Το πετρέλαιο «καίει» τα χειμερινά θέρετρα

Λουκέτο σε δεκάδες ξενοδοχειακές μονάδες που λειτουργούν τους χειμερινούς μήνες σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς βάζει η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης, που υποχρεώνει τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν τουλάχιστον τα… διπλά για να ζεστάνουν φέτος δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους.

Σε Καρπενήσι, Πήλιο, Καλάβρυτα, Πιερία, Αράχοβα, Ζαγοροχώρια και άλλες περιοχές που «επενδύουν» στον χειμερινό τουρισμό και… ποντάρουν πολλά στην εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων, οι ξενοδόχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατακόρυφη αύξηση των λειτουργικών εξόδων, αλλά και με την πτώση των κρατήσεων κατά 15%-50% σε σύγκριση με πέρυσι, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

«Είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά ύφεσης και ήδη αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν ανοίξει ή μένουν κλειστά τις καθημερινές, επειδή δεν έχουν χρήματα για θέρμανση. Εδώ ανάβουμε καλοριφέρ από τον Οκτώβριο έως τον Μάιο. Πώς να συντηρηθεί ένα κατάλυμα 40 δωματίων, που καίει πετρέλαιο αξίας 150 ευρώ την ημέρα, όταν έχει τέσσερις κρατήσεις το Σαββατοκύριακο; Θα μας γονατίσει το πετρέλαιο» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Ευρυτανίας Παναγιώτης Μαντζούφας.

Τα προηγούμενα χρόνια, η φορολόγηση του πετρελαίου θέρμανσης για τις ξενοδοχειακές μονάδες ήταν πολύ χαμηλότερη από το πετρέλαιο κίνησης. «Θα μπορούσαν τουλάχιστον να τεθούν κάποιοι γεωγραφικοί προορισμοί. Σε περιοχές με υψόμετρο 600 ή 1.000 μέτρα, οι ανάγκες για πετρέλαιο δεν είναι ίδιες με την Ρόδο ή την Κρήτη. Επιπλέον, θα έπρεπε να υπολογιστεί το γεγονός ότι εμείς δουλεύουμε μόνο με Ελληνες, επομένως τα έσοδά μας έχουν μειωθεί πολύ» προσθέτει ο κ. Μαντζούφας. Σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν επισκέπτες, οι ξενοδόχοι στο Καρπενήσι και στα γύρω χωριά έριξαν τις τιμές τους κατά 20%-30% σε σχέση με τον χειμώνα του 2011. «Τα Σαββατοκύριακα η διαμονή σε δίκλινο δωμάτιο με πρωινό κοστίζει 40-60 ευρώ. Τις καθημερινές η τιμή πέφτει στα 35-45 ευρώ. Ωστόσο, ο κόσμος είναι πολύ συγκρατημένος» αναφέρει ο ίδιος.

Κλειστά παραμένουν και αρκετά ξενοδοχεία στο Πήλιο, όπου η πληρότητα δεν ξεπερνά έως τώρα το 20%. «Σε μια περιοχή με 4.500 κρεβάτια έρχονται τα Σαββατοκύριακα περίπου 1.000 άτομα. Το… δείγμα είναι πολύ μικρό, δεν μπορούμε να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα. Η κίνηση όμως έχει μειωθεί πολύ» σημειώνει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κωνσταντίνος Λεβέντης. Ενα δίκλινο δωμάτιο στο Πήλιο κοστίζει -κατά μέσο όρο- 60 ευρώ. «Υπάρχουν επιλογές από 30 έως 130 ευρώ τα δύο άτομα με πρωινό. Το πρόβλημα όμως είναι ότι από τα 50 ή τα 60 ευρώ που θα εισπράξει το ξενοδοχείο για ένα δωμάτιο θα δώσει τα 15 ευρώ για θέρμανση. Η αύξηση τιμής του πετρελαίου θα μας δώσει τη χαριστική βολή».

Στα Καλάβρυτα, οι ξενοδόχοι εύχονται να… χιονίσει σύντομα, ώστε να «ενεργοποιηθεί» το all inclusive πακέτο, που περιλαμβάνει διαμονή, φαγητό και είσοδο στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (55-65 ευρώ την ημέρα). «Οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 30%-40% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Τα ενοικιαζόμενα δίνουν δωμάτια με 40 ευρώ, ενώ τα μεγάλα καταλύματα με τζάκια και τα τετράστερα ξενοδοχεία με 50-60 ευρώ τις καθημερινές και με 100 ευρώ τα Σαββατοκύριακα. Η κρίση αποτυπώνεται και στα καταστήματα της περιοχής. Ο Ελληνας δεν ξοδεύει πια άσκοπα τα χρήματά του, πίνει έναν καφέ και τρώει μία φορά την ημέρα» λέει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Κωνσταντίνος Δαφαλιάς.

Στην Πιερία, σε περιοχές όπως το Λιτόχωρο, το Ελατοχώρι, ο Παλαιός Παντελεήμονας και ο Αγιος Δημήτριος, οι ξενοδόχοι περιμένουν… μάταια πάνω από το ακουστικό τους. «Η σεζόν ξεκίνησε πολύ διστακτικά. Σαν… να μην ξεκίνησε! Τα τελευταία τέσσερα Σαββατοκύριακα, που περιμέναμε ότι θα έρθει κόσμος στην περιοχή, οι κρατήσεις ήταν ελάχιστες. Και, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε άλλους προορισμούς, η πτώση δεν συνδέεται με τον καιρό, με την έλλειψη κρύου ή χιονιού. Η Πιερία προσφέρεται για εκδρομές, ειδικά για τους κατοίκους των όμορων νομών που, κάθε χρόνο τέτοια εποχή, περνούσαν εδώ ένα 24ωρο ή ένα διήμερο» τονίζει η πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Πιερίας Αφροδίτη Λέινα.

Η κρίση χτυπάει κυρίως τους ιδιοκτήτες μικρών, οικογενειακών επιχειρήσεων, που αναγκάζονται πια να δουλεύουν με βάση την ζήτηση. «Πολλά ξενοδοχεία ανοίγουν μόνο Παρασκευές και Σαββατοκύριακα. Η σεζόν έχει μικρύνει πολύ και, με την επιβάρυνση του πετρελαίου θέρμανσης, ανησυχούμε ότι οι μικρές μονάδες θα λυγίσουν, δεν θα αντέξουν τον ανταγωνισμό» προσθέτει η κυρία Λέινα. Στην πόλη των Ιωαννίνων και στα Ζαγοροχώρια οι κρατήσεις έχουν μειωθεί κατά 50%, με αρκετούς ξενοδόχους να στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές θέρμανσης, σε ξυλολέβητες και λέβητες πέλετ. Ο μόνος χειμερινός προορισμός που «αντιστέκεται» στην κρίση είναι η Αράχοβα, με την τουριστική κίνηση να εμφανίζει μικρότερη πτώση, της τάξης του 15%. Ωστόσο, ακόμα και στη «Μύκονο του χειμώνα», όπως αποκαλούν πολλοί την περιοχή, η αύξηση της τιμής του πετρελαίου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για τους ιδιοκτήτες ξενώνων και μικρών ξενοδοχείων.

«Δημιουργούνται συνθήκες αφανισμού»

Η εξίσωση του φόρου πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης για τις ξενοδοχειακές μονάδες, που οδηγεί σε απόγνωση τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων σε ορεινές περιοχές της χώρας, προκάλεσε στις αρχές Νοεμβρίου την έντονη αντίδραση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ). Σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, το ΞΕΕ επισήμανε ότι υπάρχει και η «άλλη Ελλάδα των ορεινών προορισμών, που χρησιμοποιεί πετρέλαιο θέρμανσης για εννιά μήνες τον χρόνο» και ζήτησε την εισαγωγή ρύθμισης για τη μείωση του κόστους αγοράς πετρελαίου θέρμανσης.

«Πάντα υπήρχε κρατική μέριμνα για τη διαφοροποίηση του πετρελαίου θέρμανσης με χαμηλότερη φορολόγηση από το πετρέλαιο κίνησης. Αφού εγκαταλείπεται πλέον αυτή η πολιτική, είναι αυτονόητο ότι οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των ορεινών περιοχών αλλά και όλης της Βόρειας Ελλάδας, όπου επικρατούν χαμηλές θερμοκρασίες, θα επιβαρυνθούν με υπέρογκο κόστος, το οποίο αδυνατούν να καλύψουν. Αν λάβουμε υπόψη ότι οι ορεινοί προορισμοί εξυπηρετούν κυρίως τον εσωτερικό τουρισμό, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει μειωθεί σε ποσοστό πάνω από 80%, διαπιστώνουμε ότι δημιουργούνται συνθήκες αφανισμού των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, εγκατάλειψης των προορισμών και μαρασμού των τοπικών οικονομιών» αναφερόταν, μεταξύ άλλων, στην επιστολή.

Προτάσεις για εναλλάξ λειτουργία των ξενώνων τα τριήμερα των γιορτών

Στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και… στο χιόνι εναποθέτουν τις ελπίδες τους για την περίοδο των Χριστουγέννων οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στους δημοφιλείς χειμερινούς προορισμούς, που λίγες εβδομάδες πριν από τις γιορτές βλέπουν το «τοπίο» των κρατήσεων να παραμένει θολό. Σε κάποιες περιοχές μάλιστα, όπως στα Ζαγοροχώρια, έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις για εναλλάξ λειτουργία των ξενώνων τα τριήμερα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

«Είναι μια πρόταση που συζητήθηκε, επειδή η ζήτηση φέτος είναι χαμηλή και ο χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για τον κλάδο μας. Υπάρχουν βέβαια αρκετές μέρες ακόμα και η εικόνα μπορεί να αλλάξει, αλλά, από τα στοιχεία που έχω, κάποιοι ξενώνες στα Ζαγοροχώρια θα αργήσουν να ανοίξουν ή δεν θα λειτουργήσουν καθόλου. Οι πρώτες προσφορές για ρεβεγιόν στην περιοχή μας πάντως έχουν ήδη ανακοινωθεί και είναι πολύ καλές» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων του νομού Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Βλάχος.

Στην Ευρυτανία, οι προκρατήσεις δείχνουν -ως τώρα- πληρότητα 40%-45% για την περίοδο των εορτών, με την τιμή του δίκλινου στα 45-80 ευρώ σε ξενοδοχεία τριών αστέρων και παλαιά αρχοντικά. Στην Πιερία οι περισσότερες κρατήσεις για τα Χριστούγεννα έχουν γίνει από Βούλγαρους και Ρουμάνους, με τους ξενοδόχους να εκτιμούν ότι οι Ελληνες θα αρχίσουν τα τηλεφωνήματα μετά τις 10 Δεκεμβρίου. Συγκρατημένη αισιοδοξία υπάρχει μόνο σε Αράχοβα και Καλάβρυτα, όπου με τη βοήθεια του… χειμώνα η πληρότητα αναμένεται να φτάσει σε ικανοποιητικά επίπεδα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

«Ο ρυθμός κρατήσεων για τις γιορτές είναι πολύ καλός, είμαστε κοντά στο 60%. Η Αράχοβα είναι ένας προορισμός κοντινός στην Αθήνα, αυτό μας σώζει» αναφέρει ο πρόεδρος της τοπικής Ενωσης Ξενοδόχων Γιάννης Γεωργακός, ενώ ο πρόεδρος των ξενοδόχων στα Καλάβρυτα Κωνσταντίνος Δαφαλιάς ελπίζει ότι «αν αλλάξει ο καιρός και πέσει λίγο χιόνι, ο κόσμος θα δείξει ενδιαφέρον και είναι πιθανό να φτάσουμε από το σημερινό 30% στο 80%-90%».

Χλιδάτο ρεβεγιόν από 30 ευρώ τη βραδιά

Στον χορό των χριστουγεννιάτικων προσφορών έχουν μπει τις τελευταίες ημέρες και οι ιστοσελίδες μαζικών αγορών, που υπόσχονται… χλιδάτο ρεβεγιόν με 30-100 ευρώ τη βραδιά, σε παραδοσιακούς ξενώνες, πετρόχτιστα αρχοντικά και πολυτελείς σουίτες τετράστερων καταλυμάτων. Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν προσφορές για όλα τα γούστα, που περιλαμβάνουν από πρωινό και δωρεάν ξύλα για το τζάκι έως απεριόριστη χρήση της εσωτερικής πισίνας ή εκπτώσεις για το εορταστικό γεύμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς σε εστιατόρια και μεζεδοπωλεία.

Ενδεικτικά, παραδοσιακός ξενώνας στο Πήλιο προσφέρει δίκλινο δωμάτιο με τζάκι και πρωινό αντί 37,5 ευρώ τη βραδιά, ενώ ξενοδοχείο τριών αστέρων στην ίδια περιοχή ανεβάζει την τιμή στα 49 ευρώ και… κερνάει τους επισκέπτες ένα μπουκάλι κρασί για καλωσόρισμα. Στο Μέτσοβο, παλαιά αρχοντικά κοστολογούν ένα δίκλινο δωμάτιο με τζάκι στα 35-40 ευρώ, στη Λίμνη Πλαστήρα οι προσφορές ξεκινούν από τα 32,5 ευρώ τη βραδιά, ενώ στην Αράχοβα και στους Δελφούς το κόστος μιας διανυκτέρευσης από τις 20 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου δεν ξεπερνά, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα 55 ευρώ.

Στα Ζαγοροχώρια οι τιμές για αγορές μέσω διαδικτύου κυμαίνονται από τα 35 ως τα 60 ευρώ και συμπεριλαμβάνουν ακόμα και δωρεάν πρωτοχρονιάτικο δείπνο σε εστιατόριο της περιοχής. Στα Τρίκαλα, πολυτελές ξενοδοχείο προσφέρει ελεύθερη πρόσβαση στη σάουνα, στο γυμναστήριο και στην αίθουσα μπιλιάρδου και παιχνιδιών, με 50 ευρώ την ημέρα. Στο Ναύπλιο, ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων κοστολογεί το δίκλινο στα 70 ευρώ και… σερβίρει πρωινό, πιατέλες αλλαντικών, κρασί, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, ενώ στη Ναύπακτο η διαμονή σε πετρόχτιστο ξενώνα, στο κέντρο της πόλης, την περίοδο των εορτών εξασφαλίζει στους επισκέπτες έκπτωση 10% σε τοπικό μεζεδοπωλείο.

Γεράσιμος Κόντος

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img
spot_img
spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα

spot_img