Λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα και αλά γαλλικά. Τη γερμανική συνταγή ακολουθεί και η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, η οποία ανακοίνωσε πρωτοφανή μέτρα για το 2013 με στόχο τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ. Το σχέδιο του προϋπολογισμού υιοθετήθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο και προβλέπει μέτρα συνολικού ύψους 36,9 δισ. ευρώ, που θα προέλθουν κυρίως από την αύξηση των φόρων και την περικοπή των δαπανών.
Τόσο το σχέδιο προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες όσο και το σχέδιο χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα, προβλέπουν το ποσό των 20 δισ. ευρώ επιπλέον, το οποίο θα προέλθει από την καταβολή φόρων (10 από τα νοικοκυριά και 10 από τις επιχειρήσεις) και σε αυτό θα προστεθεί το ποσό των 4,4 δισ. από μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί, ενώ άλλα 10 θα προέλθουν από την περικοπή δαπανών και 2,5 από τη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, 4.100.000 γαλλικά νοικοκυριά, μεταξύ των ευπορότερων, θα πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ 8.500.000 νοικοκυριά θα πληρώσουν λιγότερους. Από τα 10 δισεκατομμύρια που θα προέλθουν από αύξηση των εισφορών των νοικοκυριών, το σχέδιο του προϋπολογισμού περιλαμβάνει 3,5 δισεκατομμύρια από αυξήσεις φόρων εισοδήματος, ένα δισεκατομμύριο από την είσπραξη του φόρου αλληλεγγύης επί της περιουσίας και 200.000.000 ευρώ από την έκτακτη εισφορά του 75% επί των εισοδημάτων άνω του 1.000.000 ευρώ.
Το σχέδιο προβλέπει επίσης την κατάργηση 12.298 θέσεων εργασίας στα μη νευραλγικά υπουργεία και τη δημιουργία 11.000 θέσεων απασχόλησης στους τομείς της Εκπαίδευσης, της Δικαιοσύνης και της Αστυνομίας, για να διασφαλιστεί η σταθερότητα του δυναμικού. Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η εφαρμογή τέτοιων μέτρων σε περίοδο πολύ χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και αυξημένης ανεργίας είναι πρωτόγνωρη για τη Γαλλία.
«Ανέφικτος»
Ο στόχος μείωσης του ελλείμματος εξάλλου στο 4,5% φέτος και στο 3% ως το τέλος του 2013 θεωρείται ανέφικτος από πολλούς οικονομικούς αναλυτές.
Ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν-Μαρκ Ερό όμως υποστήριξε τον στόχο λέγοντας ότι εάν εγκαταλειφθεί τότε η χώρα του θα βρεθεί στην κατάσταση της Ιταλίας και της Ισπανίας. Υποστήριξε ακόμη το σχέδιο λέγοντας ότι αποτελεί «προϋπολογισμό μάχης για την κοινωνική δικαιοσύνη» και απηύθυνε έκκληση στους Γάλλους «για γενική κινητοποίηση» στη «μάχη της ανάκαμψης».
Μαρία Παναγιώτου