«Βόμβα» κατά της συνταγματικότητας του νόμου περί υπερχρεωμένων νοικοκυριών εξαπέλυσε ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ρόδου, ασκώντας έφεση στην πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Ρόδου με την οποία διαγράφει χρέος ιδιώτη ύψους 443.000 ευρώ!
Στο δικόγραφο της έφεσης, η οποία ασκήθηκε καθ’ υπόδειξη της Εισαγγελίας Εφετών Δωδεκανήσου, γίνεται εκτενής αναφορά στο ζήτημα της συνταγματικότητας του νόμου και επισημαίνεται ότι με την πρόσφατη δικαστική κρίση «προστατεύονται οι οφειλέτες έναντι των τραπεζών που ασκούσαν επιθετική πολιτική, αλλά δεν προστατεύονται καθόλου οι πιστώτριες τράπεζες, αφού κατά την απόφαση του Ειρηνοδικείου το ποσό που θα καταβάλλει κάθε μήνα η 45χρονη δανειολήπτρια είναι πολύ μικρό». Στο επίκεντρο της επιχειρηματολογίας του εισαγγελικού λειτουργού μπαίνει και η οικονομική κατάσταση των πιστωτικών ιδρυμάτων, καθώς επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Η έλλειψη προστασίας των πιστωτριών τραπεζών τις εκθέτει στην ανάγκη κεφαλαιοποίησης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης. Αυτό οδηγεί στο ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει μεγαλύτερες ανάγκες πιστώσεων, μεγαλύτερα χρέη τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι, υφιστάμενοι τα μέτρα που προτείνει – επιβάλλει η Τριμελής (Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ) είτε με την αύξηση των φορολογικών τους βαρών είτε με την οριζόντια μείωση μισθών και συντάξεων κ.ά. Δηλαδή τη ρύθμιση των χρεών της 45χρονης (εφεσίβλητης) κατά τον νόμο 3689/2010 θα πληρώσουν (εκτός της ίδιας, η οποία βέβαια θα έχει τύχει της ρύθμισης) και οι πολίτες που δεν προκάλεσαν τέτοιες οφειλές από πιστωτικές κάρτες και δάνεια».
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα νομικά και πραγματικά επιχειρήματα για την αντισυνταγματικότητα του νόμου, στην ίδια έφεση τίθενται ερωτήματα αναφορικά με τον προγραμματισμό και τη διαχείριση των χρημάτων που εισπράχτηκαν από δάνεια και κάρτες από τη 45χρονη.