Εξω από το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης την… έβγαλαν χθες οι εργαζόμενοι της βορειοελλαδίτικης γαλακτοβιομηχανίας, που ξεκίνησαν κινητοποιήσεις διεκδικώντας δεδουλευμένα τριών μηνών. Σε κλίμα αναστάτωσης, με δεδομένη την αίτηση της εταιρίας για υπαγωγή στο άρθρο 99 με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς της, οι εργαζόμενοι εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για το μέλλον τους και θέλησαν να πιέσουν την εργοδοσία με τη χθεσινή τους απεργία.
Οι εργαζόμενοι είχαν λάβει σε γενική συνέλευσή τους την απόφαση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, ανέμεναν όμως τους καρπούς συνάντησης που είχαν πριν από δύο μέρες με τον ιδιοκτήτη της εταιρίας. Με την έκβαση της συνάντησης να μην είναι η προσδοκώμενη, η ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης ενεργοποιήθηκε. Χθες το πρωί οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στο εργοστάσιο και περιφρουρούσαν επί ώρες την απεργία, ενώ το σωματείο των εργαζομένων συνεδρίαζε μέχρι αργά για να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα.
Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων της ΑΓΝΟ, η οποία από το 2003 αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρίας Κολιός, ο κόσμος είναι απλήρωτος από τον Οκτώβριο και πλέον κάποιοι αντιμετωπίζουν δυσκολία ακόμα και να φτάσουν στο εργοστάσιο, αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στα έξοδα της βενζίνης. Μάλιστα, η ενημέρωση που είχε η αντιπροσωπία των 340 εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας από την εργοδοσία κατά την πρόσφατη συνάντηση ήταν ότι θα πληρωθούν όταν υπάρξει η δυνατότητα να γίνει αυτό, χωρίς να ξεκαθαρίζεται το τοπίο τουλάχιστον χρονικά.
Η ΑΓΝΟ κατέθεσε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, υπό το βάρος προβλημάτων ρευστότητας, ενώ και οι ζημιογόνες χρήσεις της ήταν εδώ και καιρό πηγή προβλημάτων. Κάπως έτσι ξεκίνησαν και οι καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών στους εργαζομένους της, που δεν εμφανίζονται διατεθειμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς να πληρώνονται.

