Η είδηση θα μπορούσε να χαρακτηρίσει «το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου», μια και κανείς δεν μπορεί να πει ότι στο άκουσμά της έπεσε από τα σύννεφα. Παρ’ όλα αυτά όμως, δικαιολογημένα η χθεσινή ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας Κρίστιαν Βουλφ προκάλεσε πολιτικό σεισμό στο Βερολίνο, όπως βέβαια και το ενδιαφέρον του διεθνούς Τύπου.
«Η Γερμανία χρειάζεται, για να αντιμετωπίσει και τις εσωτερικές και τις διεθνείς προκλήσεις, έναν πρόεδρο που να διαθέτει τη στήριξη όχι μόνο της πλειοψηφίας, αλλά και της μεγάλης πλειοψηφίας του γερμανικού λαού» είπε, μεταξύ άλλων, ο Κ. Βουλφ, στο πλαίσιο της δήλωσης της παραίτησής του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά νωρίς το μεσημέρι από το προεδρικό ανάκτορο Bellevue. Παραδέχτηκε επίσης ότι «έχω κάνει λάθη, αλλά υπήρξα πάντοτε ειλικρινής» και πως «οι νομικές έρευνες θα αποδείξουν» ότι σε όλα τα αξιώματα που υπηρέτησε έπραττε νόμιμα.
Η παραίτηση του Κ. Βουλφ επί της ουσίας αποτελεί προϊόν των ισχυρών πιέσεων που άσκησαν στο πρόσωπό του τους τελευταίους μήνες τόσο ο γερμανικός Τύπος όσο και η αντιπολίτευση της χώρας, καθώς το όνομά του ενεπλάκη σε σκάνδαλα από τα οποία προκύπτουν κατηγορίες για αποδοχή αθέμιτων προνομίων. Το βράδυ της Πέμπτης, πάντως, όλα έδειχναν ότι ο Γερμανός πρόεδρος βρισκόταν πια με την πλάτη στον τοίχο. Αιτία; Το γεγονός ότι η εισαγγελία του Ανόβερο ζήτησε την άρση της ασυλίας του Κ. Βουλφ, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν υποψίες για κατάχρηση της εξουσίας που του δίνει το αξίωμά του. Οπως ήταν αναμενόμενο, η ξαφνική (;) -κατά πολλούς αναμενόμενη- παραίτηση του Κ. Βουλφ μόνο αδιάφορη δεν άφησε και τη Γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, η οποία εσπευσμένα χθες το πρωί ακύρωσε στο παρά πέντε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Ρώμη, όπου θα συναντούσε τον πρωθυπουργό της χώρας Μάριο Μόντι, για να συζητήσουν μεταξύ άλλων και για την ελληνική κρίση χρέους. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας, η Α. Μέρκελ, σε τηλεοπτικό της διάγγελμα, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα αναζητήσει άμεσα τον αντικαταστάτη του Κ. Βουλφ, ενώ ευχαρίστησε τόσο τον πρώην -πια- πρόεδρο όσο και τη σύζυγό του Μπετίνα για τον τρόπο με τον οποίο εκπροσώπησαν το σύγχρονο, ανοιχτό πρόσωπο της Γερμανίας, και εξέφρασε τη λύπη της για την απόφασή του να παραιτηθεί.
Κατά το επόμενο διάστημα, η καγκελάριος της Γερμανίας θα πραγματοποιήσει άμεσα σύσκεψη με τα κόμματα που απαρτίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό (Χριστιανοκοινωνιστές και Φιλελευθέρους) και στη συνέχεια θα προσεγγίσει τους Σοσιαλδημοκράτες και του Πράσινους, προκειμένου να αναζητηθεί ο κοινός υποψήφιος όλων των κομμάτων. Ως επικρατέστεροι πάντως εμφανίζονται ήδη από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ο υπουργός Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ (CDU), ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ και ο Γιόαχιμ Γκάουκ, ο οποίος ήταν ο κοινός υποψήφιος Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων για τη θέση του προέδρου της Γερμανικής Ομοσπονδίας, αλλά είχε χάσει από τον Κρίστιαν Βουλφ.
Τα σκάνδαλα άλλαξαν τα σχέδια της Καγκελαρίου
Αν και φαινομενικά ο Κ. Βουλφ εμφανίζεται ως το κύριο θύμα του πολιτικού δράματος που εξελισσόταν από τον Δεκέμβριο στη Γερμανία και κορυφώθηκε χθες με την παραίτησή του, το άλλο θύμα δεν είναι άλλο από την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ· τη σιδηρά κυρία του Βερολίνου, η οποία όχι μόνο τον είχε επιλέξει ως υποψήφιο για την προεδρία, αλλά κυρίως τον είχε στηρίξει σθεναρά, όταν άρχισαν οι εις βάρος του αποκαλύψεις.
Η ουσία πάντως είναι ότι η Α. Μέρκελ, όταν κλήθηκε να επιλέξει τον… εκλεκτό, κατάφερε τελικά να περάσει το δικό της. Η καγκελάριος επέβαλε τη θέλησή της, βέβαιη ότι ο νέος πρόεδρος καταρχάς δεν επρόκειτο να της ασκήσει κριτική, ενώ θεωρούσε την απήχηση που είχε το προεδρικό ζευγάρι στα ταμπλόιντ πλεονέκτημα για την εικόνα της Γερμανίας.
Τα σκάνδαλα στα οποία ενεπλάκη όμως ο Κ. Βουλφ τής άλλαξαν τα σχέδια και, μάλιστα, σε μια εποχή δημοσκοπικής ευφορίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η Α. Μέρκελ δεν έχασε λεπτό μετά την ανακοίνωση της παραίτησης του προέδρου κι έσπευσε κι εκείνη να απευθυνθεί στους Γερμανούς και να τους πείσει ότι συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο. Το αν τα κατάφερε όμως «θα το δούμε σύντομα μέσω των δημοσκοπήσεων» εκτιμούσαν χθες πολλοί αναλυτές.
Γιώργος Τραπεζιώτης