«Μακελειό» στον ιδιωτικό τομέα!

Μείωση μισθών κατά 21,72% στο οκτάμηνο του 2012 κατέγραψε το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) στις ατομικές συμβάσεις που υπογράφηκαν στον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα, είναι δεκάδες χιλιάδες οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που το ίδιο διάστημα μετατράπηκαν σε συμβάσεις μερικής απασχόλησης, προκαλώντας επίσης μειώσεις αποδοχών. Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν χθες από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση στη Βουλή, στο πλαίσιο απάντησης σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα και τα προβλήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Πιο συγκεκριμένα, από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο ΣΕΠΕ προκύπτει ότι στο διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Αύγουστο του 2012 περίπου 40.297 επιχειρήσεις προχώρησαν σε μειώσεις αποδοχών σε 178.058 εργαζομένους. Κατά μέσο όρο οι μειώσεις αυτές φτάνουν το 21,72%. Υπάρχουν επίσης καταγεγραμμένες την ίδια περίοδο 631 επιχειρησιακές συμβάσεις που αφορούν 79.186 εργαζομένους, οι οποίοι επίσης αναγκάστηκαν να υποστούν μειώσεις αποδοχών, που κατά μέσο όρο έφτασαν το 21,09%.

Την ίδια στιγμή ο ΣΕΠΕ κατέγραψε για το εννεάμηνο του 2012 και 61.113 μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε άλλες, πιο ευέλικτες μορφές εργασίας. Ειδικότερα, 35.351 συμβάσεις μετατράπηκαν από πλήρους σε μερικής απασχόλησης. Αλλες 15.814 συμβάσεις μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασία με ομόφωνη συμφωνία εργοδοτών και εργαζομένων. Υπήρξαν όμως και άλλες 9.948 συμβάσεις που από πλήρους έγιναν εκ περιτροπής απασχόλησης με μονομερή απόφαση του εργοδότη. Χωρίς, δηλαδή, τη συγκατάθεση των εργαζομένων, οι εργοδότες τούς ανάγκασαν να δουλεύουν, για παράδειγμα, τετραήμερα ή τριήμερα, μειώνοντας αντίστοιχα και τις αποδοχές τους.

Με τα στοιχεία αυτά ο ΣΕΠΕ επιβεβαιώνει πλήρως τις συνθήκες απόλυτης διάλυσης και καταστρατήγησης του εργατικού δικαίου στον ιδιωτικό τομέα. Οσο μάλιστα η ανεργία παραμένει στα ίδια υψηλά επίπεδα (26,8% τον Οκτώβριο καταγράφηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.) τόσο οι πιέσεις για ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στον ιδιωτικό τομέα θα αυξάνονται. Αυτό που δεν αναφέρεται στα στοιχεία του ΣΕΠΕ που κατατέθηκαν στη Βουλή είναι ότι υπάρχουν άλλοι 500.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα που είναι απλήρωτοι από δύο έως και έξι μήνες.

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα