Θετικά λόγια για την προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας επιφύλασσε ο πρώην πλανητάρχης Μπιλ Κλίντον, ο οποίος ήρθε το Σάββατο το βράδυ στην Αθήνα.
Ξεκούραστος και χαμογελαστός, μέσα σε ένα κλίμα που δεν θύμιζε σε τίποτε την επίσκεψη που είχε κάνει στην Αθήνα πριν από αρκετά χρόνια, πέρασε χθες το μεσημέρι την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου, όπου αρχικά συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και στη συνέχεια συμμετείχε σε διυπουργική σύσκεψη μαζί με Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες.
Μπροστά στις κάμερες έγινε μεταξύ των δύο ανδρών και ένας πιο χαλαρός διάλογος:
-Αντώνης Σαμαράς: «Με συγχωρείτε, έκανα εγχείρηση στο μάτι, δεν βλέπω από τη δεξιά πλευρά».
-Μπιλ Κλίντον: «Εγώ έκανα επέμβαση καταρράκτη. Το καταπληκτικό με τα γηρατειά είναι το εξής: Ολες οι άλλες επεμβάσεις λόγω γήρανσης, επεμβάσεις στο γόνατο, στον γοφό, εμφυτεύσεις μαλλιών, είναι σχεδιασμένες για να επιβραδύνουν την παρακμή. Μόνο η επέμβαση του καταρράκτη λειτουργεί αντίστροφα. Τώρα έχω όραση εικοσάχρονου».
Ο πρωθυπουργός και ο πρώην πλανητάρχης είχαν στη συνέχεια κατ’ ιδίαν συνάντηση. Το πολιτικό συμπέρασμα που βγήκε ήταν ότι ο Μπιλ Κλίντον έδειξε ότι επιθυμεί να βάλει πλάτη για να έρθουν επενδύσεις στη χώρα μας, και έστειλε μήνυμα συνεργασίας και υποστήριξης της ελληνικής προσπάθειας. Παράλληλα υποστήριξε ότι «δεν θεωρούμε ότι έχουμε τις απαντήσεις. Ομως θεωρούμε ότι μπορούμε μαζί να πετύχουμε κάποια πράγματα», ενώ χαιρέτισε τον σχηματισμό της τριμερούς κυβέρνησης και αν και παραδέχθηκε ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί σημείωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται είναι σημαντικές.
Από την πλευρά του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι «η Ελλάδα διέρχεται μια κρίση άνευ προηγουμένου, σε περίοδο ειρήνης. Στόχος μας είναι να επιτύχουμε, ώστε οι θυσίες του ελληνικού λαού να πιάσουν τόπο». Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στην ανάγκη μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της ανάκαμψης και εξέφρασε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να δει φως στην άκρη του τούνελ. «Ξέρουμε πως είναι δύσκολο» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «Ολοι γνωρίζουμε ότι σε δύσκολους καιρούς χρειάζεται ισχυρή ηγεσία και ελπίδα. Εμείς σκοπεύουμε να τα παρέχουμε και τα δύο». Νωρίτερα είχε χαρακτηρίσει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ σταθερό φίλο της Ελλάδας και είπε ότι «αυτήν την κρίσιμη περίοδο θέλουμε όλους τους φίλους μας δίπλα μας». Παράλληλα ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρώην πρόεδρο για την πρωτοβουλία που πήρε, σημειώνοντας ότι εκτιμά βαθύτατα το έντονο ενδιαφέρον του για την Ελλάδα και την υποστήριξη που παρέχει.
Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα, των υπουργών Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη και Εθνικής Αμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου καθώς εκπροσώπων των Ελληνοαμερικανών επιχειρηματιών.
Ο κ. Κλίντον στη συνέχεια συμμετείχε την εκδήλωση των ομογενών επιχειρηματιών με στόχο τη συγκέντρωση 100.000.000 ευρώ για δάνεια προς ελληνικές επιχειρήσεις. Μιλώντας στην εκδήλωση αυτή και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε στις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που ετοιμάζει η κυβέρνηση, παραδέχθηκε, όμως, ότι όσο υπάρχει αβεβαιότητα για το μέλλον της Ελλάδας δεν πρόκειται να έρθουν επενδύσεις. Ο κ. Στουρνάρας είπε επίσης ότι η απόλυτη πλειοψηφία των Ελλήνων θέλει το ευρώ, «γιατί εκτός ευρώ υπάρχει αργός και βασανιστικός θάνατος». Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους εξέφρασαν παράπονα για τις αργές διαδικασίες αδειοδότησης επενδύσεων.
Νίκος Ελευθερόγλου
Τάχθηκε και υπέρ του ομολόγου από την ΕΚΤ
Να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα χωρικά της ύδατα (κυπριακή ΑΟΖ) συνέστησε στην Κύπρο ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον, ο οποίος επισκέφθηκε τη Μεγαλόνησο το Σάββατο, προτού μεταβεί στην Αθήνα. Στην ομιλία του από το βήμα του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου στη Λευκωσία, συνέστησε ακόμη να ενισχύσει τη βιομηχανία και τον τουρισμό της, ενώ στη συνέχεια επεκτάθηκε στην ευρωπαϊκή οικονομική κρίση, εξηγώντας αναλυτικά τις θέσεις του.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη σε συνδυασμό με τη δημιουργία θέσεων εργασίας και η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική τάξη και πειθαρχία. Ο πρώην πρόεδρος τόνισε τον αρνητικό ρόλο που παίζει η οικονομική αβεβαιότητα στην ανάπτυξη. Τοποθετήθηκε υπέρ του ευρωομολόγου, ενώ σύστησε στις Βρυξέλλες αλλά και στην Ουάσινγκτον την υιοθέτηση ισχυρών δεκαετών προϋπολογισμών.
Δεν παρέλειψε επίσης να σημειώσει τη σημασία της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, της καινοτομίας και της ποιότητας στην επίτευξη της οικονομικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας και τον ρόλο σε αυτό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, που ανήκει στο δίκτυο «Laureate International Universities», στο οποίο ο ίδιος διατηρεί τον τίτλο του επίτιμου πρύτανη.
Τη διάλεξη του Μπιλ Κλίντον παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ερατώ Μαρκουλλή και ο υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλής, ενώ νωρίτερα ο κ. Κλίντον περπάτησε στην παλιά Λευκωσία και γευμάτισε σε εστιατόριο σε μικρή απόσταση από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας.
Μυρτώ Μπούτση