Πολυδύναμα βλαστοκύτταρα!

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα νέας έρευνας επιστημόνων στις ΗΠΑ σε ενήλικα βλαστικά κύτταρα του μυελού των οστών, χάρη στην οποία φαίνεται ότι οι γιατροί θα μπορούν μια μέρα να αποκαταστήσουν τη βλάβη σε διάφορα όργανα των ασθενών που πάσχουν από ασθένειες όπως το Πάρκινσον, το Αλτσχάιμερ και ο διαβήτης.

Ερευνητές του πανεπιστημίου Μέριλαντ χρησιμοποίησαν ενήλικα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από τον μυελό των οστών ποντικιών για να δημιουργήσουν κύτταρα του ιστού άλλων οργάνων, όπως η καρδιά, ο εγκέφαλος και το πάγκρεας. Οπως εξηγούν στην έκθεσή τους, αυτή η ανακάλυψη δεν αποκλείεται να τους βοηθήσει να αντικαταστήσουν τα κύτταρα που χάνονται από διάφορα όργανα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες θεραπείες.

Σύμφωνα με τον βασικό συντάκτη της έρευνας, δρ David Tisler, τα βλαστικά κύτταρα που έχουν την ικανότητα να αποκαθιστούν τις βλάβες σε διαφορετικά όργανα, είναι μία από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις σε ό,τι αφορά τους ιστούς. «Αυτή η έρευνα μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά σε αυτήν τη διαδικασία, καθώς έδειξε ότι τα ενήλικα βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από τον μυελό των οστών (ή ένα υποσύνολό τους γνωστό με την ονομασία CD34+) είναι πολυδύναμα, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να μετατρέπονται και να λειτουργούν όπως τα φυσιολογικά κύτταρα σε πολλά διαφορετικά όργανα», εξηγεί.

Παλαιότερα, ερευνητική ομάδα του ίδιου πανεπιστημίου είχε αναπτύξει ένα ειδικό σύστημα για τη συγκέντρωση ειδικού δείγματος αυτών των βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών, διαπιστώνοντας ότι οι ικανότητές τους είναι πολύ περισσότερες από τη δημιουργία κυττάρων του αίματος. Επίσης, διαπίστωσαν ότι τα CD34+ έχουν περιορισμένη διάρκεια ζωής, δεν προκαλούν τον σχηματισμό όγκων και όταν λαμβάνονται σε σχετικά πρώιμο στάδιο παρουσιάζουν παρόμοιες δυνατότητες με τα πολυδύναμα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα. Πλέον, οι επιστήμονες προσπαθούν να διαπιστώσουν αν όλα αυτά ισχύουν και για τον άνθρωπο.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιθεώρησης Comples Rendus Biologies, που αποτελεί έκδοση της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα