Κύπρος: Μια «εξίσωση» (μόνο) για νομπελίστες

Η επόμενη μέρα βρίσκει την Κύπρο με νέα ηγεσία, με έναν κυκεώνα προβλημάτων αλλά και με τον χρόνο να πιέζει για την επίλυσή τους. Με νέα κυβέρνηση υπό τον Νίκο Αναστασιάδη, έναν Πρόεδρο «φιλικό» προς το Μνημόνιο, όπως χαρακτηρίστηκε όχι μόνο από τους πολιτικούς του αντιπάλους αλλά και από τους παράγοντες των αγορών, η Μεγαλόνησος μετρά τώρα αντίστροφα τον χρόνο για να καμφθούν οι όποιες γερμανικές αντιρρήσεις και να λάβει τελικά το πακέτο στήριξης, με τους όρους βεβαίως που το συνοδεύουν. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας και δεν είναι τυχαίος ο διορισμός του νομπελίστα οικονομολόγου Χριστόφορου Πισσαρίδη στην ηγεσία του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας (ΕΣΟ), που θα κρίνει εάν θα πρέπει να περιοριστεί ή όχι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Οπως ο ίδιος δήλωσε, η προσέγγιση της συρρίκνωσης του τραπεζικού τομέα είναι πολύ γενική και επιβάλλεται να δοθεί μία απάντηση προσεγμένη και κατόπιν μελέτης, πώς δηλαδή έχει εξελιχθεί το μέγεθος του τραπεζικού συστήματος στην Κύπρο. Αναφερόμενος στον ρόλο του ΕΣΟ, ο κ. Πισσαρίδης εξηγεί ότι «το συμβούλιο αυτό δεν θα έχει εκτελεστική εξουσία. Δεν θα παίρνει αποφάσεις. Θα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα».

«Το στίγμα προθέσεων για τη στάση τους, ασκώντας με τον δικό τους τρόπο πίεση, έδωσαν οι οίκοι αξιολόγησης. Ο Fitch εκτιμά ότι η στάση του Νίκου Αναστασιάδη και της κυβέρνησής του θα μπορούσε να καταστήσει τις διαπραγματεύσεις της χώρας με την τρόικα λιγότερο δύσκολες, ωστόσο, όπως επισημαίνει, ο νέος Πρόεδρος «θα αντιμετωπίσει τις ίδιες προκλήσεις πολιτικής όπως και ο προκάτοχός του και υπάρχει ακόμη παρατεταμένη αβεβαιότητα για το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες ενός προγράμματος διάσωσης της Ε.Ε.». Ο οίκος θεωρεί απίθανο το «κούρεμα» του κυπριακού χρέους, γιατί δεν θα προσέφερε ουσιαστική ελάφρυνση και θα δημιουργούσε ζήτημα για την ευρωζώνη. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο οίκος υποβάθμισε την Κύπρο στην κατηγορία B/Αρνητικό τον Ιανουάριο, κυρίως επειδή θεωρεί πως το κόστος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πιθανόν να είναι υψηλότερο από ό,τι εθεωρείτο προηγουμένως. Από την πλευρά του ο οίκος Standard and Poor’s επισημαίνει ότι η εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη δεν επηρεάζει τις διαβαθμίσεις και τον ορίζοντα της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κύπρου, εκτιμώντας όμως ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία οριστικοποίησης της δανειακής σύμβασης. Ο οίκος σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η λήψη βραχυπρόθεσμου δανείου και πακέτου στήριξης εξαρτάται περισσότερο από τις επιλογές των Ευρωπαίων παρά των Κυπρίων. Σημειώνει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει ο νέος Πρόεδρος και την πιθανότητα τα όποια νέα μέτρα του μνημονίου να επηρεάσουν την ανάπτυξη και τα κίνητρα για επένδυση στις τράπεζες. Ο οίκος εκτιμά ότι η Κεντροδεξιά κυβέρνηση θα έχει προτεραιότητα το μνημόνιο. «Εντούτοις, όμως, η ικανότητα του κ. Αναστασιάδη να βρει ένα ισοζύγιο μεταξύ διατήρησης της δημοτικότητάς του και συμφωνίας σε ένα μνημόνιο που θα ικανοποιήσει τους πιστωτές και τα εσωτερικά τους συμφέροντα φαίνεται περιορισμένη – και σμικρύνεται» σημειώνει. Οι μελλοντικές πηγές ανάπτυξης για την Κύπρο παραμένουν αβέβαιες και αναμένουμε μέση ετήσια συρρίκνωση 1,5% την επόμενη τριετία, αναφέρει ο Standard and Poor’s.

Ολα, όμως, εξαρτώνται ουσιαστικά από τη στάση που θα θελήσει να τηρήσει το Βερολίνο, το οποίο μέχρι πρότινος δήλωνε ότι ανέμενε το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών ώστε να μπουν στην τελική ευθεία οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία τον Μάρτιο. Τα ταμειακά αποθέματα της Κύπρου επαρκούν έως τον Μάιο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, η ύφεση στην κυπριακή οικονομία θα είναι βαθύτερη και θα διαρκέσει περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, επειδή το πρόγραμμα λιτότητας θα πλήξει την κατανάλωση και δεν θα γίνουν επενδύσεις.

Πρόσφατο δημοσίευμα της «Süddeutsche Zeitung» του Μονάχου σημείωνε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποτρέψει τη βοήθεια προς την Κύπρο παρά τις κατηγορίες περί φορολογικού ντάμπινγκ και της πλημμελούς εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, η γερμανική κυβέρνηση δεν διακρίνει κανέναν τρόπο να αποτρέψει τη βοήθεια προς την Κύπρο, καθώς είναι πολύ ισχυρές οι πιέσεις που δέχεται από τους εταίρους στην ευρωζώνη και την ΕΚΤ, παρατηρεί η εφημερίδα. Προκειμένου λοιπόν να διευκολυνθούν οι διαδικασίες έγκρισης από τη γερμανική Βουλή ενός πακέτου δανειακής βοήθειας προς την Κύπρο και να λυθεί το πρόβλημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους αναζητούνται δυνατότητες συμμετοχής τρίτων στο κόστος της διάσωσης. Υπό την έννοια αυτή, συμπεραίνει το ρεπορτάζ, αποκλείεται το ενδεχόμενο ενός «κουρέματος» του κυπριακού χρέους, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα έπληττε και Ρώσους πιστωτές. Και αυτό γιατί στην παρούσα φάση επιδιώκεται η χορήγηση ενός δανείου από τη Ρωσία προς την Κύπρο. Η «Süddeutsche Zeitung» τονίζει ότι είναι αναγκαία η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα στην Κύπρο, εφιστά όμως την προσοχή και στο γεγονός ότι είναι λεπτό το όριο «ανάμεσα στην καταστροφική λιτότητα και την εξυγίανση, την πτώχευση και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις. Το ελληνικό παράδειγμα είναι ένα μάθημα. Τα λάθη που έκαναν η Αθήνα και οι διεθνείς εμπλεκόμενοι δεν θα πρέπει να επαναληφθούν στη Λευκωσία» έγραφε με νόημα η γερμανική εφημερίδα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα