Ελπίδες ότι μια νέα ουσία μπορεί να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα δίνει νέα έρευνα του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Σουηδία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, η ουσία APR-246 αποκαθιστά τη λειτουργία ενός γονιδίου που παίζει σημαντικό ρόλο στην απόπτωση, δηλαδή στον φυσιολογικό θάνατο των καρκινικών κυττάρων.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, υπό φυσιολογικές συνθήκες το γονίδιο P53 προστατεύει από τον καρκίνο, καθώς δρα ανασταλτικά στην ανάπτυξη των όγκων και ευθύνεται για την απόπτωση. Ομως, όταν παρουσιάζει μεταλλάξεις, τα καρκινικά κύτταρα γίνονται ανθεκτικά στις θεραπείες, κάτι που, όπως φαίνεται, μπορεί να σταματήσει η ουσία APR-246.
Η έρευνα πραγματοποιείται σε 22 ασθενείς με καρκίνο του αίματος ή του προστάτη σε προχωρημένο στάδιο, που νοσηλεύονται σε κλινικές της Σουηδίας. Στο πρώτο στάδιο της κλινικής έρευνας, οι επιστήμονες επί τέσσερις ημέρες χορηγούσαν στους ασθενείς την ουσία APR-246 σε ενέσιμη μορφή. Οι αναλύσεις στα καρκινικά κύτταρα έδειξαν ότι με τη βοήθειά της το γονίδιο P53 ενεργοποιείται περισσότερο ή λιγότερο, γεγονός που προκαλεί απόπτωση.
Σε αρκετούς ασθενείς παρατηρήθηκε υποχώρηση των όγκων, ωστόσο οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι ο πραγματικός σκοπός της έρευνας είναι σε πρώτη φάση να εξακριβώσει πόσο καλά δέχεται ο οργανισμός τη συγκεκριμένη ουσία. Αυτό σημαίνει ότι, αν οι παρενέργειες περιορίζονται σε πονοκεφάλους, σύγχυση, παροδική κούραση και ναυτία, όπως συμβαίνει ως τώρα, τα αποτελέσματα είναι καλά. «Οι παρενέργειες που είδαμε μέχρι στιγμής είναι εντελώς διαφορετικές από εκείνες της συμβατικής χημειοθεραπείας και αυτό είναι καλός οιωνός για τη ανάπτυξη νέων θεραπειών» είπε ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Soren Lehmann. «Θεωρητικά, ένα φάρμακο που αποκαθιστά τη λειτουργία του γονιδίου P53 θα πρέπει να είναι αποτελεσματικό ενάντια σε πολλές μορφές καρκίνου, με την προϋπόθεση ότι οι όγκοι περιέχουν το ελαττωματικό γονίδιο».
Οι μεταλλάξεις του P53 ανήκουν στους βασικούς παράγοντες που ευθύνονται για την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ σε κάποιες μορφές του, όπως στον καρκίνο των ωοθηκών, περιέχονται στη συντριπτική πλειονότητα των όγκων.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη