Καρότο και μαστίγιο από τους Γερμανούς που ενοχλούνται να τους λένε ναζί

Ναι μεν… αλλά. Αυτή ήταν επί της ουσίας η αντίδραση του Βερολίνου στην έγκριση του δεύτερου Μνημονίου από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η έγκριση από τη Βουλή των Ελλήνων των νέων μέτρων λιτότητας είναι ένα σημαντικό βήμα, τόνισε όμως ότι είναι καιρός να προχωρήσουν τα προγράμματα μεταρρυθμίσεων που πηγαίνουν πέρα από τις περικοπές των δαπανών. «Το πρόγραμμα δεν είναι μόνο για την εξοικονόμηση, είναι επίσης για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πάνω από αυτό η Ε.Ε. θα βοηθήσει τους θεσμούς να συσταθούν καλύτερα» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Οταν ρωτήθηκε πάντως αν θα μπορούσε να επιλεγεί για την Ελλάδα ένα σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο βοήθησε στην αποκατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η κυρία Μέρκελ είπε ότι είναι ήδη διαθέσιμα τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία, ειδικά για τις μικρότερες επιχειρήσεις που αναζητούν κεφάλαιο. Ναι μεν… αλλά ήταν και η αντίδραση του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε, ο οποίος δήλωσε ότι «έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε ωστόσο ότι «τώρα έρχεται η πραγματική, δύσκολη δουλειά της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που διαπραγματεύτηκε η Ελλάδα». Ακόμη περισσότερο, «ναι μεν… αλλά» ήταν η αντίδραση του υπουργού Οικονομίας και προέδρου του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ. «Παραμένουμε επιφυλακτικοί. Τώρα όλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα» δήλωσε ο κ. Ρέσλερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη δημόσια γερμανική τηλεόραση.

Από την άλλη, θετική ήταν η αντίδραση του Ευρωπαίου επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν στην έγκριση του νέου Μνημονίου. Ο κ. Ρεν είπε ότι η χθεσινή ψήφος στη Βουλή αποτελεί σήμα αποφασιστικότητας και ότι ύστερα από αυτό το σήμα η Ευρώπη είναι διατεθειμένη να παράσχει σημαντική οικονομική βοήθεια.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί σημείωμα της γερμανικής εφημερίδας «Bild», το οποίο συμπεριλαμβανόταν στο γενικό ρεπορτάζ της εφημερίδας για τις εξελίξεις στη χώρα, είχε τίτλο «Τέλος στην υποδαύλιση» και στο οποίο αναφερόταν: «Να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία δεν κυβερνώνταν από το Βερολίνο. Κανένας καγκελάριος δεν πίεσε τις χώρες αυτές να ζούνε με δανεικά, αντί να επενδύσουν στην οικονομία τους. Παρ’ όλα αυτά η Γερμανία διαθέτει τα περισσότερα χρήματα από κάθε χώρα στον μηχανισμό στήριξης. Δεν περιμένουμε να μας ευχαριστήσουν. Θα ήμασταν απλά ικανοποιημένοι αν δεν μας αποκαλούσαν ναζί».

Μαρία Παναγιώτου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img
spot_img