6.571 λουκέτα στη Θεσσαλονίκη

Τον εντυπωσιακό αριθμό των 6.571 λουκέτων μετρούν το 2012 βιοτέχνες και επαγγελματίες στη Θεσσαλονίκη, με τις πληγές της κρίσης να βαθαίνουν. Την ίδια περίοδο οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων και στους δύο αυτούς κλάδους ανήλθαν σε 4.227.

Αναλυτικά, 1.770 βιοτεχνικές επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά από τις αρχές του έτους έως τις 14 Δεκεμβρίου, μέγεθος που είναι πάντως μικρότερο από τις περσινές διαγραφές που είχαν φτάσει τις 1.894. Στην πλειονότητά τους οι βιοτεχνικές εταιρίες που έκλεισαν κρίθηκαν ασύμφορες (1.139). Την ίδια στιγμή φτωχοί ήταν οι καρποί στις εγγραφές, που ανήλθαν μόλις σε 684 έναντι 751 πέρυσι, καταγράφοντας πτώση κατά 8,9%. Το ανησυχητικό είναι ότι ο αριθμός των διαγραφών είναι υπερδιπλάσιος των εγγραφών, υπογραμμίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Για την ίδια περίοδο (ως τις 19 Δεκεμβρίου) το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης μέτρησε 4.801 διαγραφές -20 την ημέρα- και 3.543 εγγραφές – 15 την ημέρα (240 εργάσιμες μέρες). Το ισοζύγιο εγγραφών-διαγραφών είναι για δεύτερη συνεχή χρονιά αρνητικό. Το 2011 οι εγγραφές στα μητρώα του ΕΕΘ ήταν 3.976 -16 την ημέρα- και οι διαγραφές 5.357 – 22 την ημέρα.

Μιλώντας σε συνάντηση με δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Παναγιώτης Παπαδόπουλος εκτίμησε ότι το 2013 θα είναι ακόμα δυσκολότερο και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα, να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου, καθώς υπάρχουν ακόμα χρήματα στα σεντούκια, και να ενεργοποιήσει το ΕΣΠΑ. «Πρέπει να υπάρξει δυνατότητα χορήγησης δανείων στους Ελληνες επιχειρηματίες από το τραπεζικό σύστημα, διαφορετικά δεν πρόκειται να δούμε άσπρη μέρα» τόνισε, ενώ υπογράμμισε τον παραλογισμό του να ζητά το κράτος από τους ιδιώτες να πληρώσουν, αφού τους χρωστά δισεκατομμύρια ευρώ.

Κι ενώ οι διαγραφές καλά κρατούν, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι το τελειωτικό χτύπημα θα έρθει από την κατάργηση της υποχρέωσης των επιχειρήσεων να εγγράφονται στα επιμελητήρια. Πέρα από τον μηδενισμό των εσόδων -που για το ΒΕΘ κυμαίνονται στο 1 με 1.500.000 ευρώ και πάλι δεν εισπράττονται όλα- θα κινδυνεύσει, σύμφωνα με τον ίδιο, και το ΓΕΜΗ, το οποίο λειτουργούν τα επιμελητήρια, αφού δεν θα υπάρχουν εργαζόμενοι, ελλείψει χρημάτων, να το τρέξουν. Μάλιστα χθες εκπρόσωποι από τα επιμελητήρια της Βόρειας Ελλάδας συναντήθηκαν στη Θεσσαλονίκη για να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε αυτό το μέτωπο.

Μαρία Μαθιοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα