Το Λούβρο… μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, γιορτάζοντας παρέα με την πόλη τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της. Πέντε κεντρικά μουσεία της Θεσσαλονίκης στρώνουν το κόκκινο χαλί σε ειδικά αντικείμενα και εκθέματα του περίφημου γαλλικού μουσείου.
Από τις 12 Οκτωβρίου ως τις 27 Ιανουαρίου του νέου έτους, το κοινό της πόλης θα λάβει ένα σπουδαίο κομμάτι από την αίγλη της Μέκκας του παριζιάνικου μουσειακού πολιτισμού. Το Αρχαιολογικό Μουσείο, το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχουν βάλει πλώρη για μια ενδιαφέρουσα διαδρομή.
Υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και με τη χρηματοδότησή του, στο πλαίσιο των 47ων Δημητρίων, αυτή η «Κίνηση των 5 μουσείων», όπως αποκαλείται πλέον και επίσημα, θα σημάνει τη συνέχεια μιας συνεργασίας που ξεκίνησε πέρυσι με την έκθεση «Η Αρχαία Μακεδονία στο Παρίσι».
Τι θα δούμε; Ποιες πτυχές θα ξεδιπλώσουμε; Πόσες καινούργιες πόρτες θα ανοίξουμε στο χθες; «Δεν ζητήσαμε αρχαιότητες. Οι δικές μας είναι αρκετές, ισάξιες και καλύτερες, αφού ξέρουμε τις ιστορίες τους. Ζητήσαμε αυτό που ξεχώρισε στον γαλλικό πολιτισμό… τον Διαφωτισμό, ο όποιος οφείλει πολλά στην ελληνική αρχαιότητα» τονίζει η Πολυξένη Αδάμ – Βελένη, διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου.
Το τελευταίο θα φιλοξενήσει μια… διαδρομή από τον Πλάτωνα στον Βολτέρο και τον Κοραή. Δύο προτομές του Βολτέρου και του Ρουσό, ένα μετάλλιο με ανάγλυφη απεικόνιση του Λουδοβίκου ΙΕ’ και μια σειρά από χαλκογραφίες, λιθογραφίες και εκδόσεις του Νεοελληνικού Διαφωτισμού θα πρωταγωνιστήσουν. Με την ελληνική παρακαταθήκη των θρύλων και των μύθων στην Ευρώπη θα ασχοληθεί το Τελλόγλειο Ιδρυμα. Κι αν οι επισκέπτες έχουν την εντύπωση ότι πρόκειται για το μακρινό παρελθόν, τότε σίγουρα θα εκπλαγούν από τη διαχρονικότητα των μύθων, που φαντάζουν πιο επίκαιροι από ποτέ.
Σχέδια και προσχέδια με ερεθίσματα από αναγεννησιακούς δημιουργούς και συμβολικές εμπνεύσεις αποπνέουν την ελληνική ακτινοβολία, λες και οι μύθοι είναι έτοιμοι να κοσμήσουν οροφές και τοίχους των πιο μεγαλοπρεπών κτιρίων, όπως οι Βερσαλίες και το Βατικανό. «Οι μύθοι είναι πιο επίκαιροι από ποτέ, ζουν και λειτουργούν μέσα από την τέχνη. Το πιο σημαντικό κομμάτι όμως είναι η εμπειρία της άμεσης επαφής και η συγκίνηση» αναφέρει η Αλεξάνδρα Γουλάκη – Βουτυρά από το Τελλόγλειο. Σε ένα διαφορετικό κλίμα, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού θα φιλοξενήσει τη λειψανοθήκη του «Αληθούς Σταυρού» και όλη την ιστορία του, συνοδευόμενα από βυζαντινά και μεταβυζαντινά εκθέματα όπως σταυροί, εγκόλπια, φυλακτά, κοσμήματα, είδη ένδυσης και καλλωπισμού.
Η Αγαθονίκη Τσιλιπάκου, διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, κάνει λόγο για ένα σημαντικό έργο της βυζαντινής αργυροχρυσοχοΐας του 12ου και 13ου αιώνα μ.Χ. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης έχουν χαράξει παρόμοιες πορείες σε αυτή την πολιτισμική συνδιαλλαγή, έχοντας επικεντρωθεί στο σύγχρονο προφίλ του Λούβρου. «Δίνουμε την ευκαιρία να ανακαλύψει το κοινό το νέο πρόσωπο του Λούβρου. Μπορεί το περιεχόμενό του να σταματά στον 19ο αιώνα, αλλά μέσα από το πρόγραμμα σύγχρονης τέχνης που ακολουθεί δίνει τους χώρους του για να συμπληρωθεί αυτή η διαστρωμάτωση με θέματα από τον 20ό και 21ο αιώνα» υπογραμμίζει η Κατερίνα Κοσκινά από το Κρατικό Μουσείο.
Η ίδια αποδίδει εκεί την επιλογή των φωτογραφικών εκθεμάτων από τους Mimmo Jodice και Jean-Christophe Ballot -αρχιτέκτονες και φωτογράφοι- που εστιάζουν σε πορτρέτα των εργαζομένων του Λούβρου και σε στιγμιότυπα ανακαίνισης του μουσείου από το 1992 έως το 2006. Το Μακεδονικό Μουσείο, από την πλευρά του, βασίζει τη δράση του στο μόττο: «Ζωή σημαίνει να έχεις γεννηθεί, τέχνη σημαίνει να είσαι ζωντανός» και υποδέχεται την έκθεση της Αμερικανίδας φωτογράφου Nan Goldin, με την καθημερινότητα και τις λεπτομέρειές της να κάνουν τη διαφορά.
Με αυτό το ομοιογενές αλλά ταυτόχρονα ανεξάρτητο πρόσωπο, η «Κίνηση των 5 μουσείων» φιλοδοξεί να μετατρέψει τον πολιτισμό σε «χάπι», για να ξεπεράσουμε ευκολότερα την κατάθλιψη και τον φόβο.
Ελένη Σκάρπου