«Ολοι οι Νεοέλληνες έχουμε σουσουδίσει»

Την περσινή σεζόν την πετύχαμε να… κόβει βόλτες στα στενά σοκάκια της Πόλης, αλλά και να ετοιμάζει σμυρναίικες λιχουδιές για την οικογένειά της.

Τη φετινή χρονιά η Φωτεινή Μπαξεβάνη αφήνει πίσω της τις θυμοσοφίες της Πολίτισσας ηρωίδας της, για να ονειρευτεί τη μεγάλη ζωή στα κοσμικά σαλόνια στο πλευρό του γοητευτικού απατεώνα Μηνά Κατακουζηνού.

Η ταλαντούχα ηθοποιός, η οποία, όπως παραδέχεται, «έχει σουσουδίσει, όπως όλοι οι Νεοέλληνες», υποδύεται τη «Μαντάμ Σουσού» ή, όπως συνήθιζε να την αποκαλεί ο σύζυγός της Παναγιωτάκης, τη «ζαργάνα» του θεατρικού έργου του Δημήτρη Ψαθά στη νέα θεατρική παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, που κάνει πρεμιέρα την ερχόμενη Παρασκευή στο Βασιλικό Θέατρο.

«Ο καθένας από εμάς έχει μια συγκεκριμένη εικόνα για το τι είναι η Μαντάμ Σουσού. Το λεξικό την αναφέρει ψευτοαριστοκράτισσα, αλλά πέρα από αυτό, όταν ένας Ελληνας λέει και ακούει το “Σουσού” έχει σχηματίσει μια εικόνα στο μυαλό του για εκείνη. Αυτό που επιχειρούμε μέσω της παράστασης είναι να μη μείνουμε σε αυτή, στο εξωτερικό της σκίτσο, αλλά να τη δούμε μέσα από διαφορετικές καταστάσεις και να την αντιμετωπίσουμε ολοκληρωμένα» δήλωσε στη «δημοκρατία» η κυρία Μπαξεβάνη, η οποία ακολουθεί τη δημοφιλή ηρωίδα από την άνοδο έως και την πτώση της και την επιστροφή της στη λαϊκή γειτονιά.

Αν και όπως λέει, όταν το θρυλικό σίριαλ της κρατικής τηλεόρασης, με πρωταγωνίστρια την Αννα Παναγιωτοπούλου, παιζόταν, η ίδια ήταν πολύ μικρή, δεν μπορεί να ξεχάσει τη συμπάθεια που της προκαλούσε η ηρωίδα. «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα που μου εμπιστεύτηκαν τον ρόλο αυτό. Εναν ρόλο που έχουν ερμηνεύσει τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού κινηματογράφου και θεάτρου: Μαίρη Αρώνη, Γεωργία Βασιλειάδου, Μαρίκα Νέζερ, Αννα Παϊτατζή, Αννα Παναγιωτοπούλου» είπε η κυρία Μπαξεβάνη.

Γραμμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1940 από τον Δημήτρη Ψαθά, το θεατρικό έργο, το οποίο περιγράφει την ιστορία της μεγαλομανούς γυναίκας, η οποία γύρισε την πλάτη της στην λαϊκή της καταγωγή, επιζητώντας τις συναναστροφές με την υψηλή κοινωνία, μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. «Θα ανεβάσω το έργο του μεγάλου μας κωμωδιογράφου Δημήτρη Ψαθά και αυτό διότι διαισθάνθηκε τον κίνδυνο του Νεοέλληνα, τη ροπή του στο δήθεν, στο σνομπ» έγραψε στο προλογικό του σημείωμα ο σκηνοθέτης της παράστασης Γιώργος Αρμένης, περιγράφοντας με τον σαφή τρόπο τη διαχρονική δύναμη του κειμένου.

«Θεωρώ ότι πολλοί από όσους θα έρθουν να δουν την παραγωγή θα ταυτιστούν με τη Σουσού. Γιατί εμείς και εκείνη, όπως και οι Νεοέλληνες, εξαπατηθήκαμε. Πέσαμε θύμα απάτης. Σε μια χώρα όπου οι παλιότερες γενιές είχαν περάσει δύσκολα, είχαν βιώσει εμφύλιους πολέμους, όταν τα πολλά χρήματα ήρθαν σε εμάς, οι περισσότεροι την πατήσαμε. Δεν μας χαρίστηκαν τα χρήματα, όπως μας έκαναν να πιστεύουμε, διότι αυτά τα έχουμε πληρώσει τριπλά και τετραπλά στις τράπεζες και στα δάνεια. Ολοι μας, και εγώ, φυσικά και έχουμε «σουσουδίσει» υποστήριξε η κυρία Μπαξεβάνη.

Στην Αθήνα μετά την Κυριακή των Βαΐων

Στην παράσταση παίζουν, εκτός από τη Φωτεινή Μπαξεβάνη, ο Κώστας Σαντάς στον ρόλο του Παναγιωτάκη, ο Βασίλης Ευταξόπουλος ως ο γόης Μηνάς Κατακουζηνός, η Κατερίνα Γεωργούση στον ρόλο της καμαριέρας, καθώς και πολλοί ακόμη γνωστοί ηθοποιοί, ενώ συμμετέχουν και σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ.

Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης την Κυριακή των Βαΐων η παράσταση θα κατέβει στην Αθήνα για να παρουσιαστεί στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.

Infο: Tο θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά «Μαντάμ Σουσού» ξεκινάει παραστάσεις στις 10 Φεβρουαρίου στο Βασιλικό Θέατρο της Θεσσαλονίκης

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα