Βατερλό του Βενιζέλου με τον Βερνίκο!

Γκάφα ολκής ή σκόπιμη περιφρόνηση του νόμου αποδίδεται στην πρόταση του Ε. Βενιζέλου για υφυπουργοποίηση του εφοπλιστή Γιώργου Βερνίκου, ο οποίος έξι μέρες μετά την ορκωμοσία του εξαναγκάστηκε σε παραίτηση, επειδή επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή του offshore εταιρία. Η παραίτηση έγινε αμέσως αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά, ωστόσο εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το εάν γνώριζαν ή όχι στην Ιπποκράτους το «νομικό κώλυμα» που είχε ο εφοπλιστής προτού προταθεί για τη θέση του υφυπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας. Το κώλυμα αφορούσε τον Ν. 3849/2010 (άρθρο 6), ο οποίος απαγορεύει ρητά σε πολιτικά πρόσωπα να συμμετέχουν σε εξωχώριες εταιρίες. Μάλιστα, η παραβίαση του νόμου επισύρει βαρύτατες ποινές και χρηματικά πρόστιμα, ενώ πρόκειται για νόμο που έφερε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος όφειλε να τον γνωρίζει.

Ο ισχυρισμός ότι δεν τον είχε ενημερώσει ο κ. Βερνίκος προτού τον προτείνει πάσχει, καθώς ήταν αυτονόητο να τον ρωτήσει «εάν είναι ανοιχτός σε τέτοιου είδους ζητήματα». Επίσης το θέμα δεν έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, καθώς τις προηγούμενες ημέρες είχε αναδειχτεί στο διαδίκτυο υπό μορφή ερωτημάτων, στα οποία απάντησε με προχθεσινή του συνέντευξη ο ίδιος ο κ. Βερνίκος, επιβεβαιώνοντας την εμπλοκή του.

Το θέμα φούντωσε χθες μέσα από εκτενές επικριτικό δημοσίευμα της «δημοκρατίας», ενώ σχετική καταγγελία έκανε στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ. Αφού υπενθύμισε τι λέει ο νόμος, εν συνεχεία ζήτησε να πληροφορηθεί εάν ο κ. Βερνίκος έχει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση σχέση με την εταιρία VERNICOS OFFSHORE GROUP S.A. με έδρα τα νησιά Μάρσαλ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου επικοινώνησε αμέσως με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος, χωρίς άλλη κουβέντα, φέρεται να απάντησε «περιμένω την παραίτησή του». Τις προθέσεις του Α. Σαμαρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μετέφερε στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, καθώς αναζητούσε επί ματαίω τον κ. Βερνίκο. Ο τελευταίος φέρεται να ήταν στα τηλέφωνα με τον Ε. Βενιζέλο, ώστε να πάρει οδηγίες για το τι θα πράξει. «Ο νόμος είναι νόμος» φέρεται να του απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κρατώντας αποστάσεις από την ίδια του την επιλογή.

Ο κ. Βερνικός στην ανακοίνωση της παραίτησής του δήλωσε «άγνοια» νόμου και εμμέσως πλην σαφώς χρέωσε την ευθύνη με ευγενικό τρόπο σε όσους δεν τον ενημέρωσαν. «Εάν με την ανάληψη των καθηκόντων μου κάποια νομική υπηρεσία του κράτους ή του πολιτικού συμβουλίου της Προεδρίας της Δημοκρατίας έθετε υπόψη μου τα νομικά προβλήματα που υπάρχουν, θα γνώριζα ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα. Δυστυχώς τέτοιος μηχανισμός δεν υπάρχει» ανέφερε. Μάλιστα, υποστήριξε ότι «οι ναυτιλιακές εταιρίες που είναι εγκατεστημένες στην Ελλάδα έχουν νομική μορφή εξωχώριας εταιρείας και αυτό προβλέπεται ρητά από την ελληνική νομοθεσία» και ως εκ τούτου «οποιοσδήποτε λοιπόν δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στον χώρο της ναυτιλίας αποκλείεται κάποια στιγμή να γίνει μέλος της κυβέρνησης».

Γιώργος Κατσίγιαννης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα