Νέα λίστα αποκρατικοποιήσεων

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων θα ενημερώσει τη Βουλή για το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της περιόδου 2012-2016, καθώς η συγκεκριμένη παρουσίαση αποτελεί μία από τις προαπαιτούμενες δράσεις για την καταβολή της δόσης του Νοεμβρίου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας είπε χθες στη Βουλή ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει παρουσιαστεί από τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους η «στρατηγική επισκόπηση» της ΔΕΗ, με την οποία αξιολογούνται οι εναλλακτικές επιλογές για την αποκρατικοποίησή της.

Για τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) ο κ. Στουρνάρας είπε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η συγγραφή της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την πώληση της εταιρίας δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η στρατηγική ανάλυση για την εταιρία και έχουν ερευνηθεί πιθανά πρότυπα (μοντέλα αποκρατικοποίησης), ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η επικαιροποίηση της προκαταρκτικής έρευνας (premarketing) για την αναζήτηση πιθανών αγοραστών.

Για την ΕΥΔΑΠ ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι το Δημόσιο της οφείλει περισσότερα από 500.000.000 ευρώ για επενδύσεις που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί και αδυνατεί να καταβάλει αυτά τα χρήματα. Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι η ΕΥΔΑΠ έχει ανάγκη από τεράστιες επενδύσεις στο δίκτυο και ο επενδυτής θα αναλάβει να τις υλοποιήσει προκειμένου «η εταιρία να συνεχίσει να είναι βιώσιμη». Προτού προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, το Δημόσιο καλείται να δημιουργήσει ρυθμιστικό πλαίσιο εντός του οποίου θα κληθούν να λειτουργήσουν οι δύο εταιρίες. Η διαδικασία για την πώληση ποσοστού των δύο εταιριών βρίσκεται στο τελικό στάδιο πριν από την προκήρυξη των διαγωνισμών. Στην κυριότητα του Δημοσίου θα παραμείνουν η ΕΥΔΑΠ Παγίων και η ΕΥΑΘ Παγίων, δηλαδή οι εταιρίες που έχουν τα φράγματα, ταμιευτήρες, εξωτερικά υδραγωγεία, αντλιοστάσια και λοιπές εγκαταστάσεις μεταφοράς του νερού μέχρι τα σημεία επεξεργασίας τους.

Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε και 29 τροποποιήσεις στη ρύθμιση που είχε καταθέσει την προηγούμενη Παρασκευή και αφορούσε επίλυση εκκρεμοτήτων για τις ιδιωτικοποιήσεις. Παράλληλα, απέσυρε, όπως είχε εξαγγελθεί από χθες, τη διάταξη (άρθρο 3 παρ. 3) που υπήγαγε στο ΤΑΙΠΕΔ όλα τα ακίνητα που χρησιμοποιούνται ή προορίζονται για τη στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των δημοσίων επιχειρήσεων που υπάγονται εξ ολοκλήρου σε αυτά.

Η διάταξη είχε προκαλέσει αντιδράσεις στην πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς η περιγραφόμενη περιουσία των ΑΕΙ και ΤΕΙ μεταβιβαζόταν κατά τη συγκεκριμένη διάταξη «χωρίς αντάλλαγμα».

Φώτης Κόλλιας

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα