Μία μέθοδο για τη θεραπεία των εκ γενετής καρδιακών προβλημάτων σε βρέφη ανέπτυξαν επιστήμονες στις ΗΠΑ, κάνοντας ένα μεγάλο βήμα στον τομέα της Καρδιοχειρουργικής.
Επιστήμονες του πανεπιστημίου Ράις σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Νοσοκομείο Παίδων του Τέξας δημιούργησαν ένα βιοσυμβατό επίθεμα, το οποίο αποκαθιστά τις συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς, δηλαδή όλες τις βλάβες που μπορεί να παρουσιάζει η καρδιά μόλις το παιδί γεννηθεί.
Το επίθεμα φέρει ζωντανά καρδιακά κύτταρα, τα οποία μετά την επώαση χτυπούν όπως η καρδιά, χωρίς να υποβοηθούνται από πουθενά. Σύμφωνα με τη σχετική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Acta Biomaterialia», οι επιστήμονες κατάφεραν έπειτα από πολλά χρόνια έρευνας να αναπτύξουν μια «βάση» από βιοσυμβατό υλικό, την οποία μπορούν να συρράψουν στην καρδιά των βρεφών που πάσχουν από συγγενείς ανωμαλίες της καρδιάς. Η «βάση» αυτή έχει σχεδιαστεί για την υποστήριξη της ανάπτυξης νέου υγιούς ιστού, ενώ με το πέρασμα του χρόνου διασπάται.
Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, τα επιθέματα που χρησιμοποιούνται συνήθως αναπτύσσονται από συνθετικά υλικά ή αφαιρούνται από τον ίδιο τον ασθενή ή και από αγελάδες. Ωστόσο, σύμφωνα με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ράις Τζέφρι Τζέικοτ, πρέπει να αντικαθίστανται επειδή δεν αναπτύσσονται μέσα στον οργανισμό του ασθενούς.
Το επίθεμα που αναπτύχθηκε αυτή τη φορά είναι βιοσυμβατό, δηλαδή έχει την ικανότητα να αλληλεπιδρά με το αίμα χωρίς την εκδήλωση αξιόλογων κλινικών ή βιοχημικών αντιδράσεων. «Αυτό που αναπτύσσουμε μπορεί να αντικαταστήσει τα επιθέματα που χρησιμοποιούνται σήμερα με μια χειρουργική επέμβαση, με την οποία οι χειρουργοί είναι ήδη εξοικειωμένοι και που έχει σημαντικό ποσοστό επιτυχίας, αλλά παράλληλα και μακροχρόνιες επιπλοκές» αναφέρει ο ίδιος στην επιστημονική έκθεση.
Οι επιστήμονες έλεγξαν την ικανότητα του υλικού σε ό,τι αφορά τη βιοδιάσπαση και διαπίστωσαν ότι έπειτα από τουλάχιστον 50 μέρες είχε διασπαστεί το 15%, καθώς χρειάζεται αρκετός καιρός για τη συγκεκριμένη διαδικασία. Οταν αναπτυχθεί πλήρως, το βιοσυμβατό επίθεμα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα βρέφη λίγο μετά τη γέννησή τους.
Αλεξάνδρα Χυδηριώτη