Αντιμέτωπος με πολλά ανοιχτά ζητήματα θα βρεθεί για τους επόμενους περίπου δύο μήνες της θητείας του ο Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος ανέλαβε υπουργός Παιδείας. Αποχωρώντας η προκάτοχός του Αννα Διαμαντοπούλου τού άφησε αρκετές επείγουσες εκκρεμότητες αλλά και «μπελάδες», που πλέον καλείται να διαχειριστεί ο καθηγητής Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Eνα από τα μέτωπα που πρέπει άμεσα να «κλείσει» ο νέος υπ. Παιδείας είναι η ψήφιση των νομοσχεδίων για το Νέο Λύκειο και το Τεχνολογικό Λύκειο, τα οποία έπρεπε να έχουν πάρει τον δρόμο για τη Βουλή ήδη από τα τέλη του περασμένου έτους.
Από όσο, όμως, έχει φανεί, δεν πρόκειται για εύκολη υπόθεση, ειδικά μετά την άρνηση του προέδρου της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά να συναινέσει σε οποιοδήποτε σχέδιο νόμου αφορά το υπ. Παιδείας πριν από τις εκλογές. Απέναντί του σε αυτό το θέμα ο κ. Μπαμπινιώτης έχει και τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, οι οποίες έχουν επανειλημμένως δηλώσει ότι η κυβέρνηση Παπαδήμου «δεν νομιμοποιείται να φέρνει νομοσχέδια προς ψήφιση». Την ίδια ώρα θα πρέπει να ασχοληθεί εντατικά με το θέμα των σχολικών βιβλίων της επόμενης χρονιάς, που φαίνεται και φέτος ότι έχει «κολλήσει», με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να επαναληφθούν τα ίδια ευτράπελα!
Στα χέρια του κ. Μπαμπινιώτη περνά πλέον και η «καυτή πατάτα» του νόμου για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, γεγονός που θα τον φέρει αντιμέτωπο με τους συναδέλφους του, πανεπιστημιακούς και πρυτάνεις, όσον αφορά τη διάταξη για τα Συμβούλια Διοίκησης. Ο νέος υπ. Παιδείας θα πρέπει να βρει μια δίοδο συνεννόησης με την ακαδημαϊκή κοινότητα, οι σχέσεις της οποίας με την κυρία Διαμαντοπούλου είχαν φτάσει σε οριακό σημείο. Πάντως, καθώς ο ίδιος προέρχεται από τους πανεπιστημιακούς κόλπους, αναμένεται λειτουργήσει πυροσβεστικά, σε αντίθεση με την προκάτοχό του. Αλλωστε, από σήμερα έως την Κυριακή θα συνεδριάσουν οι Σύνοδοι των Πρυτάνεων και Προέδρων ΤΕΙ ακριβώς για να επαναπροσεγγίσουν το θέμα μετά την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο.
Εκτός από τα προαναφερόμενα, ο κ. Μπαμπινιώτης θα πρέπει να ανοίξει και τον φάκελο «προσλήψεις» στα Ανώτατα Ιδρύματα: Τους περίπου 800, δηλαδή, διορισμούς πανεπιστημιακών και καθηγητών, οι οποίοι τυπικά έχουν υλοποιηθεί αλλά ουσιαστικά εκκρεμούν ελλείψει κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι η απελθούσα υπουργός είχε δεσμευτεί για την πρόσληψη περίπου των μισών καθηγητών από τα τέλη του 2011.
Eύη Πανταζοπούλου