Στα άκρα ο πόλεμος του Βερολίνου με το ΔΝΤ για ναι ή όχι στο «κούρεμα»!

Η Κριστίν Λαγκάρντ θέλει να μας… κουρέψουν. Η Ανγκελα Μέρκελ διαφωνεί! Η συζήτηση στις τάξεις των δανειστών μας περί βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους συνεχίζεται, οδηγώντας τα περί καταβολής της περίφημης δόσης σε αδιέξοδο. Την ίδια στιγμή, η κρίση στην Ελλάδα βαθαίνει και όλοι πλέον αναρωτιούνται: τελικά η Ευρώπη των Λαών ενώθηκε για να τους οδηγήσει στην πείνα ή στην ευημερία;

Προς το παρόν, οι Βρυξέλλες μοιάζουν να μην έχουν χρόνο να απαντήσουν σε ανάλογα ερωτήματα. Είναι απασχολημένες με το ΔΝΤ, το οποίο χθες, διά στόματος του αναπληρωτή εκπροσώπου του Ουίλιαμ Μάρεϊ, επέμεινε στην υλοποίηση του στόχου μείωσης του ελληνικού χρέους στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, κι όχι το 2022 όπως θέλει η Ευρώπη, και κάλεσε τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα προς βοήθεια της Ελλάδας.

«Το ΔΝΤ έχει κάνει όσα πρέπει εντός του πλαισίου του καταστατικού του» υποστήριξε ο Μάρεϊ, επισημαίνοντας πως «είναι προφανές ότι θα πρέπει να υπάρξουν άλλες δράσεις για να επιτευχθεί η βιωσιμότητα του χρέους». Σε ερώτηση για το αν εννοεί τους Ευρωπαίους δανειστές της Ελλάδας, τόνισε «πιθανώς», χωρίς όμως να διευκρινίσει τη μορφή των δράσεων.

«Θέλουμε μια πραγματική και όχι σύντομη λύση» δήλωσε ακόμη ο Μάρεϊ, συμπληρώνοντας ότι «είναι καθοριστικής σημασίας για εμάς το ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αυτό σημαίνει ότι έως το 2020 θέλουμε να δούμε το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ της», χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει εάν το Ταμείο θα αποχωρήσει από τη χρηματοδότηση της Ελλάδας εάν δεν ικανοποιηθεί το αίτημά του, όπως υποστηρίζουν πολλά δημοσιεύματα.

Νέα άρνηση Μέρκελ

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Ανγκελα Μέρκελ δεν άφησε αναπάντητη την τοποθέτηση του ΔΝΤ. «Η θέση μας περί αναδιάρθρωσης (εννοεί του ελληνικού χρέους) δεν έχει αλλάξει, ούτε και πρέπει να αλλάξει» δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, αλλά ζήτησε ταχεία λύση για την Ελλάδα από το Eurogroup. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο πρωθυπουργό, η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ σημείωσε ακόμη ότι δεν συζητήθηκε το ζήτημα του «κουρέματος» χρέους.

Λόγο για… μισή λύση έκανε χθες και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλώντας σε συνέδριο της «Sueddeutsche Zeitung» τόνισε ότι σε συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στην Ελλάδα θα καταλήξει το επόμενο Eurogroup – αφήνοντας τα περί «κουρέματος» του ελληνικού χρέους για αργότερα.

Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικό δημοσίευμά της, η γερμανική εφημερίδα ανέφερε ότι για πρώτη φορά η ευρωζώνη εξετάζει το ενδεχόμενο να χαρίσει αντί να δανείσει χρήματα στην Ελλάδα! Κατά τη «Sueddeutsche Zeitung» τα χρήματα θα προέλθουν από δραστική μείωση των επιτοκίων στα δάνεια που έχουν ήδη χορηγηθεί, γεγονός που σημαίνει, όπως τονίζει η εφημερίδα, ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποστούν απώλειες. Επιπλέον, θα μπορούσαν να χορηγηθούν δάνεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είτε άτοκα είτε με επιτόκιο κοντά στο 0%, με τη διαφορά να καλύπτεται και σε αυτήν την περίπτωση από άλλα μέλη της ευρωζώνης.

Τέλος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Handelsblatt», το Eurogroup προτίθεται να δώσει βραχυπρόθεσμη λύση στο χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, με 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως το 2014, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό για αργότερα το κενό για το διάστημα 2014 – 2016.

Γ. Τραπεζιώτης

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα