Στις επίγειες δυνάμεις που έσβηναν τις διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε δύσβατα σημεία μέσα στην ήδη καμένη έκταση έπεσε χθες το βάρος της πυρόσβεσης στο Αγιον Ορος. Η φωτιά βρισκόταν σε ύφεση, αλλά μεγάλες χερσαίες δυνάμεις εξακολουθούσαν να επιχειρούν για έκτη συνεχή μέρα στο περιβόλι της Παναγιάς.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ουσιαστικά δεν υπήρχε ενεργό μέτωπο, αλλά οι πυροσβέστες έσβηναν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που ακόμη κάπνιζαν μέσα στο καμένο δάσος για να αποτρέψουν πιθανές αναζωπυρώσεις. Εκτός από τις χερσαίες δυνάμεις, ένα ελικόπτερο έμεινε για να κάνει στοχευμένες ρίψεις νερού. Τα υπόλοιπα εναέρια μέσα που χρησιμοποιήθηκαν τις προηγούμενες μέρες, 15 αεροπλάνα και πέντε ελικόπτερα, δεν πραγματοποίησαν ρίψεις, καθώς δεν κρίθηκε απαραίτητο.
Το Πυροσβεστικό Σώμα κλήθηκε να φέρει σε πέρας μία από τις δύσκολες επιχειρήσεις πυρόσβεσης. Και αυτό γιατί το δάσος του Αγίου Ορους είναι απάτητο, δεν υπάρχουν δρόμοι και ανοίγματα για τα πυροσβεστικά οχήματα, με συνέπεια οι δυνάμεις πυρόσβεσης να μην μπορούν να κινηθούν μέσα στο δάσος και να φτιάξουν αντιπυρικές ζώνες για να εμποδίσουν τη φωτιά να εξαπλωθεί.
Ο πρώτος πρόχειρος απολογισμός ανεβάζει την έκταση των καμένων εκτάσεων στα 40.000 στρέμματα δάσους και καλλιεργήσιμων εκτάσεων.
Από χθες το πρωί άρχισε η καταγραφή των ζημιών στη Χαλκιδική. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιος Τσαυτάρης επισήμανε ότι η καταγραφή ξεκίνησε από το ζωικό κεφάλαιο, ώστε οι πληγέντες να αποζημιωθούν σε διάστημα το πολύ 20 ημερών, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί με την αποτίμηση των ζημιών στις καλλιέργειες.
Ο υπουργός εκτίμησε ότι το δάσος θα αναγεννηθεί σύντομα μόνο του, αρκεί να ληφθούν μέτρα για την προστασία του εδάφους από πιθανές ισχυρές βροχοπτώσεις, με την τοποθέτηση ξυλοφραγμάτων.
Μετά την ύφεση της πυρκαγιάς, η προ του Αθω περιοχή, όπου η πληρότητα των ξενοδοχείων φτάνει το 100%, ετοιμάζεται να δεχθεί τους τουρίστες του Δεκαπενταύγουστου, σε μια καθαρή πλέον ατμόσφαιρα.
Νίκος Πιτσιακίδης

