Υδροπλάνα για τις υπεραστικές μεταφορές θέλει να ξαναφέρει η κυβέρνηση. Τα υπουργεία Υποδομών και Μεταφορών ετοιμάζονται να υπογράψουν Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία υδατοδρομίων.
Το νομοθετικό πλαίσιο που προωθείται για τα υδροπλάνα αφορά την κατασκευή -μέσω της διαδικασίας της σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα- ενός κύριου υδατοδρομίου στην Αττική, καθώς και 12 μικρότερων στην περιφέρεια. Η προηγούμενη επιχειρηματική προσπάθεια για την καθιέρωση των υδροπλάνων στις υπεραστικές μεταφορές στέφθηκε στο παρελθόν με αποτυχία και μεγάλες ζημιές.
Η εταιρία που άνοιξε την αγορά ήταν η AirSea Lines του Ελληνοκαναδού Μιχάλη Πατέλη, η οποία ξεκίνησε τη δραστηριοποίησή της το 2004, αλλά κατέρρευσε το 2009.
Συνολικές επενδύσεις 22.000.000 ευρώ «συνετρίβησαν», έπειτα από την απαγόρευση πτήσεων που της επιβλήθηκε στο Αιγαίο, αλλά και εξαιτίας της έλλειψης υδατοδρομίου στην Αθήνα (η εταιρία διεκδικούσε το Παλαιό Φάληρο).
Ο Ελληνοκαναδός Μ. Πατέλης και άλλοι μέτοχοι χρεώθηκαν την επιχειρησιακή αποτυχία της εταιρίας, με αποτέλεσμα δύο επενδυτικά funds-μέτοχοι, η Rab Capital και η Fidelity, να αποχωρήσουν, σταματώντας παράλληλα την οικονομική ενίσχυση της εταιρίας.
Παρά τις αρχικές γραφειοκρατικές δυσκολίες, η εταιρία είχε καλό ξεκίνημα, αλλά στη συνέχεια δέχτηκε απανωτά «χτυπήματα». Οι κρατικές Ολυμπιακές Αερογραμμές την κατηγόρησαν για αθέμιτο ανταγωνισμό, υποστηρίζοντας ότι «με πλάγια μέσα πάει να καρπωθεί τις άγονες γραμμές».
Τη δυναμική είσοδο των υδροπλάνων δεν είδαν με καλό μάτι και οι εγχώριες ακτοπλοϊκές εταιρίες.
Τα τελευταία δύο χρόνια της σύντομης λειτουργίας της, η AirSea Lines «φυτοζωούσε». Τελικά, καθήλωσε τα υδροπλάνα της και ο ιδιοκτήτης της έφυγε από την Ελλάδα. Στην τελευταία του επιστολή ανέφερε τα εξής: «Τέσσερα χρόνια αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, λόγω των αργών ρυθμών διεκπεραίωσης των υποθέσεων από τις δημόσιες υπηρεσίες και πλέον έχουμε φτάσει στα όρια ως επιχείρηση. H επίμονη καθυστέρηση λειτουργίας υδατοδρομίου στην Αθήνα μάς καθιστά παράλυτους, με αποτέλεσμα η εταιρία να οδηγείται στη μη ικανότητα λειτουργίας».
Ανάλογη «απότομη προσγείωση» είχε και η Argo Airways στον Βόλο, με κεφάλαια από το Μεξικό. Αν προωθηθεί η ΚΥΑ, ακούγεται ότι ο Μ. Πατέλης θα επανεμφανιστεί. Παράλληλα, φήμες υπάρχουν για επενδυτές από το Ντουμπάι και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Φώτης Φωτεινός