Μπορεί οι «Αθηναίοι» αλιγάτορες, κάτοικοι του Αττικού Πάρκου, να διατηρούν τον τίτλο του ερπετού με το πιο… τρομακτικό μπόι, αφού το είδος ξεδιπλώνεται σε μήκος πέντε μέτρων και ζυγίζει 600 κιλά, ωστόσο και αυτοί πιθανότατα να σκιάχτηκαν (!) όταν αντίκρισαν τους νέους γείτονές τους! Πρόκειται για ένα ζευγάρι γιγάντιων χελωνών της Αλντάμπρα, που έφτασε στον Γυαλό Σπατών από την Ιταλία και ζει πλέον σε 400 τ.μ. με δέντρα και λιμνούλες, πίσω από το «σπίτι» των αλιγατόρων.
Οι δύο (αβάφτιστες ακόμα) χελώνες-γίγαντες, μία αρσενική και μία θηλυκή, έχουν… εξωτική καταγωγή από το κοραλλιογενές νησί Αλντάμπρα των Σεϊχελών στον Ινδικό Ωκεανό, τη μεγαλύτερη ατόλη στον κόσμο, και φιλοξενούνταν σε ζωολογικό κήπο της γειτονικής Ιταλίας. «Το θηλυκό ζυγίζει 100 κιλά και το αρσενικό 180 κιλά. Μεγαλώνουν με πολύ αργό ρυθμό. Τα αρσενικά φτάνουν το 1,2 μέτρο σε μήκος και τα 205 κιλά, ενώ τα θηλυκά φτάνουν το 0,9 μέτρο και τα 160 κιλά» λέει ο ιδρυτής του Αττικού Πάρκου Ζαν Ζακ Λεσουέρ. Η διάρκεια της ζωής τους εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεράσει τα 200 χρόνια (αν και αυτό είναι λίγο δύσκολο να… επιβεβαιωθεί!). «Το καταφύγιό τους μέσα στο πάρκο είναι προσαρμοσμένο στο φυσικό τους περιβάλλον. Αποτελείται από εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, όπου οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν τα μοναδικά ερπετά».
Στη «χελωνοχώρα» του Αττικού Πάρκου, η αρχή έγινε το 2001, με την άφιξη αμερικανικών νεροχελωνών (με μήκος ως 33 εκατοστά). Ακολούθησαν οι ελληνικές χελώνες (35 εκατοστά), το 2007 η χελώνα-λεοπάρδαλη (75 εκατοστά) και η χελώνα Αφρικής (ένα μέτρο).
Διαγωνισμός για τους πιγκουίνους
Στις 14 Φεβρουαρίου ολοκληρώνεται ο παιδικός διαγωνισμός ζωγραφικής του Αττικού Πάρκου με θέμα τους πιγκουίνους· πτηνά στην «κόκκινη λίστα με τα απειλούμενα είδη» της Διεθνούς Ενωσης για τη Διατήρηση της Φύσης. Το πάρκο καλεί τους μαθητές να ζωγραφίσουν με φαντασία και να μεταφέρουν μέσα από τις δημιουργίες τους ένα οικολογικό μήνυμα.
Η υποβολή έργων θα γίνεται έως τις 12 Φεβρουαρίου. Στις 13 Φεβρουαρίου θα αξιολογηθούν και την επόμενη ημέρα θα ανακοινωθούν οι νικητές. Το χρυσό μετάλλιο είναι μια ετήσια κάρτα εισόδου στο πάρκο, το δεύτερο βραβείο είναι ένα εισιτήριο και το τρίτο ένα παιχνίδι-πιγκουίνος από το μαγαζί του πάρκου. Πληροφορίες – συμμετοχή: www.atticapark.com.
Ελένη Ευαγγελοδήμου