δομής χιλιάδων στελεχών του μηνιγγιτιδόκοκκου Β και επιλογή πρωτεϊνών που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματικές. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β αποτελεί την πιο κοινή μορφή βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Η μηνιγγίτιδα Β προσβάλλει κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά, κυρίως ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Μάλιστα προσβάλλει τα βρέφη πολύ πιο εύκολα, λόγω άλλων μικροβίων, όπως εκείνα που προέρχονται από τον πεπτικό σωλήνα.

Τα προγράμματα εμβολιασμού που υπάρχουν σήμερα προστατεύουν μόνο από κάποιους τύπους των βακτηρίων της ασθένειας. Κατά καιρούς έχουν αναπτυχθεί εμβόλια που στοχεύουν μόνο ένα στέλεχος της μηνιγγίτιδας, όπως εκείνα που χρησιμοποιούνταν στην Κούβα και τη Ν. Ζηλανδία.

Ομως, σε χώρες όπως η Βρετανία ένα εμβόλιο που προστατεύει από μερικά μόνο στελέχη της νόσου δεν είναι αρκετό, γι’ αυτό και η ανάπτυξη ενός τέτοιου εμβολίου αποτελούσε πρόκληση για τους επιστήμονες εδώ και αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το νέο εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί σε τρεις δόσεις ακόμη και σε μωρά ηλικίας τριών μηνών. Μάλιστα η χρήση του έχει παρουσιάσει ήδη τα πρώτα ενθαρρυντικά αποτελέσματα, ενώ οι ερευνητές κάνουν λόγο και για σημαντική αποτελεσματικότητα σε παιδιά ηλικίας 11-17 ετών.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα