Πολαρόιντ στον βυθό της κρίσης

Ενα σώμα που επιπλέει στο νερό και μια ελληνική σημαία που βυθίζεται εν μέσω χαρτονομισμάτων συνθέτουν μια δυναμική εικόνα σε αργή κίνηση.

Το έργο «Floating» («Επιπλέοντας»), με το οποίο η εικαστικός Βένια Μπεχράκη συμμετέχει στην ετήσια διεθνή έκθεση Open Lido #15 με φετινό τίτλο «Flags» («Σημαίες»), προσφέρει -αν μη τι άλλο- τροφή για σκέψη. «Πρόκειται για ένα έργο στο οποίο έχω χρησιμοποιήσει σύμβολα εξουσίας. Αυτό είναι κάτι που κάνω συχνά στη δουλειά μου. Χρησιμοποιώ τα σύμβολα και με κάποιο τρόπο τα ανατρέπω» αναφέρει η Βένια Μπεχράκη στη «δημοκρατία», λίγο προτού αναχωρήσει για τη γειτονική Ιταλία προκειμένου να δώσει το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία πραγματοποιείται παράλληλα με τις εκδηλώσεις του 69ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

Το πρότζεκτ της κυριάς Μπεχράκη αφορά μια φωτογραφία η οποία τυπώθηκε σε μεγάλη διάσταση και θα εκτεθεί σε δημόσιο εξωτερικό χώρο, στο νησί Lido.

Η έκθεση «Flags» εγκαινιάζεται την Πέμπτη 30 Αυγούστου, και όπως συμβαίνει κάθε χρόνο στις εκθέσεις της διοργάνωσης, έτσι και φέτος θα υπάρχουν πολλές διεθνείς συμμετοχές εικαστικών καλλιτεχνών.

Μεταξύ εκείνων που κλήθηκαν να εμπνευστούν έργα με θέμα τη σημαία είναι και η Γιόκο Ονο, η χήρα του αείμνηστου «σκαθαριού» Τζον Λένον. «Η Γιόκο Ονο θα παρουσιάσει μια σειρά από σημαίες με μηνύματα ειρήνης και αγάπης» αποκαλύπτει η Βένια Μπεχράκη στη συνέχεια της κουβέντας μας, σημειώνοντας επίσης το όνομα του Κορεάτη Λιμ Ντονγκ Λακ, η δουλειά του οποίου φαίνεται να την έχει συναρπάσει.

Το «Floating» είναι μια performance που έφτιαξε η εικαστικός, αποτυπώνοντας εν συνεχεία με τον φακό της ένα μήνυμα που -όπως τονίζει- ήθελε να είναι ξεκάθαρο. Πρόκειται για ένα φωτογραφικό έργο που τραβάει άμεσα το ενδιαφέρον, ενώ ξεκάθαρα αντιλαμβάνεται κανείς τον συμβολισμό του. Μήπως είναι η Ελλάδα το σώμα που επιπλέει; Ιδού η απορία της «δημοκρατίας». «Θα μπορούσε να το δει κανείς κι έτσι, με έναν συμβολικό τρόπο» απαντά η εικαστικός. «Η εικόνα θυμίζει την κατάσταση που ζούμε ως έθνος. Μόνο όταν αποδεσμευτούμε από τα σύμβολα, όπως για παράδειγμα είναι το χρήμα, θα μπορέσουμε ίσως να καταφέρουμε να μείνουμε στην επιφάνεια του νερού και να μην πνιγούμε. Στην εικόνα τα χαρτονομίσματα βυθίζονται, ενώ το σώμα επιπλέει. Δίχως όμως να δίνει σημεία ζωής…» συμπληρώνει.

Η συγκεκριμένη δεν είναι η πρώτη φορά που η Βένια Μπεχράκη δίνει δημιουργικά το «παρών» στη διεθνή εικαστική διοργάνωση, που λαμβάνει χώρα παράλληλα με τη Μόστρα.

Info: Το Open #15 International Exhibition of Sculptures and Installations πραγματοποιείται από τις 30 Αυγούστου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου στα νησιά Lido και San Servolo μαζί με τη 13η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας.

Ηλίας Μαραβέγιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα