Πιο γρήγορα η διάγνωση του αυτισμού

Μια απλή εξέταση που θα εντοπίζει τον αυτισμό σε παιδιά ηλικίας μόλις δύο ετών ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, ελπίζοντας ότι σύντομα θα είναι σε θέση να κάνουν τη διάγνωση και τη θεραπεία συντομότερα.

Επιστήμονες του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης κατάφεραν να εντοπίσουν αδυναμίες στους νευρώνες του εγκεφάλου παιδιών με τη βοήθεια μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για το εγκεφαλογράφημα, με τα οποία εδώ και χρόνια γίνεται η διάγνωση της επιληψίας.

Η διάγνωση του αυτισμού στα παιδιά είναι μια μακροχρόνια και περίπλοκη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει ψυχολογικά τεστ και τα αποτελέσματα συνήθως δεν είναι διαθέσιμα προτού τα παιδιά κλείσουν τα 5,5 χρόνια τους. Ωστόσο, ο δρ Φρανκ Ντάφι πίστευε ότι μπορεί να υπάρχει πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος, γι’ αυτό και αποφάσισε να αναζητήσει στοιχεία που δείχνουν αν τα κοινά συμπτώματα του αυτισμού εντοπίζονται στις αλλαγές που παρουσιάζονται στην εγκεφαλική δραστηριότητα.

Παρόλο που κάποιοι ερευνητές χρησιμοποιούν για αυτόν τον σκοπό τη μαγνητική εγκεφάλου, ο δρ Ντάφι προτίμησε το απλούστερο και φθηνότερο εγκεφαλογράφημα, κατά το οποίο η εγκεφαλική δραστηριότητα παρατηρείται μέσω ηλεκτροδίων που τοποθετούνται στο κεφάλι. Οπως διαπίστωσε, η διαφορές στα παιδιά με αυτισμό εντοπίζονταν περισσότερο στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη γλώσσα. «Ηταν απίθανο ακόμη και να ελπίσουμε ότι θα είχαμε αποτελέσματα με μια τεχνική που υπάρχει από τη δεκαετία του ’30» είπε ο δρ Ντάφι.

Η εξέταση έγινε σε τουλάχιστον 1.000 παιδιά ηλικίας από 2 έως 12 ετών, με ποσοστό επιτυχίας 90%. Ο δρ Ντάφι δήλωσε ότι επόμενος στόχος του είναι να ελέγξει αν η ίδια μέθοδος μπορεί να εντοπίσει το σύνδρομο Ασπεργκερ στα παιδιά, το οποίο σχετίζεται με τον αυτισμό και συνήθως η διάγνωσή του γίνεται στην ηλικία των 11 ετών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η εξέταση θα είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη στις χώρες του τρίτου κόσμου, όπου υπάρχει σημαντική έλλειψη ειδικευμένου προσωπικού, που είναι απαραίτητο για τη διάγνωση του αυτισμού.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα